Kuo žmogus gražesnis, tuo jis protingesnis

Posakis, kad moteris būna arba graži, arba protinga, paseno ne tik morališkai, bet ir moksliškai. Pasirodo, kuo moteris gražesnė, tuo didesnė tikimybė, kad ji protingesnė. Beje, ši taisyklė galioja ir vyrams.

Daugybė iki šiol atliktų tyrimų rodė, kad gražiems žmonėms sekasi labiau – jie lengviau gauna darbą, daugiau uždirba, jiems paprasčiau susirasti partnerį, jie dažniau sulaukia pagalbos. Iki šiol tai buvo traktuojama kaip savotiška neteisybė ir buvo vadinama aureolės efektu – neva jei žmogus pasižymi vienu teigiamu požymiu, esame linkę manyti, kad ir kitose sferose jis yra pranašesnis. Michaelio Frencho atliktas tyrimas parodė, kad gražūs vaikai gauna geresnius pažymius. Tačiau niekam nešovė į galvą patikrinti – o gal jokios neteisybės čia nėra, ir jie gauna gerus pažymius ne „už gražias akis“, o už realias žinias ir gabumus?

Vokiečių leidinyje „Bild“ neseniai buvo publikuoti išties didelio tyrimo rezultatai. Jo metu buvo patikrintas 32 tūks. amerikiečių ir 17 tūkst. britų intelekto koeficientas, kartu vertinant ir jų išvaizdą. Rezultatai buvo pribloškiantys – paaiškėjo, kad gražių moterų IQ yra 11,4 balo didesnis nei negražių. Tarp vyrų šis skirtumas buvo dar ryškesnis – gražūs vyrai už negražius buvo protingesni 13,6 balo.


Stebėtis tuo neturėtume – tiek tarp paprastų, tiek tarp žinomų žmonių galėtume rasti nemažai tai patvirtinančių pavyzdžių. Kalbėdami apie tai, kad grožis ir protas puikia dera, dauguma mini aktorę Sharon Stone, kurios IQ siekia net 154 balus. (Priminsime, kad vidutiniu intelektu laikomas 70-130 balų IQ, toks būdingas apie 95 proc. žmonių. Žemiau 70 gali reikšti protinį atsilikimą, o virš 130 – labai talentingi ir gabūs žmonės. Aukštesnis nei 136 artėja link genialumo ir yra būdingas tik 1 proc. žmonių).


Prie genialiųjų galėtume priskirti ir Jodie Foster – jis mokosi Jeltse, o jos IQ net 140 balų. Tokių yra ir daugiau – aktorė Natalie Portman studijuoja psichologiją Harvardo universitete ir laisvai kalba 5 kalbomis (tarp jų – ir arabų), Hughas Grantas studijuoja Oksforde ir t.t.

Kaip teigia evoliucijos psichologas Satoshi Kanazawa iš Londono ekonomikos mokyklos („London School of Economics“) tokį dėsningumą galima paaiškinti labai paprastai – žmonės dažniausiai porą renkasi panašią į save, kitaip tariant, protingi ir gražūs vyrai turi daugiau šansų vesti protingą ir gražią moterį. Ilgainiui dėl tokios natūralios atrankos jų palikuonys susirenka geriausius genus, tiek kalbant apie išvaizdą, tiek apie intelektą.

Dar vienas atradimas patvirtinęs, kad grožis ir protas eina kartu, buvo veidų simetrijos tyrimai. Jau seniai nustatyta, kad žmones labiausia traukia simetriški veidai, tokie yra laikomi gražiais. Simetriškumas taip pat liudija ir geresnius genus, lemiančius aukštesnį intelektą ir geresnę sveikatą.

Taigi panašu, kad posakis, esą Dievas iš tų, kas neturi, atima, o tiems, kas turi, prideda ir dar drėbteli, gali būti teisingas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis