Butas su židiniu: ar jaukumas ir šiluma atperka didesnę kainą?

Už lango siaučia pūga, o namuose spragsi židinys. Apie tokią žiemos vakaro idilę pasvajoja kiekvienas, tačiau kad ji išsipildytų, reikia… būsto su židiniu.

Kiek šiuo metu Vilniuje parduodama ir nuomojama butų su šiuo privalumu ir kokios tokių butų kainos? Ar lietuviams židinys yra prioritetas ieškant gyvenamosios vietos?

Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt duomenimis, gruodžio viduryje Vilniuje buvo parduodami 262 butai, kuriuose galima mėgautis židinio teikiama šiluma. Senos statybos pastatuose butų su židiniais yra beveik dvigubai daugiau (169 butai) nei naujos statybos daugiabučiuose (93 butai).

„Natūralu, jog senos statybos namuose, kurių yra daug Senamiestyje, butai su židiniais dažnesni nei naujos statybos daugiabučiuose, kur dažnai įrengiama autonominė šildymo sistema, kai šilumą reguliuoja pats žmogus. Tokiu atveju žmogus gali įsigyti elektrinį židinį, kaip jaukią kambario dekoraciją, kuri primins natūralią liepsną, tačiau šildys tik elektra“, – sako nekilnojamo turto portalo vadovė Ieva Basokė.

Gruodžio vidurio duomenimis, butų su židiniais daugiausiai parduodama Vilniaus senamiestyje ir Naujamiestyje – atitinkamai 84 ir 31 butas. Šie rajonai lenkia kitas sostinės vietas ir butų su židiniais nuoma. Senamiestyje nuomininkų laukia 54, o Naujamiestyje – 10 butų su židiniais.

Butai su židiniais – brangesni

Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, jog lietuviai nors ir domisi didesnio ploto butais su židiniais, tačiau židinys nėra pagrindinis kriterijus renkantis būstą. Pasak jų, būstai su židiniais aktualesni jaunesniajai kartai, taip pat – didesnes pajamas gaunantiems lietuviams, kuriems toks būstas tampa investicija.

„Židinys ypač aktualus tiems, kurie perka, pavyzdžiui, kotedžą arba namą. O židiniai naujesnės statybos butuose – jau prabangos dalykas, nes naujai statybai taikomi aukštesni statybos reikalavimai, todėl statytojams butuose įrengti židinius tampa labai brangu“, – teigia Ona Ringaitytė, „DNB būstas“ brokerė.

Nekilnojamo turto agentūros duomenimis, butų su židiniais nuomos kaina dažnai keliais šimtais eurų didesnė nei butų be židinių. Pavyzdžiui, sostinės senamiestyje, Šv. Stepono gatvėje, esantis naujos statybos dviejų kambarių butas be židinio šiuo metu nuomojamas už 570 eurų, o analogiškas butas su židiniu Subačiaus gatvėje – už 740 eurų.

Pardavimų kainos dažnai skiriasi net perpus. Vilniaus senamiestyje, naujos statybos name, dviejų kambarių butas be židinio šiuo metu parduodamas už 70 tūkst. eurų, o analogiškas butas su židiniu – už 170 tūkst. eurų.

Antakalnyje esantis dviejų kamabarių butas su židiniu kainuoja 120 tūkst. eurų, o tokio paties ploto butas be židinio – 160 tūkst. eurų.

Shutterstock nuotr.

Kaip prižiūrėti židinį?

Tačiau nusipirkti arba išsinuomoti butą su židiniu – tik pirmas žingsnis. Norint, kad židinys maloniai šildytų žiemos vakarais, būtina tinkamai juo naudotis ir prižiūrėti. Dalinamės 5 židinių priežiūros patarimais.

Apžiūrėkite kaminą. Nesvarbu, ar židiniu naudojotės visą praėjusią žiemą, ar uždegėte tik kartą per metus, būtina apžiūrėti kaminą ir, esant reikalui, jį išvalyti. Ne tik suodžius, bet ir lapus bei šakas, kurių dažnai prikrenta į kaminą rudenį.

Išvalykite židinio suodžius. Patikrinus kaminą, reikia apžiūrėti židinio kapsulę. Joje būna susikaupusių suodžių, kurie neleidžia judėti orui ir židiniui normaliai degti. Židinį užkurti galima tik išvalius suodžius.

Nevalykite patys. Igoris Šumeika, židinių ir kaminų priežiūros specialistas, sako, jog prieš 50–70 metų kaminą ir židinį išsivalyti galėjo kiekvienas, tačiau šiandien to daryti nepatariama.

„Dabar namai ir butai yra apdrausti, todėl geriau pasitikėti specialistais, nei valymo darbų imtis patiems. Įsivaizduokite, jeigu po jūsų valymo netikėtai kils gaisras, jūs negausite draudimo“, –perspėja židinių priežiūros specialistas.

Židinių prižiūrėtojai turi ne tik specialias kopėčias, bet ir kameras, su kuriomis gali atidžiai patikrinti kaminą, pastebėti net pačius mažiausius įtrūkimus metalinėje židinio kapsulėje.

Du kartai per sezoną – norma. Tiek kartų siūloma valyti kaminą ir židinį. Tiesa, jeigu židinys kūrenamas neintensyviai, kruopščią apžiūrą pakanka atlikti kartą per metus. „Būna, jog atvažiuojam po penkerių metų apžiūrėti židinio, o suodžių prisikaupę tik 200 g – visiškai nedaug. Žmogus mums sako: židinį uždegu tik per šventes, kad galėčiau pasidžiaugti ugnimi“, – sako I. Šumeika.

Kurdami židinį – pradarykite langą. Taip atsiras mikroventiliacija, kuri būtina, kad židinys lengviau užsikurtų, o dūmai nesiveržtų į kambarį.

Ant židinio padėkite akmenų. Jie suveiks kaip koklinė krosnis – įšils ir dar kurį laiką skleis malonią šilumą. Tiesa, jei židinys namuose yra pagrindinis šilumos šaltinis, akmenų ant židinio atbrailos nepakaks – reikės papildomų technologinių sprendimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis