Prisimenant E. Sidarą: artimieji ir žymūs bičiuliai žiūrėjo paskutinę dizainerio kolekciją

Šių metų pradžioje Lietuvos mados pasaulį ištiko skaudi netektis – Anapilin iškeliavo talentingas dizaineris Egidijus Sidaras. Jam profesiniu iššūkiu tapusi kolekcija, kurta kartu su sporto ir laisvalaikio prekių ženklu „Audimas“, tapo dizainerio paskutiniąja. Trečiadienio vakarą draugai, kolegos bei šeimos nariai susibūrė prisiminti E. Sidarą ir pamatyti paskutinėje kolekcijoje atgijusią jo kūrybą.

Vilniaus dailės akademijoje vykęs kolekcijos „Miesto pulsas“ pristatymas tapo gražiu dizainerio ir jo kūrybinio kelio pagerbimo vakaru, čia pristatyti ne tik kapsulinės kolekcijos modeliai, bet ir E. Sidaro atminimui pagerbti skirta retrospektyvinė ekspozicija.

Renginio vedėju neatsitiktinai tapo žinomas Lietuvos mados apžvalgininkas Arnoldas Remeika – Bomberis, kurio tinklaraštis glaudžiai susijęs su miesto mada ir pulsu. Renginio metu naudodamas kolaboracinės kolekcijos modelius, jis svečiams pristatė kelis didmiesčio gyventojo įvaizdžius – improvizuota gatve žingsniavo trys, jo parinktais deriniais aprengti vaikinai.

Organizatorių archyvas

Pirmą kartą pamatęs šią kolekciją A. Remeika buvo išties nustebęs: „Man, kaip apie didmiesčio stilių ir gyvenimo būdą rašančiam tinklaraštininku, ši kolekcija tapo tikra staigmena. Egidijų pažinojau kaip modernią klasiką propagavusį dizainerį, tačiau ši athletic leisure stilistikoje atlikta ir maksimaliai didmiesčio gyventojo poreikiams pritaikyta kolekcija, yra geriausias jo kaip dizainerio talento įrodymas“.

Organizacijos nuotr.

Kolekcija pavadinimu „Miesto pulsas“ buvo pristatyta ne pirmąjį kartą – debiutinis pristatymas įvyko š.m. „Mados infekcijoje“, kur sulaukė galybės aplodismentų ir susižavėjimo. Artima Egidijaus Sidaro draugė ir kolegė, dizainerė Kristina Kruopienytė teigė: „Kolekcija labai įdomi ir stipri. Manau, turės didelį pasisekimą. Prisimenant, koks Egidijus buvo iš visos širdies atsidėjęs kūrybai, kitaip ir būti negalėjo. Pristatydami jo kolekciją „Mados infekcijoje“ mes, visi jo draugai, jautėmės labai ypatingai. Žinojome, koks mūsų draugas buvo atidus detalėms, taip pat siekėme tobulo rezultato, buvo baisu „paslysti“. Šiandien kita erdvė, kitoks pristatymas, Egidijaus darbai kalba patys už save. Ir labai smagu, kad jo kūryba tapo pasiekiama platesnei auditorijai.“

Kolekcijos pristatymas „Mados infekcijoje“:


Nuolat judantis miestas ir žmonės, palaikantys jo pulsą

Kuriant šią kolekciją dizainerį inspiravo miestas: niekad nemiegantis, kupintas judėjimo ir šlapias asfaltas. Tokiame mieste atsispindi naktinės didmiesčio šviesos, jis kupinas modernių žmonių, kažkur skubančių, ieškančių ir atrandančių.

Kolekcijos siluetai – laisvi, nevaržantys judėjimo laisvės. Oversize tipo striukės, storos berankovės liemenės. Kuriama aliuzija į skubančio miesto žmogaus gyvenimą, kuris nori atrodyti ne tik stilingai, bet ir jaustis komfortiškai kiekvieną dieną.

Organizacijos archyvas

Šioje kolekcijoje ypatingą svarbą užima koloritas ir grafiniai piešiniai, esantys ant drabužių. Visur kuriama aliuzija į greitą ir modernų miesto gyvenimą. Naktinės miesto šviesos atsispindi marškinėlių rankovėse ir tamprėse. Judančio miesto vaizdai: tramvajai, žmonės, važinėjantys dviračiais – kuria įspūdį apie nuolat judantį ir besikeičiantį didmiestį, kurį dauguma iš mūsų mato kas dieną.

Kolekcija „Miesto pulsas“ ypatinga ir tuo, jog tai iš dalies yra unisex kolekcija – dauguma drabužių tinka ne tik vyrams, bet ir moterims. Laisvi ir lengvai krintantys siluetai neįpareigoja, leidžia išlaisvinti vaizduotę ir drabužius derinti įvairiai. Todėl nors kolekcija sukurta vyrams, stilingos moterys gali rasti ir sau tinkamų variantų.

„Audimo“ kolekcijos kūrimo ir vystymo skyriaus vadovė Raimonda Vizbarienė, paklausta apie kolekcijos idėjos gimimą bei bendradarbiavimą su E. Sidaru teigė: „Globalizacijos bei urbanizacijos kryptis palaipsniui užkariauja pasaulį. Jos stipriai įtakoja ir dizainerius, kuriančius aprangą. Egidijui ta tema taip pat buvo artima. Juk ji kalba apie judėjimą, įvairovę, pasikartojantį megapolio ritmą. Tiksliau tariant „miesto pulsą“, pasireiškiantį mūsų darbo ar laisvalaikio aplinkoje“.

Organizacijos nuotr.

Apie tai, kodėl buvo pasirinktas būtent Egidijus Sidaras, ir kodėl modernistinę miesto idėją buvo patikėta perteikti būtent jam, „Audimo“ prekės ženklo vykdomoji direktorė Vesta Krungolcienė teigė: „Egidijų pasirinkome labiau galvodami apie jį kaip vyrų dizainerį. Matome, kad rinkoje dauguma mados prekinių ženklų stiprina vyriškų prekių kategoriją, tai pastebime ir mes. Taigi, čia duoklė” jiems“.

Pagerbtas šviesus dizainerio atminimas

Renginio metu buvo galima pasigrožėti ne tik pristatoma kolekcija, kuriai bet ir paties Egidijaus Sidaro retrospektyvine ekspozicija, kur buvo pristatyti dizainerio darbai iš studijų laikų: eskizai, piešiniai. Vaizdo projekcijas ir muziką specialiai šiam vakarui kūrė Barbora Šulniūtė ir Paulius Markevičius.

Organizacijos nuotr.

Organizacijos nuotr.

Pasak E. Sidaro Bakalauro ir Magistro darbų vadovės VDA doc. Renatos Maldutienės, Egidijus jau studijų laikais išsiskyrė estetine pajauta, geru skoniu ir kūrybos kultūra. Jis sklandžiai gebėjo savo kūrybiniuose darbuose derinti du pradus: estetinį kūrybinį ir loginį racionalųjį. Egidijaus magistrantūros studijų baigiamasis darbas apėmė sudėtingą mados struktūros analizę ir paliko ryškų pėdsaką akademinėje mados dizainerių bendruomenėje. Dizaineris buvo kviečiamas dėstyti, recenzuoti ir vertinti jaunųjų kolegų darbus ir pasiekimus.

„Audimo“ kompanijos pagrindinė idėja – remti ir skatinti Lietuvos kūrėjus – buvo pademonstruota įsteigiant Egidijaus Sidaro vardo stipendiją Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino katedrai. Dalis pelno nuo parduotos kolekcijos bus skirta pažangiausiam VDA kostiumo dizaino katedros studentui, kuris sukurs geriausią sportinį aksesuarą.

Daugiau renginio akimirkų:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis