Pamirškite prancūzišką stilių, dabar mados pasaulis garbina skandinavišką maksimalizmą

Madingosios skandinavės prancūzes jau lenkia ne tik instagramo sekėjų skaičiumi, bet ir nepriekaištingais eklektiško stiliaus kūrimo sugebėjimais. Visiems įprastą skandinavišką minimalizmą keičia naujasis maksimalizmas ir mados pasaulis negali juo pasisotinti.

Prieš kelias dienas pasibaigusi Kopenhagos mados savaitė mados gerbėjams tapo puikia proga pasižvalgyti, ką gi šių metų rudens sezonui siūlo skandinavų dizaineriai. Nors dar neprilygsta puikiajam ketvertukui: Niujorkui, Londonui, Milanui ir Paryžiui, Danijos sostinė imama vertinti kaip vieta, kur galima pamatyti išskirtinių dizainerių kolekcijų pristatymų ir pasisemti skandinaviškos mados įkvėpimo. O šios įtaka mados pasaulyje darosi vis stipresnė.


Annabel Rosendahl, Janka Polliani ir Darja Barannik, Vida Press nuotr.

Ne mažiau svarbu ir tai, kas mados savaitės metu dedasi Kopenhagos gatvėse, mat tris dienas vykstantis renginys suburia ryškiausias Danijos, Švedijos ir Norvegijos gatvės stiliaus žvaigždes. Tine Andrea, Darja Barannik, Janka Polliani, Annabel Rosendahl, Emili Sindlev ir kitos yra tinklaraštininkės, stilistės ir mados redaktorės savo individualiu, išskirtiniu stiliumi puošiančios Kopenhagos gatves ir atspindinčios tokią Šiaurės Europos šalių madą, kokia ji yra dabar. Nenuostabu, kad jos gali pasigirti pavydėtinais mados įkvėpimo ištroškusių sekėjų skaičiais socialiniuose tinkluose. Štai vieną žymiausių skandinavių, knygos „Renkis skandinaviškai“ (angl. „Dress Scandinavian“) autorę Pernille Teisbaek instagrame seka net 524 tūkst. žmonių!


Pernille Teisbaek, Vida Press nuotr.

Tad kuo ypatingas tas Skandinavijos šalių merginų stilius ir kodėl staiga visos madingos moterys nori atrodyti lyg būtų kilusios iš Šiaurės Europos?

Taip, jos traukia dėmesį ir vilki madingus drabužius, tačiau ne mažiau svarbi šių moterų stiliaus detalė yra neginčijamas pasitikėjimas savimi, padedantis be baimės vilkėti tai, kas joms patinka, taip, kaip joms to norisi.


Thora Valdimars ir Jeanette Friis Madsen, Vida Press nuotr.

Pagrindinė skandinaviško stiliaus kūrimo paslaptis – į savo įvaizdį nežiūrėti pernelyg rimtai, visuomet jaustis patogiai, bet nepamiršti ir žaismingų aprangos elementų.

Atrodo, kad madingosios skandinavės sąmoningai laužo bet kokias mados taisykles – vilki itin ryškių spalvų drabužius, derina sportinį ir romantišką stilių, skirtingus audinių raštus, segi keisčiausius aksesuarus – tačiau tai daro taip natūraliai, lyg be pastangų, kad vis tiek sugeba atrodyti lyg būtų apsivilkusios pirmą po ranka pasitaikiusį drabužį ir per daug dėl jo nesukusios galvos. Tai joms pavyksta, nes dėmesį skiria ne detalėms, bet visumai: siluetui bei spalvų dermei. Žinoma, padeda tai, kad tas iš pažiūros nerūpestingai užsimestas drabužėlis dažniausiai būna iš ką tik ant podiumų matytų naujausių kolekcijų – jų madingų skandinavių aprangoje tikrai netrūksta.


Tine Andrea, Vida Press nuotr.

Tiesa, portalui vogue.co.uk danų dizainerė Christina Exsteen atskleidė, kad skandinavės priešinasi unifikacijai. Pasak jos, nors iš pažiūros trijų Šiaurės Europos šalių gyventojų stilius gali pasirodyti panašus, danės rengiasi žaismingai, švedės dievina minimalizmą, o norvegės mėgsta į savo aprangą įvesti šiek tiek blizgesio ir glamūro.

Liko dar visas mėnuo, kuomet savo aprangą turėsime taikyti šaltajam sezonui, tad kodėl įkvėpimo nepasisėmus iš Šiaurės Europos gatvės mados žvaigždžių? Daugiau nuotraukų – fotogalerijoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis