Orchidėjų persodinimas: kaip tai tinkamai atlikti? (1)

Orchidėjos – tai kambarinės gėlės, kurių priežiūra gerokai skiriasi nuo kitų namuose auginamų augalų. Skiriasi ne tik tai, kokioje temperatūroje turi būti auginama gėlė, bet ir tai, kaip ji turi būti laistoma bei persodinama.

Dauguma orchidėjų auga ne dirvožemyje, bet ant kitų augalų, todėl jos vadinamos epifitais. Namuose orchidėjos yra auginamos puriame substrate, kuris šioms kambarinėms gėlėms yra tarsi kitų augalų atrama. Kai pastebite, kad orchidėjų šaknys ima lipti per vazonėlį, tai reiškia, kad atėjo laikas augalą persodinti. Orchidėjų persodinimas tikrai neretais atvejais kelia įvairių klausimų, taigi, kaip tai tinkamai atlikti, ir ką svarbu žinoti?

Kada būtina persodinti orchidėją?

Nors šių augalų nerekomenduojama persodinti pernelyg dažnai, tačiau tam tikrais atvejais tai atlikti bus būtina. Jei pastebite, kad substratas yra suiręs, orchidėjos šaknys gali likti be pakankamos ventiliacijos, ir jos ims pūti. Kad taip nenutiktų, persodinkite orchidėją net ir tuo atveju, jei ji jau pradėjo žydėti. Apžiūrėdami orchidėją įvertinkite ne tik tai, ar šaknys nėra pakankamai sausos, bet taip pat įsitikinkite, kad substratas nepradėjo irti. Jei taip nutiko, nedelsdami imkitės gėlės persodinimo. Ar reikia persodinti orchidėją, galėsite sužinoti apžiūrėję jos šaknis. Jei jų galiukai yra žali, persodinti nerekomenduojama. Orchidėją persodinkite tik tada, jei šaknys yra šviesios ir gelsvos.

Fotolia nuotr.

Pašalinkite seną substratą

Pirmas dalykas, kurį reikės padaryti, - tai atskirti seną orchidėjos substratą. Atsargiai išimkite orchidėją iš vazonėlio. Jei šaknys bus prikibusios prie vazonėlio dugno, pasinaudokite medine mentele, kuri padės jums paprasčiau išimti augalą. Paruoškite kambario temperatūros vandens, į kurį panardinkite augalo šaknis. Tai padės pašalinti seno substrato likučius. Apkirpkite senas augalo šaknis, kurios pradėjusios pūti arba sudžiūvusios. Tam naudokite tik sterilius įrankius, kurie nepažeis sveikų augalo šaknų. Pakirptas šaknis rekomenduojama pabarstyti medžio anglimi arba cinamonu. Išdžiovinkite orchidėjos šaknis, ir galėsite sodinti ją naują substratą.

Fotolia nuotr.

Paruoškite naują substratą

Jei substratui naudosite medžio žievę, orchidėją reikės persodinti maždaug kas dvejus metus. Substratą galima pasiruošti patiems: ant silpnos ugnies pušies žievę pavirkite maždaug 20 minučių, tuomet atšaldykite ir susmulkinkite. Šį substratą rekomenduojama 2-3 valandas palaikyti orchidėjų trąšų tirpale. Žievę prispauskite prie indo dugno. Į ruošiamą substratą taip pat galite įmaišyti durpių, medžių lapų, medžio anglies ar perplauto smėlio. Taip pat yra galimybė parduotuvėse įsigyti jau paruošto orchidėjų substrato – tokiu atveju jums tereikės laikytis nurodymų, pateiktų ant produkto pakuotės.

Fotolia nuotr.

Išsirinkite vazoną

Neretai pasvarstoma, koks vazonas orchidėjoms tiktų labiausiai. Dažnai yra pasirenkamas skaidrus plastikinis vazonėlis, kuris leidžia stebėti augalo šaknų būklę. Vis dėlto, nebūtina tuo apsiriboti – taip pat gali būti pasirenkami ir keramikiniai vazonėliai. Jie yra sunkesni, todėl tvirtai prilaiko augalą. Per akytas keramikinio vazono sieneles išgaruoja drėgmės perteklius, todėl orchidėjas tenka laistyti dažniau nei plastikiniuose vazonėliuose. Parduotuvėse tikrai rasite specialių orchidėjoms skirtų vazonų. Pasirūpinkite, kad vazonas būtų tokio dydžio, kad nuo jo sienelės liktų apie 1 centimetras laisvos vietos orchidėjos šaknims, kurios dar augs.

Fotolia nuotr.

Sodinkite orchidėją

Naujo vazono dugne padėkite dalį paruoštos smulkintos žievės, ir tuomet dėkite orchidėją. Atsargiai supilkite likusią substrato dalį. Įsitikinkite, kad orchidėją yra tvirtai laikoma, jei augalas nesilaiko pakankamai stabiliai, sutvirtinkite substratą paspausdami žemyn. Nepersistenkite – substratas neturi būti pernelyg suspaustas. Viršutinį substrato sluoksnį apdėliokite drėgnais kiminais. Jei persodinote jau žydinčią orchidėją, palanku sukurti jai šiltnamiuką, kuriame gėlė jausis geriau.

Dažniausios klaidos

Deja, persodinant orchidėjas neretai pasitaiko klaidų. Viena jų – tai per aukštai ar per žemai sodinama orchidėja. Neskubėkite persodindami augalą, ir įsitikinkite, kad bus pakankamai vietos augančioms orchidėjos šaknims. Taip pat pasirūpinkite, kad augalas laikytųsi pakankamai tvirtai – jei orchidėja bus sodinama pernelyg aukštai, augalas svirs į šoną, tad stenkitės, kad taip nenutiktų.

Fotolia nuotr.

Falenopsis po persodinimo gali laikytis gana nestabiliai, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad parinkote blogą aukštį. Augalas įsitvirtins tuomet, kada ims augti naujos šaknys, o iki tol užtikrinkite pakankamą augalo atramą. Tam gali puikiai tikti viela. Jei nepasirūpinama tinkama augalo atrama, orchidėja ima virsti į šoną.

Kartais parenkamas netinkamo dydžio vazonėlis, jis yra per mažas arba per didelis. Persodindami orchidėją rinkitės tokį vazonėlį, kad nuo jo sienelės liktų apie 1 centimetras laisvos vietos orchidėjos šaknims. Į gylį vietos turi likti daugiau, apie 3 centimetrai.

Fotolia nuotr.

Dar viena gana dažnai pasitaikanti klaida – ne viso seno substrato pašalinimas. Jei pakeisite tik sudūlėjusį substratą, augalas tikrai nesijaus geriau, ir greitai vėl gali tekti imtis persodinimo darbų. Stenkitės pašalinti visą seną substratą, ir tai užtikrins gerą augalo savijautą.

Visai nebūtina laikytis kasmetinio persodinimo kalendoriaus, kada norima persodinti orchidėją. Svarbiausia stebėti jos šaknis bei substratą, ir tai leis jums sužinoti, kada reikės persodinti augalą. Jei viską atliksite tinkamai, orchidėja dar ilgą laiką džiugins nuostabiais žiedais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis