„Scanoramoje“ – kafkiška kelionė po šiuolaikinės Rusijos pasąmonę, pilną žiaurumo ir absurdo

Lapkričio 17 ir 18 dienomis „Scanoramoje“ bus pristatytas Lietuvoje ilgai lauktas naujausias garsaus ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos filmas „Nuolankioji“.

Pasaulinė filmo premjera įvyko konkursinėje šių metų Kanų kino festivalio programoje, o į nacionalinę „Nuolankiosios“ premjerą „Scanorama“ žiūrovus pakvies lapkričio 17 dieną Vilniuje, kur savo juostą pristatys pats režisierius.

Vizito Vilniuje metu su Sergejumi Loznica bus galima pasimatyti ne tik kino salėje, bet ir kino industrijos renginyje „Scanoramos kryptys“, kur režisierius kartu su Lietuvos kino profesionalais ir Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentais diskutuos apie kino meno funkcijas, dokumentinių filmų vaidmenį ir svarstys, ar visuomenė geba skirti kino meną nuo propagandos. Prieš premjerą režisierius su žiūrovais susitiks „Kino klubo“ diskusijoje.

Organizatorių nuotr.

„Nuolankioji“ – tai kafkiška kelionė po šiuolaikinės Rusijos pasąmonę, pilną žiaurumo, absurdo ir vidinių prieštaravimų. Istorija pasakoja apie moterį iš mažo Rusijos miestelio. Bausmę kalėjime atliekančiam vyrui ji išsiunčia paketą, kuris netikėtai grįžta su prierašu „grąžinti siuntėjui“. Nesuprantanti grąžinimo priežasties, moteris ryžtasi keliauti į tolimame šalies užkampyje esantį kalėjimą ieškoti teisybės. Kaip teigia pats S. Loznica, prireikė kelerių metų, kol pavyko sudėlioti visą istoriją, tačiau vaizduojamos herojės portretas jam buvo ryškus nuo pat pradžių – stoiška ir bejėgiška moteris filme nė karto nenusišypso.

Filmo anonsas: https://youtu.be/3swpj3bhqak.

Bendro Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Lietuvos darbo kūrybinėje grupėje – gausu puikiai pažįstamų lietuvių vardų. Filmą montavo Danielius Kokanauskis, garso režisūra rūpinosi nuolat Lietuvoje gyvenantis Vladimiras Golovnickis, režisieriui aktorių atrankoje talkino Giedrius Tamoševičius, filmą prodiusuoja už sėkmingų tarptautinių ryšių plėtojimą Sidabrinės gervės apdovanojimą pelniusi prodiuserė Uljana Kim.

Sergejus Loznica studijavo taikomąją matematiką Kijevo politechnikos mokykloje. Nuo 1987 m. iki 1991 m. dirbo mokslininku Kijevo kibernetikos institute. 1997 m. baigė Rusijos kinematografijos institutą Maskvoje, kuriame studijavo kino režisūrą. Sergejus Loznica kuria dokumentinius ir vaidybinius filmus nuo 1996 m. 18 jų pelnė tarptautinius apdovanojimus. Jo filmas „Mano laimė” (2010) buvo pristatytas pagrindinėje konkursinėje Kanų festivalio programoje, filmas „Rūke” (2012) Kanuose pelnė FIPRESCI prizą, o dokumentinis filmas „Maidanas” (2014) buvo pristatytas Kanų specialiojoje programoje ir tais pačiais metais rodytas „Scanoramoje“.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–26 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Nuo lapkričio 24 dienos filmas „Nuolankioji“ keliauja į Lietuvos kino teatrų repertuarus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis