Dokumentinis filmas žengia vokiškų šaknų turinčios močiutės pėdsakais

Trečiadienio vakarą, sausio 10-ąją, „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre Vilniuje įvyko išankstinė dokumentinio filmo „Močiute, Guten Tag!“ premjera. Naujo lieutuviško filmo premjeroje dalyvavo ne tik kūrybinė filmo komanda su režisierių duetu – seserimis Jūratė ir Vilma Samulionytėmis, priešakyje, bet ir būrys kviestinių svečių.

Nemažai jų į premjerą atvyko su savo močiutėmis. Tai neatsitiktinumas, nes filmas „Močiute, Guten Tag!“ pasakoja apie šeimos santykius ir ypatingą dėmesį skiria močiutėms. Šį savaitgalį, sausio 12-14 d., netgi vyks akcija, kurios metu į kino teatrą atlydėtos močiutės ši filmą žiūrės visiškai nemokamai.

Organizatorių nuotr.

Dokumentiniame kelio filme „Močiute, Guten Tag!“ dvi seserys Jūratė ir Vilma – kino režisierė ir fotografė – leidžiasi į kelionę ieškoti savo šaknų. Šioje kelionėje jos tikisi įminti dramatiško savo močiutės vokietės Ellos Fink gyvenimo paslaptis. Ella Fink buvo kilus iš Lietuvos vokiečių mažumos, kuri pagal nacistinę „Heim ins Reich“ politiką buvo kviesta grįžti į Vokietiją II-ojo pasaulinio karo metu. Tačiau 1944 m. ji atsiskyrė nuo šeimos ir dėl neaiškių priežasčių sugrįžo į Sovietinę Lietuvą. Kodėl ji tam ryžosi? Juk šis žingsnis apvertė jos gyvenimą aukštyn kojomis.

Seserys Jūratė ir Vilma Samulionytės
Seserys Jūratė ir Vilma Samulionytės
Organizatorių nuotr.

Besigilindamos į savo šeimos istoriją, seserys atras netikėtų tabu, užslėptą kompleksą būti vokiečiu Sovietinėje santvarkoje bei pasikartojančias savižudybes šeimoje. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu seserims kils vis daugiau klausimų, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitvers tylos siena. Kas slepiama ir kodėl taip sunku prabilti?

Organizatorių nuotr.

Vakaro akimirkos:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis