Pinigų medis: svarbiausios priežiūros taisyklės

Zamiokulkas – tai augalas, kitaip dar vadinamas pinigų medžiu. Jį pravartu turėti kiekvienuose namuose: mokslininkų teigimu pinigų medis padeda išvalyti patalpų orą ir pagerina jo kokybę, tokiu būdu pagerėja patalpoje būnančių žmonių protinė veikla, geriau išsimiegama.

Taip pat yra tikima, kad šis augalas gali padėti pritraukti turtus. Zamiokulkas yra vienas populiariausių kambarinių augalų, kuris nėra labai lepus, tačiau svarbu pasirūpinti, kad jo priežiūra būtų tinkama. Taigi, ką svarbu žinoti apie pinigų medį ir kokios yra pagrindinės jo priežiūros taisyklės?


Pinigų medis gali sužydėti


Didžioji dalis pinigų medžio augintojų net nežino, kad šis augalas gali pražysti, tačiau taip tikrai gali nutikti. Suaugę zamiokulkai gali būti 80-100 cm aukščio, o pasiekę brandų amžių gali pradžiuginti žiedais. Pinigų medis gali pražysti bet kuriuo metų laiku, jo žiedai primena mūsų šalyje augantį pelkinį žinginį (lot. Calla palustris). Taigi, apsišarvuokite kantrybe, ir galite tikėtis, kad pinigų medis apdovanos jus žiedais.


Shutterstock nuotr.


Parinkite zamiokulkui tinkamą vietą


Pinigų medžiui labiausiai tiks tokia vieta namuose, kuri yra apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, tačiau yra gana šviesi. Dalinis pavėsis zamiokulkui taip pat gali būti puikia vieta. Pinigų medžiai gali iškęsti temperatūros svyravimus, tačiau svarbu pasirūpinti, kad patalpose, kuriose auginamas zamiokulkas, nebūtų mažiau nei 15 laipsnių Celsijaus. Ideali temperatūra žiemojimui – nuo 16 iki 18 laipsnių, vasarą temperatūra gali būti aukštesnė.


Šiltuoju metų laiku augalą galima išnešti į lauką, tačiau saugokite jį nuo tiesioginių saulės spindulių, jei reikia, sukurkite jam pavėsį. Taip pat zamiokulkas gerai jaučiasi ir balkone, tačiau pasirūpinkite, kad jis būtų apsaugotas nuo skersvėjo ir tiesioginių saulės spindulių. Geriausia vieta namuose – prie lango, esančio Rytų arba Vakarų pusėje.


Pinigų medžio laistymas


Laistymui labiausiai tinka minkštas vanduo, pinigų medis gali pakęsti ir perlaistymą, ir sausrą, tačiau geriausia laistyti saikingai. Zamiokulko šaknys kaupia drėgmę, tad ir tuomet, jei pamiršite augalą palaistyti, nieko blogo nenutiks. Rudenį ir žiemą pinigų medį reikėtų laistyti retai, o pavasarį ir vasarą svarbu stebėti, ar drėgmė jau išgaravo.

Zamiokulko nereikia purkšti vandeniu, ar po vazonėliu dėti lėkštutę su vandeniu – šis augalas yra kilęs iš Afrikos, tad jam didelė drėgmė nėra reikalinga. Zamiokulkui nėra reikalinga ir oro drėgmė, augalui tinkamas sausas oras. Jei augalo lapus padengia dulkių sluoksnis, nuvalykite juos drėgna, bet ne šlapia kempine.


Adobe Stock


Kada tręšti pinigų medį?


Geriausias metas tręšti pinigų medį – kovo-rugpjūčio mėnesiais. Tai atlikti rekomenduojama kas 30 dienų, zamiokulkui labiausiai tinka trąšos, skirtos kaktusams ir sukulentams.


Pinigų medžio persodinimas


Jaunus pinigų medžius reikėtų persodinti kas metus, tam pasirenkant vis erdvesnį vazoną. Zamiokulkui labiausiai tinka paruoštas specialus mišinys, kurį lygiomis dalimis sudaro smėlis, durpės, lapinė ir velėninė žemė. Taip pat į šį mišinį rekomenduojama įmaišyti ir perpuvusio komposto. Sodinant augalą svarbu pasirūpinti, kad vazone būtų geras drenažas, o vazoną parinkite tokio dydžio, kuriame vos tilptų augalo gumbas ir šaknys. Senesnių augalų kasmet persodinti nereikės – užteks kiekvieną pavasarį pakeisti viršutinį žemės sluoksnį, o persodinti reikėtų kas 2-3 metus.

Pinigų medžio dauginimas


Pinigų medį galima dauginti keliais būdais, kurių paprasčiausias yra dauginimas kerais. Išskirstykite augalą į keletą dalių, kad kiekvienas šakniagumbis turėtų po vieną lapą. Taip pat galima nupjauti suaugusį lapą ir su šakniagumbio dalimi pasodinti į paruoštą smėlio ir žemių mišinį. Dar vienas dauginimo būdas – sodinant medelio lapo plokštelę. Sodinukus svarbu laikyti pakankamai šiltai (tinkamiausia 20-25 laipsnių temperatūra), rekomenduojama uždengti stiklu arba polietileno plėvele.


Zamiokulko ligos


Nors pinigų medis nėra lepus, tačiau jį taip pat gali užpulti kenkėjai, dažniausiai – miltuotieji skydamariai. Tai yra amarai, primenantys vatos atplaišas, dažniausiai puola augalo šakeles, iš kurių čiulpia pinigų medžio sultis. Patalpose šiems kenkėjams yra idealios sąlygos dauginimuisi, todėl svarbu imtis tinkamų priemonių juos naikinant. Būdų, kaip galima kovoti su šiais amarais, yra ne taip ir mažai: pirmiausia galite pabandyti nuplauti drungnu vandeniu, o jeigu tai nebus veiksminga, pabandykite nuplauti augalą muiluotu vandeniu. Gali pagelbėti ir tabako bei spirito nuoviras, o tuomet, jei ir ši priemonė nebus veiksminga, padės cheminiai preparatai, kurių galima rasti sodo prekių parduotuvėse.


Adobe Stock


Nors dažnai manoma, kad kenkėjai užpuola tik lauke augančius pinigų medžius, tačiau naivu tikėtis, kad kenkėjų neparsinešite iš lauko – jie gali prikibti prie drabužių, batų ar augintinių kailio. Svarbu reguliariai apžiūrėti augalą ir jeigu pastebėjote, kad jį užpuolė kenkėjai, nedelsdami imkitės priemonių.


Tinkamai prižiūrimas pinigų medis gyvuos daug metų, tačiau jeigu pastebite, kad augalo lapai ėmė kristi, tikėtina, kad jam kažkas netinka. Taip pat lapeliai gali kristi ir nuo seno augalo – tokiu atveju jį rekomenduojama persodinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis