Specialistai atsako į intymius klausimus

„Nebenoriu mylėtis“, „nepatiriu orgazmo“, „ar tai, ką mes darome yra normalu?“ – daugybė tokių ir panašių klausimų kankina moteris ir vyrus.

Konsultacijos dėl seksualinio gyvenimo, kaip ir visos kitos, visada veiksmingesnės, bendraujant su gydytoju akis į akį, bet virtualus bendravimas vis dėlto yra geriau nei nieko. Du patyrę gydytojai atsako į intymiausius klausimus.

Į klausimus atsako Individualiosios psichologijos (Adlerio) analitikas, gydytojas psichoterapeutas seksologas Viktoras Šapurovas.

Po nėštumo (vaikui jau 1 metai ir 3 mėn.) dingo lytinis potraukis, absoliučiai nenoriu mylėtis. Ginekologiškai esu sveika. Patarkit, ką daryti ir kur kreiptis? Ilona, 33

Tikriausiai jūsų psichologinis sutrikimas yra susijęs su auklėjimu. Pasitaiko, kad mergaitės auklėjimo metu perima iš motinos gyvenimo stilių, kuriame seksas susietas tik su motinyste. Tų merginų norai neretai būna nepakankamai išvystyti, todėl siekti malonumų joms sudėtinga. Jei tai pasitvirtins, tai pagelbės 1-2 metų psichoanalitinė psichoterapija.

Draugavau su vaikinu 4 mėn., viskas buvo idealu, jokių pykčių ar konfliktų. Bet vieną dieną jis pareiškė, kad mums nieko rimto neišeis. Man tai buvo smūgis, net nesapnavau, kad kada nors gali taip būti. Bet po poros dienų jis vėl atsirado, pradėjo kalbėti, kad jam smagu leisti laiką su manimi, būti, bendrauti ir t. t. Galiausiai pasiūlė santykius vien tik dėl sekso, aš atsisakiau, bet nesugebėjau jam atsispirti ir po kelių dienų pati jam parašiau. Taip viskas tęsėsi porą mėnesių, jis parašydavo, kai norėdavo, atvažiuodavo, kai norėdavo, o aš kentėdavau. Prieš keletą dienų sužinojau, kad jis turi kitą. Nebėra skambučių, žinučių, negaliu susikaupti, galvoje tik viena mintis – jis ir jo nauja draugė. Tai man kaip liga, naktim sapnuoju jį, prabundu verkdama, kiekvieną minutę, nesvarbu, ką veikčiau, galvoju apie jį, nežinau, ką daryti, kaip išmesti iš galvos ir pabėgti nuo praeities. Tikrinu jo profilį socialiniame tinklapyje kas 5 min, kaip ligonė. Nesugebu jo paleisti. Prašau, patarkite, kaip elgtis, ką daryti? Galbūt tikrai eit pas psichologą? Tuo labiau, kad esu graži mergina, vaikinų dėmesiu niekada nesiskundžiau, bet net negaliu į kitus pažiūrėt, visur matau tik jį. Neringa, 19 m.


Mintis nueiti pas psichologą tikrai gera. Jūs patyrėte sunkų išgyvenimą ir jums reikalinga pagalba. Tikriausia pakaks 5-10 susitikimų. Per tą laiką paaiškės, ar nėra asmenybės problemų, dėl kurių yra ypač stiprus paliktumo jausmas. Jei tai paaiškėtų, reikėtų psichoanalitinės 1-2 metų psichoterapijos.

Turiu vyrą, kuris serga šlapimo pūslės vėžiu. Neseniai išaiškėjo, kad dirbdamas užsienyje turi meilužę. Kaip pasielgti? Kankina įvairūs jausmai: atleisti ar neatleisti? Jam 55 m. Mane tas faktas labai įžeidė, nes aš dėjau visas pastangas į jo pagijimą. Kas jam nutiko, kad taip pasielgė? Ar saugu su juo mylėtis? Veronika, 52 m.

Atvejai, kai sutuoktiniui skiriamas visas dėmesys, gelbėjant jį nuo sunkios ligos, o jis ieško kito partnerio, nėra reti. Mat įprastai meilės santykiai yra lygūs santykiai. Globojimas lyg ir žemina sergantįjį, pastato jį į žemesnę padėtį, tokia jau yra realybė.

Po patirto smūgio reikia pagalvoti apie save: „Ko aš noriu iš tolesnio gyvenimo, kiek mes turime bendro turto, vaikų, anūkų?“. Svarbu apsaugoti savo finansinius interesus ypač laukiant senatvės. Jei bijoma lytiškai plintančių ligų, reikėtų naudoti vyriškus prezervatyvus arba susiderinti su vyru dėl sveikatos patikrinimo pas dermatovenerologą.

Su savo vyru susipažinau prieš 2 metus. Pusmetį seksas buvo nepakartojamas, dažniausiai ne vieną kartą per dieną. Esame susituokę pusę metų, bet jau maždaug 1,5 metų mylimės tik mano iniciatyva, šiuo metu 2-3 kartus per mėnesį. Ir kuo toliau, tuo rečiau. Pavargau nuo tokios pastovios įtampos lovoj, nes dažnai, kai bandau prie jo prieiti, jis atsisako, vis surasdamas priežastį. Bandžiau su juo kalbėtis ir gražiuoju, ir piktuoju, žadėjo pasikeisti, bet viskas tik blogėja. Kitos tikrai neturi, žinau tai 100 proc., o ir aš nenoriu griauti šeimos, eidama „į kairę“. Šiuo metu laukiamės vaikelio. Patarkit, ką daryti? Nes nežinau, kiek ilgai dar taip tversiu. Visada gyvenau normalų, aktyvų seksualinį gyvenimą. Aš, 24 m.

Šiai situacijai reikia išsamaus psichologinio įvertinimo. Tikėtinas artumo sutrikimas ir per pokalbius su abiem sutuoktiniais turėtų paaiškėti, kas yra negerai. Toliau specialių užduočių pagalba reikia siekti artumo pagerėjimo. Tas procesas gali užtrukti ir kelis mėnesius, kartais ilgiau.

Noriu Jūsų paklausti, ar visos moterys teoriškai gali patirti vaginalinį orgazmą be klitorio stimuliacijos? Be to, aš negaliu pasiekti orgazmo nei masturbacijos, nei sekso metu. Tiesiog nejaučiu malonumo ir noro toliau tęsti, jei klitoris nėra dirginamas. Manau, kad mano organizmas toks, kad galiu pasiekti orgazmą tik tokiu būdu. Ar tai normalu? O mano vaikinas įsitikinęs, kad visos merginos ir moterys gali pasiekti orgazmą tik vaginaliniu būdu ir teigia, kad mano atvejis nenormalus bei šią problemą mums reikia išspręsti. Jis galvoja, kad tai iš įpratimo liesti klitorį ir mane tikina, kad reikia atprasti tai daryti. Gal galėtumėte paaiškinti, kaip yra iš tiesų? Dėkoju už atsakymą. Rūta, 21 m.

Moterų situacija skiriasi nuo vyrų. Vyro orgazmas yra biologiškai sąlygotas, jis būtinas apvaisinimui. Moters orgazmas susiformavo civilizacijos progresavimo eigoje, jis neturi vienos anatominės vietos, kuri būtų vienoda visoms moterims. Jautriųjų nervinių galūnėlių sankaupos lytiniuose organuose ir psichologinės moters ypatybės lemia, kuri vieta šiai moteriai bus orgazmo vieta. Apie 60 proc. moterų orgazmo centras yra klitoris. Joms lytiniai judesiai paprastai malonūs, bet orgazmo nesukelia. Tai yra dažnas normos variantas. Dalis „klitorinių“ moterų gali pasiekti orgazmą ir judesių metu, bet tik jeigu yra glamonėjamas ir klitoris.

Su vaikinu užsiiminėjome petingu, tad jo sperma išsiveržė man ant pilvo ir gaktos plaukų, tačiau labai nedaug. Abu dar nesame praradę nekaltybės. Kokia tikimybė, kad aš pastojau? Sara, 18

Tai taip pat diskusinis klausimas. Teoriškai sėkla pakliuvusi ant moters išorinių lyties organų gali būti nėštumo priežastis, kadangi spermatozoidai turi ypatingą sąvybę veržtis į moters kūno vidų link kiaušialąstės. Tikslinga ne vėliau kaip per 5 paras išgerti ekstrinės kontracepcijos tabletes (vaistinės atleidžia be recepto) ir po 2-3 sav. atlikti nėštumo testą. Mergystės plėvė nėra kliūtis spermatozoidams.

Į klausimus atsako Lietuvos seksualinės medicinos draugijos narys, medicinos centro „Asmeda“ gydytojas seksologas dermatovenerologas Algirdas Šumila

Su draugu susitikinėju 1,5 metų, daugiau nei 1 metai užsiimame lytiniais santykiais. Pastaruoju metu mylintis mano makštis būna išsausėjusi, ypač giliai viduje, ko pati nejaučiu, o jaučia tik mano vaikinas. Jam tai sukelia diskomfortą, po mylėjimosi jam maudžia varpą. Nežinau, kokios to priežastys. Galbūt tai, kad gyvename atskirai ir neturime gerų salygų pasimylėti, darome tai pas jį namuose, kol tėvai dirba. Nesu tikra, bet gal tas išankstinis suplanavimas man sukelia įtampą pasąmonėje. Arba tai, kad šiuo metu turiu ruoštis egzaminams. Jis man yra vis dar patrauklus, tik jis mane ir traukia, bet man nesinori taip dažnai mylėtis kaip pačioje pradžioje. Nežinau, ar tai dėl minėtos problemos ar yra kokia kita priežastis. Seksas yra įvairiaspalvis ir nebūna tarp mūsų kažkokių tabu, nejaukumo ar pan. Ar gali būti, kad tiesiog per metus per daug įvairumo sekse buvo ir gal išsisėmėme? O gal tai yra priežastis makšties sausumo? Prašau padėkite išspręsti šį galvosūkį.

Miglė, 22 m.

Dėl makšties sausumo didesniam lytiniam komfortui panaudokite lubrikantus. Seksas neturi būti vien dėl sekso ir/ar kiekybės. Manau, kad esate dar labai jauni, išsisėmė jūsų jausmai, tik dar to nenorite pripažinti. Varpos maudimas galimas ir dėl įvairių uždegimų.

Mano vyras - jaunesnis 16 metų, mes vedę 7 metai. Ar tai normalu? Aš vis mąstau apie tai, kaip bus po 10 metų. Miledi, 52 m.

Be abejonės, tokios santuokos nėra dažnos, bet jums jau nugyvenus tiek metų kartu, ar verta gilintis kas bus po 10 metų? To niekas negali žinoti. Normalu tai, kas priimtina abiem. Būkite laiminga ir džiaukitės šia diena.

Norėjau paklausti – mylintis skauda gimdą. Kas tai galėtų būti? Neri, 32 m.

Labai neaiškus klausimas. Iš kur žinote, kad tai gimda? Santykių metu įvairūs skausmai gali būti dėl vaginizmo, uždegimų ir kitų priežasčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis