40 kilogramų atsikračiusio kauniečio kova su antsvoriu dar nebaigta

Tikriausiai kiekvienas, nors kartą gyvenime mėginęs laikytis bet kokios dietos, žino, kad išlaikyti mažesnį svorį kartais net sunkiau, nei atsikratyti papildomų kilogramų.

Kaunietis Renatas Šapoka – ne išimtis. Per praėjusį pavasarį netekęs net 40 kilogramų svorio, Renatas iki metų pabaigos žadėjo sulieknėti dar 18-20 kilogramų. Nors pažado įgyvendinti kol kas nepavyko, R. Šapoka rankų nenuleidžia.

Įspūdingas lieknėjimo startas

Šių metų kovą 182 cm ūgio Renatas svėrė 147 kilogramus. Dėl antsvorio 39-erių R. Šapoka niekada nesiskundė sveikata, nejautė ypatingo fizinio ar psichologinio diskomforto, neturėjo kompleksų.

„Gal tik per atostogas kopdamas į Tatrus pajutau, kad sunku, – pasakoja Renatas. – Tačiau tai tikrai netapo priežastimi svarstyti apie svorio metimą. Negaliu pasakyti, kas buvo tas lašas, paskatinęs apsispręsti. Tiesiog sugalvojau numesti svorio ir ėmiau ieškoti informacijos. Dvylika kilogramų atsikračiusio bičiulio rekomendacija paskatino pasidomėti „Nutriless“ produktais, nutariau pamėginti ir įsigijau jų lieknėjimo startui“.

„Pirmąsias dvi savaites vartojau vien „Nutriless“ kokteilius ir sriubą, – dalijasi įspūdžiais Renatas. – Juos valgiau 5 kartus per dieną, tik per pietus suvalgydavau salotų su fetos sūriu ar gabalėliu vištienos, jautienos, veršienos. Papildomai gėriau medžiagų apykaitą skatinančią arbatą“. Po mėnesio svarstyklės rodė minus 12 kilogramų.

„Nesakau, kad pirmasis etapas buvo lengvas, tačiau jo metu pavyko pakeisti mitybos įpročius, – sako kaunietis. – Remdamasis savo patirtimi manau, kad 50 procentų sėkmingo lieknėjimo lėmė mano paties valia, 40 procentų – pakeista mityba ir 10 procentų – didesnis fizinis aktyvumas“.

Adobe Stock

Renatas atviras – sunkiausia buvo ištverti pirmąsias savaites. Vyro pildytame dienoraštyje matyti, kad šiuo laikotarpiu netrūko ir paties vyro „sąžine“ įvardintų nukrypimų nuo užsibrėžto kelio: „čipsai, šokoladas, riešutai“, „daug varškės“, „daug kavos“, „butelis alaus“, „kotletai vakare“ – šie įrašai tik patvirtina, kad klysti žmogiška, bet svarbiau, kad šie nuklydimai nenubraukia pasiekto rezultato ir nesustabdo einant į priekį. R. Šapoka stebėjosi, kad nuo palyginti mažo maisto kiekio – 200 ml sriubos ar kokteilio – jis ilgokai jausdavosi sotus. „Man patiko, kad jaučiausi gerai – netrūko jėgų, nesijaučiau nusilpęs nei psichologiškai, nei fiziškai“, – lieknėjimo patirtimi dalijasi vyras.

Svarbu pakeisti įpročius

Vasaros pradžioje kaunietis jau buvo sulieknėjęs 40 kg ir tvirtino, kad tai tikrai ne pabaiga. Tąkart jis įvardijo ir tikslą – iki metų pabaigos pasiekti 88-89 kg svorį. Tačiau kol kas tikslas nepriartėjo – Renatas vis dar sveria kiek per 100 kg. Kas nutiko, kad įspūdingai mažėjęs svoris nebekrenta?

„Svoris nuo vasaros nepadidėjo arba padidėjo labai nedaug, ir aš vis dar džiaugiuosi tais numestais 40 kilogramų, - sako R. Šapoka. – O už tai, kad tikslas kol kas nepasiektas, galiu pykti tik ant savęs“. Dėl nepasiekto tikslo, anot jo, tenka kaltinti tik mažesnį aktyvumą, kuris susijęs su sėdimu darbu, bei į mitybos racioną susigrąžintus angliavandenius.

Kodėl žmonėms dažnai nepavyksta ilgai laikytis lieknėjimo plano? Kas dar be stiprios valios tam turi didžiausios įtakos? „Visų pirma, bet kokia dieta neturi būti kančia, nes žmogus linkęs ieškoti pasiteisinimo savo kūno poreikių tenkinimui, – įsitikinęs R. Šapoka. – Manau, labai svarbu, kad sveikesnė mityba ir didesnis fizinis aktyvumas taptų gyvenimo būdu, įpročiu, o ne trumpalaikės programos dalimi“.

Kaip greitai grįžta svoris, kai pradedame nepaisyti, kas mūsų lėkštėje? Kauniečio nuomone, tai labai individualu, o jo paties atveju mitybą tenka stebėti nuolat, nes 3-4 kg per mėnesį grįžta lengvai. Dabar „Nutriless“ Renatui padeda palaikyti pasiektą svorį. Šių produktų jis dažnai turi darbe, ir vartoja, kai trūksta laiko pavalgyti ar kyla noras užkandžiauti.

Organizatorių nuotr.

Pirmuoju lieknėjimo etapu Renatas savo dienotvarkėje neieškojo papildomo laiko sportui. Aplinkybės lėmė, kad tuo metu jam teko dirbti daugiau fizinio darbo. Prieš mėnesį R. Šapoka pradėjo lankyti sporto klubą, bet laiko sistemingai sportuoti keturis vaikus auginančiam vyrui pritrūksta.

Užsakymo nr.: PT_76368755

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis