Ar lieknėjant būtina atsisakyti saldumynų?

„Kai norisi ko nors saldaus – leisti sau ar drausti“, – toks klausimas devynioliktąją lieknėjimo dieną iškilo projekto „Aš galiu sulieknėti!“ dalyvei Jurgai. Moteris jau artėja prie finišo tiesiosios – pirmadienį jį matuosis suknelę iš naujausios „Ivo Nikkolo“ kolekcijos.

Atsakydamas į Jurgos klausimą specialistas Artūras Sujeta sako, kad saldumynas saldumynui nelygus ir turi gerų žinių smaližiams.

Pasak jo, norint gyventi sveikai su šokoladu atsisveikinti tikrai nėra būtina, tačiau turite atkreipti dėmesį, kokio tipo jis yra. Pats sveikiausias yra juodas šokoladas.

Projekto organizatorių nuotr.

„Įvairiomis studijomis buvo pripažinta, kad saikingas kiekis juodo šokolado yra naudingas sveikatai. Juodu paprastai vadinamas toks šokoladas, kurio sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos. Jame yra žymiai mažiau cukraus nei 40-55 proc. kakavos turinčiame šokolade. Dėl šios priežasties ne visi žmonės mėgsta juodą šokoladą“, – paaiškina specialistas.

Juodo šokolado gabaliukas yra labai tinkamas užkandis po sporto. Jis padeda atgauti jėgas ir padidina laimės hormono lygį kraujyje. Tiesa, net ir juoduoju šokoladu piktnaudžiauti nepatariama.

Projekto organizatorių nuotr.

Dar vienas svarbus specialisto patarimas – skaitant saldumynų etiketes atkreipti dėmesį ne tik į kalorijas, bet ir druskos bei cukraus kiekį. Atrodytų keista, tačiau labai svarbus ingredientas saldumynuose yra druska. Nustebtumėte pamatę, kad populiariuose šokoladukuose cukraus ir druskos kiekis yra beveik vienodas.

„Didžiausias blogis yra tie saldumynai, kurie savo sudėtyje turi daug ir cukraus, ir druskos. Cukrus ir druska šiuo atveju veikia sinergijos principu – vienas kitą papildo ir sustiprina poveikį. Šis duetas yra vienas iš padidėjusio kraujo spaudimo, taip pat širdies ir kraujagyslių ligų priežastis“, – sako A.Sujeta.

Projekto organizatorių nuotr.

Smaližiai, kurie vis tik negali gyventi be saldumynų, visų pirma turėtų išmokti valgyti reguliariai ir laiku. Labai daug žmonių nevalgo visą dieną, o vakare persivalgo saldumynų ar kito kaloringo maisto.

„Valgyti reikia reguliariai kas 3 valandas. Cukraus poreikį galima slopinti ne referentiniu cukrumi, bet vaisiais. Palaipsniui mažinkite cukraus šaukštelių kiekį, kurį dedate į kavą ar arbatą. Jei pavyksta visai atsisakyti cukraus – galite apdovanoti save nedideliu gabalėliu deserto. Nustebsite pajutę visai kitą skonį ir pasitenkinimą maistu“, – tikina A.Sujeta.

Projekto organizatorių nuotr.

Po treniruotės Jurga mėgsta pasilepinti „Nutriless“ batonėliu, kurio energinė vertė – 236 kalorijos. „Nutriless“ puikaus skonio traškiuose batonėliuose yra daug baltymų ir skaidulų, tačiau – ne perteklinių kalorijų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis