Pavasarinis tvarkymasis: 3 paprasti žingsniai tvarkingos spintos link

Keičiantis sezonams norisi paslėpti visus senus paltus ir megztinius ir jų vietą užleisti lengviems švarkeliams ir suknelėms. Nesvarbu, kad kol kas pavasaris dar nedžiugina šiltais orais, atėjo laikas pavasarinei spintos revizijai!

Ar jūsų spintoje pūpso krūvos bet kaip sudėliotų drabužių, tarp kurių – tiek megztiniai, tiek suknelės, tiek jau trejus metus nevilkėta palaidinė? Tai reiškia, kad jūsų spintai trūksta tvarkos. Sezono pasikeitimas yra tobula proga atsikratyti to, kas tik užimą brangią spintos vietą, yra nenešiojama ir ko atsikračiusi greičiausiai net nepasigesite.

Pavasarinė tvarka reikalinga dėl daugelio priežasčių: tvarkingoje spintoje daug lengviau rasite norimus drabužius, taigi bus paprasčiau apsirengti; geriau jaustitės, žinodama, kad kasdien varstomoje spintoje – tvarka; ir, svarbiausia, atsiras vietos naujojo sezono pirkiniams!

Tai neprivalo būti sudėtinga užduotis, tereikia plano. Trys paprasti žingsniai nuves jus tvarkingos spintos link:

1. PLANUOKITE

Kokybiška spintos revizija turėtų būti atliekama vienu ypu, todėl ją planuokite iš anksto. Tvarkymuisi paskirkite bent keletą valandų, kurių netrukdys darbo įsipareigojimai, susitikimai, vaikai ar kiti smulkūs trukdžiai. Neišskaidydama spintos tvarkymo laiko būsite objektyvi, žinosite savo tikslą (tvarkinga, organizuota spinta) ir jį pasiekusi jausite palengvėjimą. Tiesiog susikaupkite ir imkitės šio didelio darbo.

2. RŪŠIUOKITE

Jei norite spintos reviziją atlikti teisingai, darykite tai iš pagrindų. Tai reiškia – iš spintos pašalinkite visus rūbus ir juos surūšiuokite. Drabužius dėliokite į tris krūvas: pasilikti, išmesti, paaukoti. Gerai apgalvokite, ką verta pasilikti, o ko – atsikratyti. Viskas, kas jums visiškai netinka, yra suplyšę ar nunešiota automatiškai turėtų keliauti į krūvą, skirtą išmesti. Drabužiai, kurie prieš kelis sezonus buvo labai madingi, o dabar atrodo kaip praeities vaiduokliai, taip pat turėtų keliauti į šią arba aukojimui skirtą krūvą. Be sąžinės graužaties labdarai atiduokite ir tuos rūbus, kurių jau ilgą laiką nenešiojate. Išimtis taikoma sentimentalią reikšmę turintiems drabužiams bei dizainerių gaminiams.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow
Vida Press

Aktorės Gwyneth Paltrow tinklaraštis „Goop“ pateikia kelis patarimus, kuriais remiantis bus lengviau nuspręsti kas spintoje yra reikalinga, o kas – ne.

1. Jei į rankas paėmusi drabužį vis tiek matote kažkurios kūno dalies ištampytą kontūrą (alkūnes, kelius, sėdmenis ir pan.) – laikas šį drabužį išmesti.

2. Atkreipkite dėmesį į drabužių apykakles. Jos būna labai arti jūsų veido, aplinkinių žmonių akių lygyje, taigi bet koks matomas nusidėvėjimas, atspurijimas ar makiažo dėmės reiškia, kad tokio rūbo jūs nebenešiosite.

3. Laikykitės „dviejų pasimatavimų“ taisyklės. Jei ruošiantis kažkur eiti apsirengėte naują drabužį, tačiau paskutinę minutę persigalvojote ir persirengėte, ir tai nutiko ne vieną, bet kelis kartus, atsikratykite jo. Nesvarbu, kad drabužis buvo brangus, o taip ir liko nei karto nedėvėtas – juk laikydama nenešiojamą rūbą savo spintoje neatgausite sumokėtų pinigų.

Jūsų spinta – jūsų asmeninis butikas
Jūsų spinta – jūsų asmeninis butikas
Vida Press

4. Dar prieš pradėdama tvarkytis, suraskite kelias daiktų saugojimui skirtas dėžes. Kiekvieną pavadinkite pagal tai, ką į ją dėsite, pavyzdžiui: nostalgija, kostiumai, dovanos ir t.t. Kai spintoje šalia daugybę metų nenešiotos suknelės, kurią vilkėjote, kai jums pasipiršo vyras kaba darbo palaidinės, jūsų spinta atrodo visiškai neorganizuota, o tai priverčia taip jaustis ir jus.

Visa tai, ko kasdien nenešiojate sudėkite į dėžes ir padėkite toliau, nuo drabužių, kuriuos vilkite kasdien. Nustebsite, kaip smarkiai tik dėl vieno mažo žingsnelio padaugės erdvės.

Tas pats galioja ir daugybei papuošalų, skarelių bei piniginių, kurios yra visiškai ne jūsų stiliaus. Jei tai buvo dovanos, greičiausiai jūs jas saugote dėl kaltės jausmo. To rezultatas: spinta ir papuošalų dėžutė pilnos daiktų, kurių niekada nebedėvėsite. Atskirkite nešiojamus ir nenešiojamus aksesuarus.

5. Bet kuris drabužis su etiketėmis, kuris daugiau nei šešis mėnesius kabo spintoje, yra klaida. Jis jums neteikia džiaugsmo ir greičiausiai netiks prie kitų jūsų turimų drabužių. Gyvename ir mokomės. Įvertinkite, kas jums yra nebereikalinga ir atsikratykite to.

6. Viskas, absoliučiai viskas, ką turite, turėtų versti jus jaustis nuostabiai – nuo jūsų kašmyro megztinio ir džinsų, iki vakarinės aprangos.

3. DĖLIOKITE

Atsikračius to, ko nereikia, laikas švarioje spintoje tvarkingai sudėlioti likusius drabužius ir aksesuarus. Jūsų tikslas – sukurti savo asmeninį butiką, švarią ir estetišką erdvę, kurioje – gražiausi, patogiausi jūsų drabužiai. Tokioje spintoje drabužių paieška ir derinimas turėtų tapti maloniu procesu.

Serialo „Seksas ir miestas” herojė Carrie Bradshaw
Serialo „Seksas ir miestas” herojė Carrie Bradshaw
Vida Press

Pirmiausiai atkreipkite dėmesį į drabužių sezoniškumą. Kadangi gyvename klimato zonoje, kurioje ir pavasarį temperatūra gali siekti minus kelis laipsnius Celsijaus, jūsų spinta niekada nebus pritaikyta tik konkrečiam sezonui. Taigi, net ir pavasario-vasaros garderobe turėtumėte rasti vietos kašmyro ar vilnos megztukui, švarkeliui, paltukui. Išskirtinai žiemai skirtus drabužius supakuokite į dėžes, juk artimiausiu metu jų jums neprireiks. Prieš sandėliuojant drabužius, juos išplaukite, lepių audinių rūbus apvilkite maišeliais arba įvyniokite į šilkinį ar vyniojamąjį popierių.

Drabužius, kurių jums prireiks šiltąjį sezoną rūšiuokite taip, kaip jums asmeniškai atrodo patogiausia. Svarbiausia atskirti viršutinius, apatinius bei lauko drabužius. Juos galite rūšiuoti pagal ilgį (sukneles), spalvą (palaidines), audinį (kelnes ir džinsus).

Efektyviausias būdas spintoje visada rasti tai, ko ieškote yra drabužius kabinti ant pakabų. Mažesnėse spintose, kur tai nėra įmanoma, patariama rinktis plonytes, paminkštintas vielos pakabas. Jos užima mažiau vietos nei medinės, ar plastikinės pakabos, taigi daugiau drabužių gali būti pakabinti.

Nereikalingus drabužius išmeskite į tam skirtus konteinerius, arba atiduokite perdirbimui, labdarai skirtus – paaukokite, na o tais drabužiais, kurie tvarkingai kabo jūsų spintoje džiaukitės ir sėkmingai nešiokite!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis