Jei turėčiau terasą...

...gal ji būtų neaprėpiamai ilga, o gal pakaktų šaliku prisidengti galvą nuo saulės kur pušų paunksnėje? Gali būti, kad, įkvėpimo pagauta, į kiemą paprasčiausiai išvilkčiau seną lovą.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- Geriausias visų laikų pratimas norintiems atsikratyti antsvorio
- A. Sabonis. Piršlybų nebuvo, sužadėtuvių žiedą Ingrida rado ant klozeto dangčio
- Savaitės ikona. M. Linkytė: „eurovizinis“ įvaizdis mums patiko, deja
- Ar tikrai vyrams reikia tik sekso?
- Vištienos kepsnys su sūriu ir pomidorais

Įkvėpimo pagauti, šį kartą pririnkome svajonių terasų pavyzdžių. Gal jie įkvėps greičiau persikelti į gryną orą? Lauke savaitgaliais galima ne tik rengti vėlyvus pusryčius – čia, čirpiant svirpliams, galima net romantiškai panaktinėti.

Štai vienam žinomam lietuvių dramaturgui, rašytojui genialiausios mintys gimsta būtent terasoje. Čia pat tas mintis jis ir užrašo, neretai ir garsiai perskaito. „Būna, kad skubu namo išsitiesti ant hamakėlio ir paskaityti ką tik nusipirktos knygos, – sako žurnalistė, komunikacijos specialistė Jovita Valeikaitė, taip pat vasarojanti dažniausiai lauke. – Tai taip saldu!“

Baigusi darbus, J.Valeikaitė skuba namo išsitiesti hamake ir paskaityti
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Dekoratorė Rūta Jankūnienė terasą vadina vasaros valgomuoju. Šiltuoju metų laiku ji mėgsta būti prie iš lentų sukonstruoto masyvaus stalo vakarų pusėje įrengtoje lauko poilsio zonoje. Šio baldo kojomis tapo senutėlė siuvamoji mašina. Dekoro elementus moteris kuria savo rankomis.
Terasų gali būti įvairių. Netoli Molėtų, Lėliuose, gyvenanti Routha van Calcar šią poilsio zoną įsirengė tarsi paplūdimį: su gultais, skėčiais nuo saulės, mediniais suoliukais, poilsio kampeliu. Į ją, juosiančią visą namą, galima patekti iš kiekvieno pirmame aukšte esančio kambario. Vilniečių Jolitos ir Dariaus Rainių pirties terasa primena peroną. Čia netgi stūkso seni lagaminai, kabo senas stoties laikrodis.

Aplink interjero dizainerės Routhos van Calcar baltą vilą įrengta terasa primena paplūdimį. Šį įspūdį sustiprina šezlongai. Greta įrengtas „valgomasis“
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Laikui gryname ore leisti labai tinka ir lauko pavėsinės. Vakarinėje 1946 metais statytos medinės trobos pusėje įrengtoje lauko terasoje juvelyras Tauras Blaževičius mėgsta atsipūsti tvankią vasaros dieną. Kai sodyboje turi svečių, laiką leidžia lauko pavėsinėje. Čia prisėdus, net nesinori pakilti... Terasoje daug laiko praleidžia ir vilniečiai architektai Saulė ir Rolandas Liolai. Šią poilsio zoną (į ją patenkama iš svetainės) pora įsirengė kiemo pusėje, užuovėjoje, tad čia veši gėlės, o loveliuose auginamos daržovės. Jos čia pat gali pasitarnauti kaip užkandis.

Architektai Saulė ir Rolandas Liolai terasoje augina ne tik gėles, bet ir pomidorus, kitas daržoves bei prieskonines žoleles. Kai kas nugula tiesiai į lėkštę
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Vilniečiai Aušra ir Aidas Launikoniai kotedže su aptvertu sodeliu įsirengė ne terasą, o verandą. Čia rengiamos vaišės, vos pro langus ima skverbtis pirmieji saulės spinduliai.

Aušra ir Aidas Launikoniai vos pasirodžius pirmiesiems spinduliams skuba į stiklinę verandą
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Lietuvos rožininkų draugijos pirmininkė Nijolė Karpavičienė aplink namus veisia rožynus, tad kai šie pasipuošia pirmaisiais žiedais, ji negalvoja apie jokias keliones – nori kuo ilgiau džiaugti šiuo netvariu grožiu. Tam puikiai pasitarnauja ir jauki terasa.

Rožių veisėjos Nijolės Karpavičienės poilsį saugo mėgstamos gėlės
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

16 kv. m ploto būstą iš molio ir šiaudų plynoje vietoje pasistačiusių menininkų Eglės ir Tomo Žaltauskų popietės bėga plonu audiniu dengtoje palapinėje. Ši saugo nuo lietaus ir saulės. Ko daugiau reikia?

Gryname ore malonu tiesiog ištiesti kojas ir mėgautis saulės voniomis
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Jei aš turėčiau terasą, labiausiai norėčiau joje ištiesti kojas ir į valias skaityti. Tokiam laisvalaikio leidimo planui įgyvendinti labiausiai tiktų paprasčiausiai į lauką išnešta lova. Taip sekmadienius su draugais ir artimaisiais leidžia J. Valeikaitė. „Vakarais čia susirenka krūva žmonių. Rengiame koncertus gyvai“, – apie pramogas gryname ore yra pasakojusi Jovita.

Rytietiška Jovitos Valeikaitės poilsio gamtoje idėja
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Taigi fantazuoti, kaip įrengti terasą, galima be galo. Pasak nuosavus namus ir sodą pačios suprojektavusios ignalinietės Ingos Šidlauskienės, padaryti galima viską, tik reikia sugalvoti – kaip.

Ignalinietė trijų vaikų mama Inga Šidlauskienė randa laiko ir savo pomėgiams
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis