Kada geriausias laikas vesti ir kodėl

Liaudies išmintis sako, kad anksti kėlęs ir anksti vedęs nesigailėsi, bet žmonės šios išminties vis mažiau paiso.

Vidutinis pirmosios santuokos kūrimo amžius vis auga – dar neseniai nesusituokusieji iki 25-erių buvo vadinami senberniais ir senmergėmis, o dabar anot Lietuvos demografinės statistikos vidutiniškai tuokiamasi 29-erių. Bet nėra taisyklių be išimčių – kai kurie tuokiasi vos baigę mokyklą ir ilgai bei laimingai gyvena, o kai kurie santuoką atidėlioja kone iki pensijos. Įvertinkime ankstyvos ir vėlyvos santuokos pliusus bei minusus.

Žalia jaunystė. 18 – 25 metai
Pliusai. Tokiame amžiuje lengviausia susirasti antrąją pusę – visi bendraamžiai dar neišgraibstyti kitų, ir svarbiausia – neturi ilgos įsipareigojimų ir nusivylimų uodegos iš ankstesnių santykių. Jaunatviškas entuziazmas leidžia nekreipti dėmesio į erzinančius įpročius, buitinius rūpesčius, tad lengviau šlifuoti kampus ir prisiderinti vienam prie kito. Paprastai tokio amžiaus žmonės yra panašioje startinėje pozicijoje, tad jų norą būti kartu lemia jausmai, o ne išskaičiavimas. Tai puiki galimybė kurti savo gyvenimą nuo nulio – bendros, kartais naivios svajonės, kartu įveikti išbandymai, drauge sukurta gerovė vėlesniame amžiuje tampa tvirtu santuokos saitu. Dar vienas svarbus dalykas, kurio išsyk neįvertini – vaikams suaugus tėvai dar tebebus pakankamai jauni pasidžiaugti gyvenimu ir atsigriebti už prarastą jaunystę.


Minusai. Šio amžiaus žmonės dar ne itin gerai pažįsta patys save, nesuvokia savo tikrųjų vertybių, pernelyg vadovaujasi emocijomis ir neretai yra vedami hormonų šėlsmo. Santuoka jiems tampa smagia avantiūra, kupina euforijos, pramogų, siurprizų, sekso, bet ji sunkiai atlaiko rimtesnius išbandymus. O jų netrūksta – pradedant pinigų trūkumu, baigiant vaikais. Ne paslaptis, kad šiame amžiuje dažniausiai tuokiamasi „iš reikalo“. Kūdikis net ir brandžių šeimų santykiuose įneša ne visada malonių pokyčių, o ką jau kalbėti apie jaunus, gyvenimo neužgrūdintus, neišsilaksčiusius, dar studijuojančius, bendrabutyje gyvenančius žmones. Pagalius į ratus kaišioja ir tėvai, kurie niekaip negali susitaikyti, kad jų vaikai jau suaugo ir patys pajėgūs išsivirti valgyti ar pamaitinti kūdikį.

Brandi jaunystė. 25 – 30 metų
Pliusai. Tyrimai rodo, kad šiame amžiuje kuriamos pačios tvirčiausios santuokos. Tai nenuostabu: 25-erių metų žmogus paprastai jau yra baigęs studijas, turi profesiją, dirba ir uždirba, taigi yra nukirpęs bambagyslę su savo tėvais ir pasirengęs savarankiškam gyvenimui. Jis turi sunkumų įveikimo ir bendravimo su priešinga lytimi patirties, tad nedidelės problemos ar konfliktai jo neišmuša iš vėžių. Kartu yra pakankamai jaunas, stiprus ir seksualus. Jis žino, ko nori ir kaip tai pasiekti, pasitiki savimi ir optimistiškai vertina ateitį. Moterims tai pats palankiausias laikas pastoti ir gimdyti pirmąjį vaiką.


Minusai. Šiame amžiuje pasitaiko kraštutinumų – vieni (dažniausia moterys) jaučiasi pasiekę tam tikros brandos ir atsakomybės, kiti (dažniausia vyrai) trokšta atsimėgauti jaunystės malonumais. Juolab, kad šiuo laikotarpiu didėja pajamos, finansinė laisvė suteikia daug naujų galimybių pakeliauti, pamatyti, papramogauti, įsigyti tai, apie ką visada svajojai. Šeima šias galimybes kiek apriboja, todėl vos ištrūkus iš tėvų narvelio susikalti sau naują ne kiekvienas ryžtasi. Be to, tai intensyvus karjeros darymo laikas, tad vaiko gimimas gali ilgam sustabdyti profesinio augimo planus. Moterims yra rizika apimtai panikos dėl bėgančio laiko „iššokti“ už pirmo pasitaikiusio. Psichologai sako, kad tokia laukinė baimė likti vienišai dažniausiai užklupa apie 29-uosius metus.

Pusiausvyra. 30 – 40 metų
Pliusai. Šiame amžiuje dilema – daryti karjerą ar gimdyti vaikus, nėra tokia aktuali. Mat nemažai žmonių jau būna spėję šio to pasiekti, pasimėgauti valdžios ir pinigų teikiamais malonumais ir pradeda suprasti, kad tai nėra svarbiausias dalykas pasaulyje. Jau sukurta tam tikra gerovė, įsigytas pirmasis būstas. Ilgimasi tik artimo žmogaus, su kuriuo galėtum pasidalinti tiek savo pasiekimais, tiek nusivylimais. Ir, žinoma, – jau pats laikas vaikams. Po 30-ies moterys ypač stipriai pajunta tiksintį biologinį laikrodį. Beje, Vokietijoje vidutinis pirmąkart besituokiančių vyrų amžius 33 metai, Švedijoje net 35 metai, taigi manyti, kad reikia žūtbūt įšokti į paskutinį vagoną, neverta.


Minusai. Iki 40 metų susiformuoja ne tik vertybės, bet ir įpročiai – kai kurie iš jų gana bjaurūs ir sunkiai išgyvendinami. Šio amžiaus žmonės labiau gina savo erdvę, jiems sunkiau keistis. Pasirinkimas taip pat gerokai sumažėja – susidaro įspūdis, kad laisvų ir dėmesio vertų vyrų beveik neliko. Taip yra ir todėl, kad šio amžiaus moterys labai pasitiki savo jėgomis ir aukštai kelia kartelę kandidatams į vyrus. Jei 18 metų užteko, kad jis būtų gražus ir dėmesingas, tai dabar norisi ir geros socialinės padėties, ir intelekto, ir atsakomybės, ir humoro jausmo, ir seksualinio išprusimo – juk 35 metų moteris išgyvena tikrą seksualumo piką.

Išminties amžius. 40-50 metų
Pliusai. Jei šeima neįsivaizduojama be vaikų, tai reikia pripažinti, kad šis amžius išties yra paskutinis šansas įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Bet jei jų susilaukiama, atžalos tampa ne rūpesčių ir problemų, o džiaugsmo šaltiniu ir begalinio lepinimo objektu. Šis amžius geras tuo, kad nereikia šlifuoti aštrių kampų – juos jau būna nugludinęs laikas, patirtis, ankstesnės santuokos. Šiame amžiuje žmonės turi pakankamai išminties, kad nesirietų dėl niekų ir negrasintų skyrybomis dėl neišneštų šiukšlių. Tai laikas, kai susitaikoma ne tik su savimi, bet ir išmokstama priimti kitą žmogų tokį, koks jis yra, nesiekiant jo perdaryti. Tai viena svarbiausių darnios partnerystės sąlygų. Be to, šio amžiaus žmonės išties brangina santykius, nelinkę aukoti jų dėl karjeros, nes dažniausiai jau turi karčios patirties, kuo tai baigiasi.


Minusai. Retai kada šiame amžiuje tuokiamasi pirmą kartą. Tad tenka susitaikyti ne tik su partnerio trūkumais ir savitumais, bet ir su jo buvusia žmona, vaikais iš ankstesnės santuokos, o šiais reikia ne tik rūpintis, bet ir mokėti rasti bendrą kalbą. Kitas subtilus minusas – seksualinis atitikimas. Neretai šiuo laikotarpiu vyrams prasideda potencijos problemos, moterims pasirodo pirmieji klimakso požymiai, kūnas sparčiai sensta. Kai ilgai kartu gyvenama ir kartu senstama, tuomet prisitaikyti ir su tuo susitaikyti lengviau nei tuomet, kai sieloje jautiesi įsimylėjusi paauglė, o kūnas paženklintas laiko ženklų.

Draugystė. Virš 50 metų
Pliusai. Šiame amžiuje žmonės nepatiria jokio spaudimo tuoktis – jų negąsdina senmergės ar senbernio epitetai, jiems nėra reikalo kam nors ką nors įrodinėti, juo mažai jaudina, ką apie antrąją pusę pagalvos kiti, biologinis laikrodis jau liovėsi tiksėjęs, hormonai nebešėlsta – kitaip tariant, tokio amžiaus žmonės išties sudaro santuoką visiškai laisva valia ir savo noru. Partneris jiems neretai yra gyvenimo ramstis, bendrakeleivis, su kuriuo ne tik gera leisti jaukius, ramius vakarus namuose, bet ir išeiti „pasižmonėti“. Juolab, kad dabar jau galima skirti pakankamai laiko vienas kitam, nes vaikai (jei jų turėjo ankstesnėse santuokose) jau yra užaugę. Šio amžiaus žmonės neretai apgaubia vienas kitą švelniu rūpesčiu ir dėmesiu ir išgyvena antrąją jaunystę.


Minusai. Jei tai pirmoji santuoka, gali kilti keblumų prisitaikant – mat šiame amžiuje įpročius ne tik sunku pakeisti, bet ir nesinori to daryti. Jei visą gyvenimą buvai įpratusi keltis 7 val. ryto, kodėl dabar turėtum voliotis lovoje iki 11-tos? Jei grindų skudurą laikei po kriaukle, kodėl turėtum jį pernešti į vonią? Jei tai ne pirma santuoka, ir kuris nors iš ankstesnės santuokos turi vaikų, šie neretai įtariai žiūri į naują partnerį, šaiposi iš „senukų meilės“ ir pyksta, kad reikės su kažkokia prieplaka dalintis tėvo (mamos) užgyventą turtą. Kitaip tariant situacija apsiverčia – jei 20-ties metų į gyvenimą pernelyg kišosi tėvai, tai dabar tą patį daro vaikai. Neretai tėvai jiems nusileidžia, bet tai nėra teisinga taktika – 50 metų dar ne laikas nurašyti save tik iki anūkų auklės, nes prieš akis dar beveik trečdalis amžiaus, tad verta jį nugyventi taip, kaip norisi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis