Madingas interjeras: kokios yra pagrindinės šių ir kitų metų tendencijos?

Maria O'Brian, kompanijos „Ikea“ asortimento plėtros kūrybinė lyderė, nuolat keliauja po pasaulį ir ieško užuominų, kokios galėtų būti ateinančių metų tendencijos. Su „Moters“ skaitytojomis ji pasidalijo savo mintimis apie šių ir kitų metų tendencijas.

Maria, kokios yra interjero tendencijų rūšys?

Yra mega tendencijos, kurios atsiranda dėl žmonių gyvenimo būdo, jos keičiasi retai, maždaug kartą į dešimtį metų. Pavyzdys būtų urbanizacija. Ji vyksta jau ilgą laiką, žmonės kraustosi į miestus ir tai keičia interjero funkcijas, kurių jiems reikia. Gyvename vis mažesnėse erdvėse, taigi tendencijos, į kurias mums reikia orientuotis, yra protingi, funkcionalūs sprendimai, kurie gali būti naudojami keliais būdais ir lengvai pritaikomi žmogui kraustantis iš vienos vietos į kitą.

Taip pat egzistuoja stiliaus tendencijos, tai kas sezoną besikeičiančios spalvos, audiniai, stiliai.

Kaip nusprendžiate, kokios bus interjero dizaino mados?

Tam, kad pastebėtum būsimas tendencijas, turi būti labai smalsus ir domėtis įvairiais dalykais. Tendencija niekada neatkeliauja tik iš vieno šaltinio. Tai kažkas, ką pamatai vienoje šalyje, tuomet keliauji į kitą ir pastebi vėl, ir vėl. Tik todėl, kad tu asmeniškai tai pastebėjai, gali pradėti galvoti, kad galbūt tai – ne atsitiktinumas. Aš pažįstu daug dizainerių ir menininkų, nuolatos palaikau su jais ryšį ir stebiu, ką jie veikia, ką kuria. Padeda ir labiau patyrę kolegos, kurie čia dirba jau daugiau nei trisdešimt metų, taigi gali patarti. Prognozuojant tendencijas labai svarbu bendradarbiavimas.

Maria O'Brian
Maria O'Brian
MOTERIS / Anna Stanevičienė

„Ikea“ dizaineriai šiuo metu dirba su 2019-ųjų metų produktais. Su kuriais metais dirbate jūs?

Aš jau 2020-uosiuose (juokiasi). Mes visada žiūrime į tolimą ateitį. Pirmiausiai su komanda apibrėžiame kas, manome, bus populiaru ateityje. Tuomet dizaineriai dirba su šia medžiaga kurdami produktus.

Kokios yra šių metų tendencijos ir kokios jos bus kitąmet?

Niekada nėra taip, kad būtų tik viena tendencija. Ir jei egzistuoja tendencija, greičiausiai bus ir tokia, kuri yra jai priešinga.

Viena 2017-ųjų metų tendencijų yra atsiradęs poreikis prabangai. Kalbu apie prabangą plačiąja prasme. Pavyzdžiui, išpopuliarėjo aksomas – prabangos jausmą kuriantis audinys. Žmogus, visą dieną praleidęs prie kompiuterio, su telefonu, nori grįžti namo ir paliesti kažką, kas nėra ekranas. Minkšta, švelni sofa verčia gerai jaustis ir tai yra didelė prabanga. Apskritai, žmonės savo namų aplinkoje vis labiau nori objektų, kuriuos malonu liesti.

Aksomas – viena šių metų tendencijų, atkeliavusių iš mados pasaulio
Aksomas – viena šių metų tendencijų, atkeliavusių iš mados pasaulio
MOTERIS / Anna Stanevičienė

Kita tendencija yra visiškai priešinga – tai net ne minimalizmas, o gyvenimas turint pačius būtiniausius daiktus. Tik tai, ko reikia labiausiai. Ji itin populiari tarp vadinamųjų tūkstantmečio vaikų – jie neprisiriša prie gyvenamosios vietos, o kraustantis nenori turėti daugybės daiktų, kurie tai apsunkintų. Taigi reikalingi tik pagrindiniai dalykai, padedantys kasdieniame gyvenime. Tai minimalizmo estetika, kurioje nėra naudojama brangių medžiagų ar audinių.

Kalbant apie spalvas – kurį laiką matėme labai ryškias spalvas, nesu tikra, ar jos bus populiarios ir toliau. Taip pat populiarūs brangakmenių atspalviai, kaip kad: žalia, tamsiai mėlyna, tamsesnė raudona – jie labai įdomūs, manau, tokie išliks ir ateityje.

Ar yra viena kitų metų tendencija, kurią išskirtumėte iš kitų?

Sunku išskirti tik vieną. Manau, kad bus madinga žalia spalva, simbolizuojanti gamtą, ekologiją, rūšiavimą. Taip pat tvarus gyvenimo būdas – tai susiję.

Žalia bus madinga ir kitais metais
Žalia bus madinga ir kitais metais
MOTERIS / Anna Stanevičienė

Ar interjero tendencijos yra susijusios su mados tendencijomis?

Be jokios abejonės. Ne visos tendencijos yra susijusios su mada, bet visada būna bent viena ar dvi. Šiemet tai brangakmenių spalvos ir aksomas – tai matėme ir ant podiumų maždaug prieš dvejus metus. Būtent du metai yra tas laiko tarpas, kuris dažniausiai praeina kol tendencija iš mados pasaulio ateina iki interjero.

Kaip manote, ar svarbu sekti interjero tendencijas, turėti madingus namus?

Nemanau, kad žmonės turėtų nuolat atnaujinti savo namus vien tam, kad jie būtų madingi. Manau, kad geriausias būdas kurti savo namų interjerą yra pirkti tai, kas patinka ir taip sukurti pagrindą, su kuriuo galėsite gyventi ilgą laiką.

Kita vertus, esu didelė namų aksesuarų ir tekstilės gerbėja. Tai nebrangus ir draugiškas aplinkai būdas atnaujinti namus. Savo namuose aš mėgstu naudoti kabių kalimo įrankį, juo prie sienų prisegu įvairius audinius – vietoj tapetų. Man tai labai patinka, taip galiu daug dažniau juos keisti! Tai pavyzdys, kaip greitai ir nebrangiai atnaujinti savo namų interjerą.

Daugiau apie kitų metų interjero tendencijas – rugpjūčio mėnesio MOTERS žurnale.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis