Lyčių lygybė: ar Lietuvoje moterims gyventi gera?

Pasaulyje vyksta diskusijos, ar moterims nereikėtų suteikti daugiau valdžios.

Šiuo metu Lietuvos Seime moterys sudaro penktadalį narių, panašu, kad po rinkimų padėtis ne itin keisis. Naujausi rezultatai vienmandatėse rodo, kad tarp 71 naujai išrinktųjų moterys sudaro panašią proporciją kaip ir buvusiame Seime - kiek daugiau nei penktadalį. Neaišku, kaip proporcijos pasiskirstys po galutinių rezultatų, bet, ko gero, mums dar tolokai iki Skandinavijos šalyse įstatymais įtvirtintos nuostatos, kad 30-40 proc. valdžios institucijų darbuotojų ar parlamentarų privalo sudaryti moterys. Tačiau nereikia bijoti, kad ilgainiui šiose šalyse jos išstums iš vadovaujamų postų vyrus - lygybė yra lygybė visiems. Štai, pavyzdžiui, Norvegijoje rinkimų įstatyme nurodoma, kad vienos lyties atstovai parlamente negali užimti daugiau kaip 60 proc. vietų.

Ar verta skiriant aukštus postus vadovautis lyties kriterijumi? Aistros dėl to verda visoje Europoje. Užleisti moterims kelio į vadovaujamas pozicijas neskuba net tokios šalys kaip D.Britanija. Jie ir dar 8 šalys sukritikavo Europos komisijos narės Viviane Reding siūlymą rezervuoti 40 proc. vadovaujamų postų moterims.

Galime sakyti, kad lytis ir gebėjimas vadovauti niekaip nesusiję dalykai, tačiau požiūris į moteris vadoves puikiai atspindi bendrą šalies padėtį lyčių lygybės požiūriu.

Neseniai Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) paskelbė ataskaitą apie lyčių lygybę pasaulyje. Kaip ir tikėtasi, Skandinavijos šalys pirmauja. Islandija ketvirtus metus iš eilės užėmė pirmą vietą, Suomija  - antrą vietą, Norvegija - trečią, o Švedija - ketvirtą, praneša ELTA.

Neblogą poziją užėmė mūsų artimiausia kaimynė Latvija - ji yra 15-ta. Lietuva yra 34-oje sąrašo vietoje, ir šiek tiek stebina tai, kad savo mentalitetu Šiaurės šalims artima Estija - tik 60-ta.

Šalys buvo vertinamos pagal keturias gyvenimo sritis: politiką, švietimą, darbą ir sveikatos apsaugą.

Padėtis lyčių lygybės atžvilgiu labiausiai pablogėjo Graikijoje - ši šalis nukrito per 26 vietas ir dabar pasaulyje yra 56-oji. Pati blogiausia moterų padėtis išliko Saudo Arabijoje, Pakistane, Čade, Sirijoje ir Jemene.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis