Tarptautiniame akordeono festivalyje – ilgai lauktas italų duetas

Šiemet Tarptautinis akordeono festivalis – kaip niekad džiazuojantis. Nežinia, ar taip sukrito atlikėjų gastrolių kortos, ar dar kažkokie burtai suveikė, bet beveik pusėje koncertų skambės improvizacinio pobūdžio muzika.

Lapkričio 14 dienos koncertas šv. Kotrynos bažnyčioje – kaip tik toks. Ilgai lauktas Lietuvos scenoje bandonininkas iš Italijos Daniele di Bonaventura ir pianistas Giovanni Ceccarelli klausytojus panardins į romantiškų sąskambių jūrą – jie atliks savo autorinių kūrinių programą „Mare Calmo“. Šių dviejų instrumentų duetas lyg ir kužda apie tango žanrą, tačiau tai yra kur kas daugiau. Ir po džiazo, ir po tango festivalius gastroliuojantis Daniele di Bonaventura unikalia maniera apjungia tango stilistiką ir džiazo improvizaciją. Jo muzikoje tango dvasia skleidžiasi per dainingas melodijas ir harmoninius posūkius, o pianistas Giovanni Ceccarelli išryškina ritminius impulsus, sklindančius iš nostalgiškojo šokio gelmių.

Organizatorių archyvas

Muzikos kritikai „Mare Calmo“ programą vertina kaip ypatingai elegantišką, skoningą, įkvepiančią, akimirksniu prikaustančią klausytojo dėmesį. Jos istorijomis reikia tiesiog mėgautis tarsi įsivaizduojamo filmo garso takeliu. "Šiame dueto koncerte intymumas ir didingumas skleidžiasi kaip vienovė, ir jokio grandioziškumo, tuščio virtuoziškumo, akrobatikos, specialių efektų ar triumfuojančių akcentų. Spontaniškas ir tylus, kupinas išradingumo ir unikalus...“ Pier Giorgio Camaioni,“Utmagazine”, 2017.

Organizatorių archyvas

Daniele di Bonaventura ir Giovanni Ceccarelli muzikiniai keliai susikirto 2013 metais. Jie abu yra baigę fortepijono studijas ir puikūs kompozitoriai. Jiems patinka groti mažuose instrumentiniuose ansambliuose, nes juose galima išreikšti save plačiai naudojant niuansus, erdviškumą ir tylą. Bandonija ir fortepijonas drauge išgauna įvairiausių garsų paletę: skamba kaip giesmė, choralas, kontrapunktas, net perkusija, o kartais tiesiog švarus tonas. Jų dialogas pagrįstas nuostabia improvizacinės ir užrašytos muzikos pusiausvyra, savo kurtomis kompozicijomis ir aranžuotėmis.

Organizatorių archyvas

Programa „Mare Calmo“ yra įrašyta į kompaktinę plokštelę ir išleista EvArt Italijoje, taip pat Japonijoje. Albumą sudaro 14 autorinių kūrinių ir vaizdo medžiaga su koncertų akimirkomis, trumpais filmais bei atlikėjų interviu.

Organizatorių archyvas

Daniele Bonaventura dar besimokydamas klasikinio fortepijono pagrindų, ėmė domėtis improvizacine muzika. Negana to, jau aštuonerių jis grojo ir violončele, mokėsi kompozicijos ir dirigavimo. Bandoniją jis pasirinko kaip vieną pagrindinių savo kūrybiškos asmenybės išraiškos priemonių. Atlikėjas grojo didžiausiuose Italijos ir tarptautiniuose festivaliuose, įrašinėjo ir koncertavo su žymiausiais atlikėjais. Keletas jo išleistų albumų apdovanoti kritikų prizais.

Organizatorių archyvas

Pianistas Giovanni Ceccarellli užima reikšmingą vietą Italijos džiazo scenoje, sėkmingai kuria ir įrašinėja, o vienas jo įrašų - „InventaRio incontra Ivan Lins“ - buvo nominuotas Latino Gramy apdovanojimams. Taip pat atlikėjas yra aktyvus įvairių džiazo asociacijų veikėjas, dėsto džiazo improvizaciją.

Organizatorių archyvas

Bandonijos ir fortepijono duetas XX Tarptautiniame akordeono festivalyje – lapkričio 14 d. 19:30 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt
Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 10-24 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis