Kaktusų augintojams: apie jų priežiūrą, žydėjimą ir kompozicijas

Kaktusų dydžių ir formų įvairovė suteikia galimybę priderinti juos pačiose įvairiausiose erdvėse. Jų skulptūriški ir drauge egzotiški siluetai tinka net ir asketiškam interjerui, kuris nėra draugiškas kitiems augalams.

Skaitomiausi savaitgalio straipsniai:
- Prasideda naujieji astrologiniai metai, kuriuos valdys Jupiteris
- Psichologas A.Kaluginas – apie tai, kas nužudo aistrą
- Įžymybės: kaip apsirengti gražiai ir nebrangiai (FOTO)
- Nebūtina išbandyti brutalaus sekso, kad galėtum jį aprašyti
- A. Nedzinskas: vienintelis tikras jausmas yra baimė
- Baklava - šiltųjų kraštų saldumynas su riešutais

Tokie skirtingi...

Asketiškame interjere vyraujančios tiesios linijos – puikiausia erdvė atsiskleisti estetinėms kaktusų savybėms. Itin įspūdingai čia atrodo stulpiniai kaktusai.

Smagu ir tai, kad šie dygliuoti ar pūkuoti augalai atrodo įspūdingai ir puošia mūsų namus ne tik vasarą, bet visus metus. Pasak VU botanikos sodo vyresniosios botaninių kolekcijų kuratorės Kristinos Balnytės, nors atkeliavę iš šiltųjų kraštų, kaktusai net žiemą nenuskursta. Žinoma, jei yra tinkamai prižiūrimi – neperlaistomi ir gauna pakankamai šviesos (kitaip tamsiuoju metų laiku gali šiek tiek ištįsti). Daugelis jų nesibaimina ir radiatorių iškaitinto oro (tiesa, kaktusams be spyglių jis kenkia).

Naują formą kuriame patys

Botanikės aiškinimu, jei kaktusas leidžia šoninius auginius, juos galima genėti – išpjauti padžiūvusius ar pernelyg į šonus nuaugusius. Net ir nedekoratyvią jo viršūnė galima pašalinti. Jei stulpinis kaktusas auga labai didelis, jį reikėtų nukirpti, kad labiau šakotųsi. O jei stiebas netolygus – tai sustorėja, tai suplonėja, galima nupjauti jį storesnėje vietoje, padžiovinti ir pasodinti: taip pavyks kaktusui grąžinti dekoratyvumą. Beje, ir likusią dalį galima palikti, tik reikėtų pjūvio vietą pabarstyti cinamonu, nes jis gražiai džiovina „žaizdą“.

Fotolia nuotr.

Kaktusai gali būti skiepijami – taip sukuriami neįtikėtini fantastiškų formų nauji augalai. Kam to reikia? Dėl labai praktiškos priežasties: sunkiai auginami, lepių šaknų kaktusai skiepijami į atsparesnius, ne tokius įnoringus augalus. Kai kurie iš sėklų išdygsta spalvoti – raudoni, geltoni, tačiau be chlorofilo. Jo nepasigaminę augalai žūtų, o įskiepyti džiugina mus netikėtais spalvų deriniais.

Žinovų tvirtinimu, kaktusus skiepyti paprasčiau nei medžius. Reikia nupjauti du augalus ir prie vieno stiebo pridėti kito viršūnę. Nupjovus matyti vandens indų ratilai – jie kuo labiau turi sutapti, nes toje vietoje kaktusai suauga. Puiku, jei ir abi dalys sutampa, jei ne – neuždengtą vietą reikia nusausinti: pabarstykite medžio anglies milteliais, dar geriau – cinamonu. Įrankiai turi būti sterilūs, aplinka kuo švaresnė, nes pjūvio vietos šlapios – jei ten paklius bakterijų, triūsas bus veltui.

Žydi visi kaktusai?

Daugelio kaktusų žiedai nepaprastai gražūs, švelnūs, įvairiausių spalvų (išskyrus mėlyną), sudarantys įspūdingą kontrastą su aštriais dygliais. Patyrusių gėlininkų tvirtinimu, ankštas vazonas, šalta žiema ir vandens stygius pavasarį kaktusus įspėja: atėjo sunkūs laikai, todėl metas kuo gausiau žydėti, nokinti sėklas ir taip pratęsti giminę. Teoriškai žydi visi kaktusai, o šio tikslo siekia visi jų augintojai... Tik reikėtų žinoti: žydėti šie augalai pradeda labai įvairiai – nelygu, kokios rūšies jie yra.

Asmeninio archyvo nuotr.

Orams šąlant ateina metas pražysti plokšteniams ir kitiems iš drėgnų miškų pakrančių atkeliavusiems kaktusams, kurie neturi spyglių. Vos pajutusios pavasarį, pradeda žydėti kai kurios mamiliarijos ir parodijos, kai dar labiau atšyla orai, balandį, žiedus skleidžia rebutijos. Vėliau jais puošiasi nuoguliai, notokaktusai. Vasaros pabaigoje, dienoms pradėjus vėsti, žiedus išskleidžia ariokarpai.
Maždaug pusė namuose auginamų kaktusų rūšių pražysta sulaukę trejų ketverių metų.

Dekoratyvūs – ne tik žiedai

Didžioji dalis kaktusų atkeliavę iš prieatogrąžių, kur žiemos yra vėsios, todėl ir namie jiems reikėtų peržiemoti šaltai. Vėsus oras labai svarbus – šiuo metu augalai ilsisi ir tyliai krauna žiedpumpurius, tad oro temperatūra turėtų būti +5–10 ºC. Tačiau plaukuotuosius kaktusus žiemą laikykite šilčiau – temperatūra turi būti apie +15 ºC.

Shutterstock nuotr.

Bet neverta nusiminti, jei žiemą neturite galimybių šiems augintiniams parūpinti tinkamos vėsios poilsio vietos. Jei visus kaktusus iškraustytume į negyvenamą šaltą ir šviesią patalpą, nebūtų kam puošti namų tamsiausiu ir nykiausiu metų laiku, kai ir taip trūksta žalumos. Todėl nekurkime nerealių planų, džiaukimės kaktusais čia ir dabar – juk tokia kambarinių augalų paskirtis. O kas bus vasarą, pamatysime jai atėjus... Pasak botanikės, gaudami pakankamai saulės ir tręšiami tinkamomis trąšomis, kaktusai turėtų žydėti net ir tada, jei praleido žiemą kambaryje.

Indas puošia ir augalą, ir namus

Kaktusai tokie dekoratyvūs ir todėl, kad jiems auginti tinka patys įvairiausi indai – vien mūsų skonis lemia, kokius pasirinksime. Svarbu tik tai, kad vazono dydis tiktų augalo šaknims. Beje, visi kaktusai mėgsta gana ankštus gėliapuodžius – geriau jau truputį per mažas nei per didelis. Ir žydi jie tada gausiau.

Asmeninio archyvo nuotr.

Yra kaktusų, kurių šaknys pasklidusios į šalis – jiems reikia negilaus, bet plataus vazono, o kitų jos įsiraususios į gylį, tad šiems skirti indai turi būti gilesni. Pavyzdžiui, ariokarpui vazonas turi būti gilesnis, o mamiliarijos augina daug vaikučių, todėl joms reikia platesnio vazono. Pasak Kristinos Balnytės, tada mamiliarijos būna dekoratyvesnės, nesuspaustos. Bet kuriuo atveju kaktuso vazonas neturi būti daug didesnis nei šaknų gniužulas – pakaks vieno ar dviejų centimetrų skirtumo. Verčiau jau dažniau augalus persodinti.

Kaktusai itin dekoratyviai atrodo stikliniuose induose, į kuriuos įberta spalvingų akmenėlių, smėlio, kriauklyčių. Tiesa, tokiame inde kyla pavojus augalą perlaistyti, todėl, pasak botanikės, reikėtų į jį dėti ir stambesnių akmenėlių, kad geriau cirkuliuotų oras, nesikauptų drėgmė.

Dekoratyviausia – kaktusų kompozicija

Kaktusai įdomiausiai atrodo auginami po kelis ar keliolika vienoje vietoje. Beje, pastebėta, kad draugijoje jie auga geriau, mat tai labiau primena natūralias sąlygas gamtoje, geriau sunaudojamos maisto medžiagos. Tik svarbu parinkti tokius kaimynus, kuriems reikia panašios šviesos, šilumos, oro drėgmės ir laistymo.

Fotolia nuotr.

Kurdami kaktusų kompoziciją galite sustatyti vazonėlius į įspūdingą indą ar kitą dekoratyvų buities rakandą. Šiuo atveju geriausia rinktis plastikinius, sukulentams skirtus vazonėlius. Iš jų gerai nuteka vandens perteklius, jie netraukia šalčio, be to, užima mažiausiai vietos ir jų vis tiek nebus matyti.

Kaktusus patogu sodinti į keturkampius vazonėlius, mat šiuos galima racionaliau sustatyti į didesnį indą, sudėlioti tiesia linija ar net sukurti kaktusų mozaiką. (Tiesa, apvaliuose vazonuose kaktusų šaknys vystosi simetriškai.)

Žiedus keičia uogos

Gausiai žydinčios, nereiklios, augančios iš esmės bet kokiomis namų sąlygomis yra mamiliarijos. Jos paprastai žydi pavasarį ir vasarą nedideliais žiedais, jie iš karto skleidžiasi po kelis, išsidėstę lankais – atrodo išties įspūdingai. Peržydėjus dažnai užsimezga vaisius, kurie primena uogas, puošiančias augalus kelis mėnesius. Net ir žiemoti nereiklių rūšių mamiliarijos gali įprastoje temperatūroje, tik jas būtina pastatyti toliau nuo radiatorių.

Fotolia nuotr.

Augdamos mamiliarijos kasmet vis labiau „šakojasi“, tad užima daugiau vietos – reikėtų persodinti į platų, nelabai gilų, plokščią vazoną. Plisdamas į šalis augalas turės ne tik daugiau vietos, bet ir atrodys puošniau. Dauguma mamiliarijų labai nesunku dauginti. Jos išaugina daug „vaikučių“, kartais jie nukrinta ant žemės, kartais juos reikia nugnybti, kad apdžiovinus būtų galima pasodinti naujų augaliukų. Subrendusiuose vaisiuose sunoksta sėklos – jų galima pasėti, tik teks apsišarvuoti kantrybe, kol sudygs.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis