Kada ir kodėl nebedžiugina „Mikės Pūkuotuko“ kava?

Kaip vos per kelis mėnesius pasiekti, kad atvaizdas veidrodyje nustotų erzinti ir imtų džiuginti? Ką daryti, kad taptų lengva atsispirti sveiko maisto reputacijos neturinčiam maistui, nors anksčiau be jo neišgyvendavome nė dienos?

Kaip įprasti kiekvieną rytą pradėti pusryčiais ir išmokti laikytis 5 valgymų per dieną taisyklės? Vilnietis Konstantinas Daunaras šių žinių sėmėsi tris savaites, o pasiekti rezultatai džiugina jį patį ir nepaliauja stebinti aplinkinių.

Prie vaišių stalo ieško daržovių

Konstantinas praėjusį pavasarį dalyvavo „Nutriless“ lieknėjimo projekte „Mes tikim – tu gali!“ 98,3 kg svėręs vyras per tris projekto savaites numetė 8 kg, o šiuo metu sveria 75 kg. Bendraudamas su projekto komandos nariais dietologe doc. Edita Gaveliene ir mitybos specialistu Artūru Sujeta Konstantinas gavo daug informacijos ir naudingų patarimų sveikos mitybos klausimais.

„Visų pirma dabar valgau pusryčius, o to tikrai nedariau anksčiau, – naujus įpročius vardija Konstantinas. – Iki pietų gerdavau tik kavą. Dabar kasdien valgau pusryčius, pietus ir vakarienę, tarp šių valgymų renkuosi keletą užkandžių“.

Dalyvavimas projekte „Mes tikim – tu gali!“, anot doc. E. Gavelienės, Konstantinui turėjo tapti ir puikia galimybe permąstyti ateitį. Maistas, ruoštas aliejuje, riebaluose dabar ant stalo gali būti tik išskirtinių progų metu, tikrai ne kasdien. Pirmenybę nuo šiol teikiama šviežiai ruoštam maistui.

Ir Konstantinas sąžiningai klauso šių dietologės patarimų. Anksčiau itin dažnai mėsainius ir kitą sveiko maisto reputacijos neturintį maistą besirinkdavęs Konstantinas ir dabar jo paragauja. „Mėsainiai išliko, bet valgau juos kartą per mėnesį, tikrai ne kiekvieną ir ne kas antrą dieną, - pasakoja jis. – Dabar valgau daug daržovių. Ir per įvairias šventes visų pirma ant stalo dairausi daržovių“.

Tortą pakeitė vaisiai

Be to, kasdien jis geria nemažai vandens, nors anksčiau šio įpročio neturėjo. Gerdavęs daug kavos dabar per dieną jis pasimėgauja vos vienu puodeliu ir geria ją be cukraus.

Projekto motyvatorė žurnalistė Lavija Šurnaitė Konstantinui taip pat turėjo ką papasakoti apie kavoje besislepiančias perteklines kalorijas. Anot Lavijos, ne tik moterys nesuvokia, kiek nereikalingų kalorijų yra iš pirmo žvilgsnio nekalto juodo ar pienu balinto gėrimo puodelyje.

Adobe Stock

„Vyrai per kavos pertraukėles irgi prisikerta nereikalingų kalorijų patys nesuprasdami, o kodėl tas ratas aplink juosmenį didėja, nors ne tiek daug ir valgo, - pastebi ji. - Konstantinas – gyvas to pavyzdys. Jis buvo taip įnikęs gerti „Mikę Pūkuotuką“ (kava su daug kondensuoto pieno), kad nė nepastebėjo, kaip pats ėmė panašėti į ši mielą, bet toli gražu ne liekną animacinį personažą“.

Šiandien Mikės Pūkuotuko savo figūra tikrai neprimenantis Konstantinas užsinorėjęs saldumynų renkasi nekaloringus, jei valgo desertą, tai labai mažą porciją. Tačiau apskritai gabalėlį torto dabar vyras stengiasi iškeisti į bananą ar arbūzo riekę.

Adobe Stock

Metabolinis amžius grįžo į jaunystę

Pastarąjį pusmetį Konstantinas kone kiekvieną dieną pradeda rytiniu pasivaikščiojimu. Kada gi valgyti pusryčius, jei keliesi anksti ir prieš darbą dar skubi pasivaikščioti?

Anot doc. E. Gavelienės, vieno atsakymo nėra, tačiau jeigu rytinės treniruotės intensyvios, rytais bėgiojate ar einate taip sparčiai, kad suprakaituojate, alkaniems iš namų išeiti negalima. Pusvalandį iki treniruotės reikėtų suvalgyti bananą, kelis džiovintus vaisius – kažką švelniai natūraliai saldaus. Priešingu atveju mažės raumeninio audinio kiekis, nes per naktį kūnas sunaudoja gliukozės atsargas kraujyje ir sportuodami naudosite raumenų, o nebe gliukozės energiją. Tuo tarpu riebalinis audinys liks ramus. Neintensyvaus žingsniavimo atveju skubėti valgyti nereikia.

Kad Konstantinui puikiai sekasi, liudija ne vien pasikeitusi figūra ir sumažėjęs svoris – kūno masės analizė parodė, kad per nepilną pusmetį jo metabolinis amžius nuo 46-erių sumažėjo iki 19. Dar projekto metu doc. E. Gavelienė Konstantiną perspėjo, kad ateityje jam bus būtina svorio kontrolė – kas antrą trečią rytą jis turės lipti ant svarstyklių ir neleisti svoriui padidėti daugiau negu dviem kilogramais.

„Įpratau svertis, - ir šį įprotį išsiugdė vyras. – Bent dukart per savaitę užlipu ant svarstyklių. Beje, svarstyklės namuose atsirado tik per „Nutriless“ projektą. Be to, nukritus svoriui sumažėjo ir Konstantino kraujospūdis – anksčiau buvęs aukštas, dabar jis normos ribose.

Laisvėjančius savo drabužius jau pastebi ir Konstantino žmona Irina. Ji labai palaiko sveiką ir aktyvų gyvenimą pasirinkusį vyrą.

Užsakymo nr.: PT_76209991

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis