Mokslininkų tyrimų rezultatai neįtikėtini: ilgesniam gyvenimui siūlo gerti kavą

Panašu, kad kavos mylėtojų įpročiai gali suteikti jiems galimybę mėgautis gyvenimu ilgiau. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad kasdien išgeriamas papildomas puodelis kavos vyro gyvenimą gali pailginti trimis mėnesiais, moters – vienu mėnesiu.

Mokslininkai iš Imperial koledžo Londone ir Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) išanalizavo daugiau nei pusės milijono asmenų iš 10 Europos šalių duomenis, susijusius su sveikata ir kavos gėrimo įpročiais. Nustatyta, kad vyrų, per dieną išgeriančių mažiausiai tris puodelius kavos, rizika mirti dėl bet kurios priežasties yra 18 proc. mažesnė nei tų, kurie kavos negeria. Moterų atveju mirtingumo rodiklis 8 proc. mažesnis, skelbia independent.co.uk.

Amerikiečių mokslininkai savo ruožtu atliko kitą analizę, siekdami išsiaiškinti, koks yra kavos poveikis žmogaus sveikatai. Šiame tyrime dalyvavo per 185 000 skirtingos etninės kilmės tiriamųjų. Vieną puodelį kavos per dieną išgeriančių asmenų rizika mirti 12 proc. mažesnė nei tų, kurie kavos nevartoja, nepriklausomai nuo žmogaus tautybės. Jei per dieną išgeriami du ar trys puodeliai kavos, tikimybė mirti sumažėja 18 proc. Ekspertai vertina šių tyrimų rezultatus, tačiau linkę įspėti apie būtinybę atlikti daugiau tyrimų, siekiant patvirtinti, kad nustatytas poveikis susijęs būtent su kava, o ne su kitais galimai įtakos turinčiais veiksniais.

Tyrimų rezultatai – neįtikėtini

JAV atliktam moksliniam tyrimui vadovavusi mokslininkė Veronica Setiawan iš Pietų Kalifornijos universiteto teigia, kad galimas tyrimo rezultatų paaiškinimas – tai cheminė itin populiaraus gėrimo sudėtis. „Kavoje gausu antioksidantų ir fenolinių junginių, kuri atlieka svarbų vaidmenį vėžio prevencijos srityje, – teigė ji. – Negalime pasakyti, kad gerdami kavą ilginate gyvenimą, tačiau ryšį vis tik įžvelgiame. Jei jums patinka gerti kavą, darykite tai ir toliau. Jei šis gėrimas jums nepatinka, laikas susimąstyti apie galimybę jį pamėgti.“ Remiantis moksliniame leidinyje „Annals of Internal Medicine“ publikuotų tyrimų rezultatais, jokio skirtumo, ar geriate įprastinę kavą, ar pirmenybę teikiate kavai be kofeino.

„Proporcingai galima būtų teigti, kad kiekvienas kavos puodelis vidutiniškai devyniomis minutėmis pailgina vyro gyvenimą ir trimis – moters. Taigi laikas atsipalaiduoti ir pasimėgauti.“

Atliekant tyrimus atsižvelgta į tam tikras gyvenimo būdo aplinkybes, pavyzdžiui, rūkymą ir mitybą, siekiant izoliuoti ir išanalizuoti kavos gėrimo poveikį sveikatai ir mirtingumui. Komentuodamas tyrimų rezultatus statistikos ekspertas profesorius Kevin'as McConway iš „The Open University“ teigia, kad abu šie tyrimai buvo tinkamai atlikti ir rodo panašius rezultatus. „Kadangi pats mėgstu kavą, šie tyrimai patvirtina, kad mano įprotis turbūt man nekenkia. Vis tik jei nemėgčiau kavos, nesu tikras, kad šių tyrimų rezultatai įtikintų mane skubos tvarka pamėgti kavą vien tik sveikatos sumetimais. – pripažino jis. – Potencialiai teigiamo kavos efekto dydis šiuose tyrimuose nėra įspūdingas, nes negalime būti tikri, kas tai sukelia. Net jei kavos gėrimas kažkokiu būdu tiesiogiai gerina žmogaus sveikatą, nėra tyrimų, kurie galėtų patvirtinti, kaip konkrečiai toks rezultatas yra pasiekiamas.“

Anot į medžiagų apykaitos temą besigilinančio profesoriaus iš Glazgo universiteto Naveedo Sattaro, Europoje atliktas tyrimas – puikus mokslinis darbas, kurį atliko nuostabi komanda ir kuris yra kuo puikiausiai atliktas. Vis tik jis buvo linkęs abejoti dėl galimybės daryti išvadas dėl priežasčių ir pasekmių, vertinant pateikiamus mokslinius duomenis, nes sergantys žmonės galimai geria mažiau kavos. „Nors tyrimo autoriai pasistengė iš peties, siekdami atsiriboti nuo galimų paklaidų, vis tik jų visiškai išvengti itin sudėtinga.“ – konstatavo mokslininkas.

Kava mėgautis siūloma be baimės

Europoje atliktam tyrimui naudoti 521 330 „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition“ tyrimo dalyvių duomenys iš JK, Prancūzijos, Danijos ir Italijos. Po 16 metų beveik 42 000 asmenys, kurių duomenys įtraukti į tyrimą, mirė dėl pačių įvairiausių priežasčių, įskaitant vėžio, širdies smūgio ir kt. atvejus. Lyginant su kavos negeriančiais asmenimis, vyrų, patenkančių į 25 proc. daugiausia kavos suvartojančių asmenų kategoriją, rizika mirti buvo 12 proc. mažesnė. Į tą pačią kategoriją patekusių moterų rizika mirti buvo 7 proc. mažesnė. JAV mokslininkų atliktas tyrimas apėmė 185 855 asmenų duomenis, tarp kurių buvo amerikiečių, afroamerikiečių, havajiečių, japonų kilmės ir lotynų amerikiečių. Šis tyrimas sutelktas į tiriamųjų kilmę, nes gyvenimo būdo įpročiai ir rizika susirgti tam tikromis ligomis tarp skirtingų rasių ir kultūrų atstovų pastebimai skiriasi. Dar šiame tyrime apžvelgti mirties rodikliai per 16 metų periodą. Ketvirtadalis tyrimo dalyvių per dieną išgerdavo 2-3 puodelius kavos, o 7 proc. suvartodavo 4 ir daugiau kavos puodelių per dieną.

Kava – mėgstamiausias gėrimas visame pasaulyje, kurio kiekvieną dieną suvartojama 2,25 mlrd. puodelių. Remiantis Britų kavos asociacijos pateikiamais duomenimis, vien šios šalies gyventojai kasdien išgeria apie 55 mln. puodelių šio gėrimo. Anot Kembridžo universiteto profesoriaus Davido Spiegelhalterio, jei šie nustatyti rodiklių sumažėjimai, vertinant skirtingų priežasčių sukeliamas mirtis, yra priežastiniai, papildomas kavos puodelis kiekvieną dieną gali vidutiniškai vyro gyvenimo trukmę padidinti trimis mėnesiais, o moters – vienu mėnesiu. „Taigi proporcingai galima būtų teigti, kad kiekvienas kavos puodelis vidutiniškai devyniomis minutėmis pailgina vyro gyvenimą ir trimis – moters. Taigi laikas atsipalaiduoti ir pasimėgauti.“ – konstatavo jis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis