Rankų darbo interjere - idėjos iš egzotiškųjų Rytų

Turbūt niekas nesiginčys, kad visame pasaulyje labiausiai vertinamos, o ir brangiausios tos paslaugos ar daiktai, kurie pagaminti rankomis. Rankų darbo papuošalai, rankų darbo batai, rankų darbo rankinė ar specialiai Jums pasiūtas kostiumas. Visa tai – prestižo ir prabangos prekės. O ką pasakysite apie rankų darbo interjerą, kuriame net baldai sukurti specialiai Jūsų būstui?

Neįmanoma? Tik ne Lietuvoje? Ir įmanoma, ir Lietuvoje. Gyvenamojo namo Kalnėnuose interjeras alsuoja natūralia ramybe, kiekvienas daiktas stovi ten, kur ir turi būti, kiekvienas baldas čia toks, lyg būtų ne pastatytas, o užaugęs kartu su namu. Nenuostabu, juk beveik viskas čia kurta dizainerės Vaidos Jurkšaitienės rankomis ir konkrečiai šitam būstui.

Nuo nuogo mūro iki namų, kur gyvenimo triukšmas lieka už durų

„Interjero dizainas – nėra vien dizainerio nuopelnas. Tai yra ir užsakovo, jo skonio, intelekto atspindys. Tai žmonių, kurie gamino baldus bendras kūrinys, – tikina dizainerė Vaida Jurkšaitienė, paklausta, kaip jai pavyko sukurti tokį modernų, inovatyvų, tačiau kartu ramų ir labai jaukų būstą. – Užsakovė mane pažinojo seniai, žinojo mano skonį, požiūrį, jis jai buvo artimas. Manau, tai ir lėmė, kad savo namams įrengti ji pasirinko mane.

O mūsų skonių ir stiliaus darna padėjo sukurti iš tiesų ypatingą, konkrečiai šiems žmonėms tinkamiausią būstą“. Dizainerę būsto šeimininkai pasikvietė dar prieš jį įsigydami, kad galėtų pasitarti dėl erdvių, patogumo, būsimo būsto funkcionalumo. V. Jurkšaitienė neslepia, kad namas, kurį buvo nuspręsta pirkti, buvo perdarytas iš esmės. Jai teko pakeisti būsto projektą, planą, suprojektuoti laiptus, suplanuoti elektros instaliaciją, santechnikos išdėstymą.

„Šio namo šeimininkai – jauni, aktyvūs, daug dirbantys ir inovatyvų požiūrį į gyvenimą turintys žmonės, – atskleidžia dizainerė. – Jie pageidavo namų, kuriuose galėtų pabėgti nuo gyvenimo triukšmo ir chaoso. Namų, kuriuose būtų šiek tiek gamtos, o viduje tvyrotų sintezė: įeini į namus, ir viskas nurimsta. Čia tylu, ramu, švaru ir gera.“

L. Cūnio nuotr.

Vientisas interjeras su išskirtiniais sprendiniais

Vos pravėręs namo duris pajunti, kad visas interjeras alsuoja gamta, paprastumu ir ramybe. Matyti, kad interjero vieningumui skirtas ypatingas dėmesys. Visos vidaus linijos atsikartoja ir yra sukurtos taip, kad atspindėtų išorines namo sienas. „Man labai svarbu, kad namo ar kotedžo fasadas sietųsi su interjeru, – sako V. Jurkšaitienė. – Todėl šio būsto fasadas, kotedžo forma ir padiktavo vidines linijas.“

Negausus detalių ir puošybos elementų, tačiau itin kokybiškas ir funkcionalus būstas reikalavo ir išskirtinių sprendimų. Todėl nenuostabu, kad didžioji dalis baldų projektuoti pačios dizainerės. Jos rankų palytėti vonios baldai, virtuvės komplektas, židinys, sieninės spintos, drabužinės, laiptų projektas ir net kūdikio lovytė – apgalvoti iki smulkmenų.

„Šiame būste nėra labai daug aksesuarų, puošybos elementų. Tačiau pačiai puošybai naudojamos tik labai geros, inovatyvios medžiagos“, – tikina dizainerė. Vienas pagrindinių būsto akcentų – Lietuvoje palyginti unikalios poliruoto betono grindys, kurios ne tik inovatyvios, bet ir šiltos, o svarbiausia – funkcionalios. Šių grindų priežiūra itin lengva.

„Lieti šį betoną buvo tikras iššūkis, – prisimena V. Jurkšaitienė. – Kai meistrai jį pirmą kartą išliejo, jis buvo pilkas, niūrus, tad teko keisti ir pačiai išrasti naują spalvą, pakeisti pigmentaciją. Meistrams esant dėjau pigmentą, kol išgavau norimą spalvą, tokią, kuri būtų jauki.“

Paklausta, kaip atranda idėjų, kaip jai pavyksta sukurti individualų, nesenstantį dizainą, tarsi neutralų ir nebylų, tačiau lengvai kintantį keičiantis gyventojų poreikiui ir interesams, dizainerė neslėpė, kad įkvėpimo sėmėsi iš gamtos, kelionių (egzotiškų rytų kraštų).

„Kurdama namus stengiuosi vadovautis emocijomis, pojūčiais, nuojauta, – pasakoja V. Jurkšaitienė. – Interjerą kūriau intuityviai, neprisirišdama prie vieno interjero stiliaus. Tai šiuolaikinis interjeras, paįvairintas jaukiais klasikiniais akcentais.“

Virtuvėje – dangaus gilumo stalviršis

Kurdama svetainės, virtuvės ir valgomojo erdves dizainerė siekė išskirtinės, bet kartu ir jaukios erdvės, švaraus, lengvo ir nuosaikiai modernaus interjero. „Pagrindinis interjero erdvės uždavinys – funkcionalumas, erdvės potencialo išnaudojimas, estetika, kokybė, – vardija V. Jurkšaitienė. – Todėl atsisakiau skaidyti šias erdves į atskiras patalpas.“

Bendra būsto erdvė pagal funkciją suskirstyta į keturias zonas: holą, svetainės, valgomojo ir virtuvės zonas. Kiekvienai detalei čia naudojamos charakterio ir išskirtinumo suteikiančios medžiagos: blizgūs virtuvės fasadai, lieto poliruoto betono grindys, dengtos specialiu laku, granitinis juodas virtuvės stalviršis žaižaruoja kakavos spalvos smiltelėmis, derančiomis su virtuvės komplekto fasado spalva. Beje, virtuvėje dizainerė taip pat praleido nemažai laiko.

„Granitinis virtuvės stalviršis man labai asocijuojasi su žvaigždėtu dangumi, – pasakoja dizainerė. – Virtuvės baldus projektavau pati, tad ir stalviršį parinkau tokį, kuris turi labai subtilų blizgutį. Tai tarsi gamtos, gilaus dangaus įnešimas į interjerą.“ Apskritai visame interjere, ypač bendrojoje zonoje, labai svarbu derinti skirtingas faktūras.

Modernios ir natūralios medžiagos (natūrali oda, medis, betonas, grūdintasis stiklas, akmens masės plytelės, plienas, vilna, šilkas) karaliauja visoje bendroje erdvėje. „Norėjosi kuo natūralesnių medžiagų. O priešpriešų derinimas – mano arkliukas, man patinka skirtingos, tačiau vieną kitą harmoningai papildančios medžiagos,“ - pasakoja dizainerė.

Kitas ne mažiau įdomus virtuvės sprendimas – šaldytuvas po laiptais. Likusi buitinė technika integruota į virtuvės komplektą, taip virtuvė tarsi susilieja su bendra erdve ir tampa vienalyte su visa aplinka.

„Pagrindinis bendros erdvės akcentas – svetainės zonoje esantis židinys su originalaus sprendimo vieta iš grūdintojo stiklo malkoms susidėti, – sako dizainerė. – Projektuodama baldus siekiau sukurti tokius, kurie neapkrautų erdvės, tarsi joje prapultų ir susilietų su visa visuma.“ Viskas aplinkui atspindi gamtą, tikros medžiagos, žemės paletės spalvos, kurios nerėkia, neerzina, o kuria ramybę ir harmoniją.

Miegamasis – namų ramybės oazė

Pravėręs miegamojo duris pajunti tą patį visame name vyraujantį ramybės ir harmonijos jausmą. Jaukią šeimininkų miegamojo atmosferą padeda sukurti ramios gamtos spalvos, lakoniškos linijos, geometrinės formos (lubos, naktiniai staliukai, veidrodiniu principu atsikartojančios geometrinės lubų figūros atsispindi ir drabužinės fasade).

„Mūsų parinkta miegamojo spalvų paletė intymią poilsio zoną paverčia tikra ramybės oaze, – pasakoja V. Jurkšaitienė. – Užsakovų pageidavimu visiškai atsisakėme puošybos elementų. Šioje erdvėje norėjau atrasti aukso vidurį tarp moteriškumo ir vyriškumo.“ Pagrindinis miegamojo akcentas, žinoma, yra lova.

Jai dekoruoti dizainerė pasirinko skirtingų faktūrų natūralius audinius. Originalumo čia suteikia pasirinktų medžiagų įvairovė. Prie lovos priderinti išskirtinio dizaino figūriniai veidrodiniai naktiniai staliukai, kurie sukuria nebylų iliuzijos įspūdį, tarsi ištirpsta erdvėje. „Iš tiesų kurdama miegamojo zoną šiek tiek nusižengiau įprastoms taisyklėms prie lovos pastatyti du vienodus šviestuvus, – įdomybe pasidalija dizainerė. – Kambaryje įrengiau veidrodines drabužines, suprojektuotas specialiai pagal individualius užsakovų poreikius. Dūmo spalva čia kuria paslaptingumo ir jaukumo jausmą.“

Kiekviena miegamojo detalė parinkta ir apgalvota, kiekvienas daiktas čia stovi savo vietoje, net miegamojo veidrodis naudojamas neatsitiktinai – kiek tamsokoje dėl pro langus matomų spygliuočių erdvėje jis atspindi dienos šviesą taip optiškai pašviesindamas patalpą. Gamta alsuoja visas kambarys nuo lubų iki pat grindų, kurioms pasirinktos jaukumo ir šilumos suteikiančios natūralaus medžio parketlentės.

Rytų šalių SPA menantis vonios kambarys

Kalbėdama apie projektuoto namo vonios erdves dizainerė V. Jurkšaitienė neslepia, kad kurdama jų interjerą idėjų sėmėsi iš egzotiškųjų Rytų. Todėl nenuostabu, kad visi vonios kambariai, būdami funkcionalūs ir modernūs, kartu yra jaukūs rytų SPA oazės atspindžiai. Pirmajame kotedžo aukšte įrengtame svečių vonios kambaryje suprojektuota grūdintojo stiklo dušinė, praustuvas su originalaus dizaino V. Jurkevičienės projektuotais ir pagal specialų užsakymą pagamintais baldais bei santechnika.

„Voniai parinkta chromuota santechnika išsiskiria moderniomis ir rafinuotomis geometrinėmis formomis, – pasirinkimą argumentuoja dizainerė. – O dušinės zonoje suklijuotos tamsiai rudos nerėkiančių vario, rūdžių, sidabro atspalvių turinčios akmens masės plytelės. Likusios erdvės sienos ir grindys išlietos iš poliruoto ir nulakuoto betono.“ Dar daugiau dėmesio skirta antrojo aukšto šeimininkų vonios erdvei, kuri yra tarsi jaukus mažytis SPA namuose.

„Mano suprojektuoti natūralios medienos matiniais dažais nudažyti baldai papuošti netipiniais fasado puošybos elementas: nerūdijančiojo plieno plokšte, kuri klijuojama ant stalčių.“ Šeimininkų vonios kambario centras – vonia. Saugant erdvę ir siekiant lengvumo įspūdžio parinktas į sieną montuojamas aptakios formos unitazas.

„Prausimosi zonoje suklijavome tamsiai rudos, turinčios vario, rūdžių, sidabro atspalvių, spalvos akmens masės plyteles. Likusias erdvės sienas ir grindis išliejome iš poliruoto, lakuoto betono“, – sako dizainerė. Vonios kambario interjerą užbaigia puošnūs chromuoti aksesuarai. Visoje vonios erdvėje vyrauja lakoniškos linijos, atsikartojančios formos, jų grynumas ir nuosaikumas. Sienoje įmontuotas veidrodis erdvei suteikia gylio ir apimties.

Specialūs kambariai mažiesiems šeimos nariams

Naujuosiuose namuose turėjo įsikurti ne tik jauna, moderni pora. Čia patogiai turėjo jaustis ir du jų mažyliai – dar dvejų neturinti mergytė ir netrukus pasaulį išvysiantis vaikelis. Kiekvienam jų paruoštas iki smulkmenų apgalvotas, meilę ir šilumą skleidžiantis kambarys.

„Mergaitės kambarys planuojamas ir kuriamas taip, kad kintant poreikiams būtų lengvai transformuojamas, – atskleidžia dizainerė. – Išskirtinis dėmesys čia skiriamas miego ir žaidimų zonoms, ekologiškiems ir natūraliems audiniams, vaikiškiems žaislams, jaukioms smulkmenoms.“ Kad vaikiška lovytė neatrodytų liūdna ir nuobodi, ją dizainerė gausiai dekoravo pagalvėlėmis ir žaislais.

„Norėjosi sukurti tokią aplinką, kurioje vaikas jaustųsi laisvas ir nevaržomas“, – pasakoja V. Jurkšaitienė. Kaip ir kitose antro aukšto erdvėse, mažosios kambario grindims naudojamos natūralaus medžio parketlentės. Originalumo kambariui suteikia pačių užsakovų sumanyta ir pagaminta palapinė – vigvamas. Kambaryje vyrauja šiltų atspalvių šviesūs tonai.

„Kurdama naujagimio kambario erdvę siekiau sukurti jaukią, šviesią šiltą ir kiek elegantišką atmosferą, – pasakoja V. Jurkšaitienė. – Į savo specialiai naujam žmogučiui projektuotus medinius dramblio kaulo spalvos matiniais dažais dažytus baldus sudėjo visą savo širdį ir gerą energiją. Apskritai visi mažylio baldai, išskyrus spintą, suprojektuoti specialiai naujajam namų gyventojui.“

Kaip ir tikėtasi, kambario akcentas – naujagimio lovytė. Taip pat ypatingas dėmesys skirtas akcentiniam vietiniam apšvietimui. „Projektuodama naujagimio lovytę pasitelkiau sumodernintas klasikines formas, – dalijasi dizainerė. – Originalumo ir išskirtinumo kambariui suteikia pagal sumanytą piešinio eskizą dailininko įgyvendintas netipinio mastelio piešinys ant sienos, suteikiantis žaismingumo ir lengvumo įspūdį.“

Mažylio kambaryje vyrauja šiltų atspalvių šviesūs tonai, žemės spalvų paletė, natūralių audinių tekstilės gaminiai. Grindims naudojamos jaukumo ir šilumos suteikiančios natūralaus medžio parketlentės.

„Kurdama kiekvieną šio būsto baldą pirmiausia visuomet stengiausi įsijausti į čia gyvensiančių žmonių požiūrius, norus, gyvenimo būdą. Kuriant man labai svarbu inovatyvios medžiagos, – pasakoja V. Jurkšaitienė. – Kurdama baldą visuomet jį darau taip, kaip daryčiau ir sau, taip, kaip jaučiu pati. Todėl tie baldai atspindi mano stilių.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis