Kaip atskirti tikrus ir netikrus perlus

Perlų papuošalai jau keletą metų populiarūs ne tik tarp močiučių, bet ir tarp jų dukrų bei anūkių. Vis dėlto šie metai įvardijami kaip tie, kai perlai ir vėl pakilo į pouliarumo viršūnes. Jie tokie madingi, kad netgi yra naudojami drabužiams bei galanterijai!

Jackie Kennedy, princesė Diana ir Coco Chanel sieja ne tik stiliaus ikonos statusas, bet ir įspūdinga perlų papuošalų kolekcija. Klasikos ir laikui nepavaldžios elegancijos simbolis – perlai – laikui bėgant papuošė ne vieną svarbią ledi. Vienu metu sakyta, jog jie simbolizuoja tyrumą, vėliau – kad reiškia valdžią, tačiau neabejotina, kad natūralūs, tikri perlai visada buvo siejami su rafinuota, santūria elegancija ir prabanga.

Kate Middleton
Kate Middleton
Vida Press

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

Jackie Kennedy
Jackie Kennedy
Vida Press

Šiomis dienomis perlais puoštis mėgsta jau ne vien tik klasikos gerbėjos, bet ir tendencijų medžiotojos. Šį sezoną jie puošia auskarus, apyrankes, vėrinius, drabužius, rankines ir netgi batus!

Žinoma, taip plačiai naudojama medžiaga dažniausiai būna dirbtinė, tačiau tikrumo ir prabangos mėgėjos vis tiek nepaliauja ieškoti natūralių perlų. Štai kaip juos atskirti nuo netikrų.

1. Gerai įsižiūrėkite

Tikrų perlų tekstūrą sunku imituoti. Ją patikrinti galėsite su vaizdą didinančiu stiklu – lupa. Vaizdas, kurį turėtumėte pamatyti yra į valytą grūdą panaši tekstūra. Jei perlas dirbtinis, jo paviršius nebus toks lygus, jis labiau panašės į kiaušinio lukštą.

Gatvės mada
Gatvės mada
Vida Press

2. Įvertinkite formą

Maži perlų netobulumai yra dalis jų žavesio, o visiškai simetriškas, tobulai apvalus perlas greičiausiai bus dirbtinis. Remtis tik šiuo kriterijumi nebūtų visiškai tikslu, nes netobulumai gali būti labai smulkūs, tačiau jei matote perlų vėrinį, suvertą iš vienodo dydžio ir formos perlų, galimas daiktas, kad jie yra dirbtiniai.

3. Krepštelėkite paviršių

Tai pavojingas būdas, tačiau galintis atskleisti daug informacijos. Naudodama adatą ar kitą ploną, smailų įrankį vos vos krepštelėkite perlo paviršių. Jei tai – tikras perlas, atskilęs gabalėlis turėtų pavirsti į pudrą. Įbrėžtas dirbtinis perlas atskleis po dažų sluoksniu esantį stiklą.

Perlų auskarai
Perlų auskarai
Vida Press

4. Numeskite perlą

Leiskite perlui švelniai nukristi ant stiklinio paviršiaus – tai gali parodyti, ar jis tikras. Perlą paleisti reikėtų laikant maždaug 60 cm virš stiklo ar veidrodžio. Tikras perlas atsimušęs į stiklą turėtų pašokti maždaug 35 centimetrus. Dirbtinis perlas pašoka daug mažiau.

5. Pasikonsultuokite su specialistu

Puikiai juvelyriką išmanantis, sertifikuotas specialistas išsklaidys visas abejones ir patvirtins arba paneigs perlo natūralumą. Jei juvelyrinis dirbinys yra brangus, verta išgirsti profesionalo įvertinimą.

Gatvės mada
Gatvės mada
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis