Antroji veganų mugė – jau gruodį

Rugsėjį Vilniuje šurmuliavo pirmoji veganų mugė „Vegfest LT“, o lygiai už mėnesio – gruodžio 3 d. augalinės mitybos mėgėjai rinksis į dar vieną renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę.

„Ji bus dar didesnė ir gausesnė nei pirmoji“, - žadėjo mugės sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Veganų renginiai pasaulyje organizuojami jau daugiau nei 30 metų. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje, Rusijoje ir sulaukia daugybės lankytojų. Londono veganų festivalyje pernai pirmą kartą apsilankiusi V.Viteikaitė prisiminė,kad norinčiųjų pakliūti į vidų buvo tiek daug, kad teko daugiau nei valandą stovėti eilėje.

Organizatorių nuotr.

Nemažai veganams skirtų renginių organizuojama ir kaimyninėje Lenkijoje, o Varšuva netgi vadinama Rytų Europos veganų rojumi. Šį šeštadienį Estijoje vyksianti Talino veganų mugė bus jau šeštoji; pirmąjį savo šalyje veganų festivalį kitais metais planuoja organizuoti ir latviai.
Idėja rengti mugę lietuvoje Ventei kilo būtent po to, kai apsilankė keletoje panašių renginių užsienyje. „Norėjau su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, padrąsinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją“, - pasakojo Jungtinėje karalystėje gyvenanti mergina.

Organizatorių nuotr.

Veganizmo judėjimas atsirado prieš beveik 70 metų, tačiau populiarėti ėmė tik po 2000-ųjų. Šiuo metu jis laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu ir spėjama, kad ateityje taip gyvens didžioji dalis žmonijos. Jungtinėje karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir šiuo metu viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui didžiausias pasaulyje – jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 12.000 narių. Tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Organizatorių nuotr.

Pasak Ventės, būti veganu tampa vis lengviau. Į šią augančią grupę jau atkeipė dėmesį verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių augalinės kilmės patiekalų. „Dar prieš porą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai ir kavinės jau turi veganišką meniu“, - sakė ji. Vien Vilniuje jau veikia trys veganiškos užkandinės, vienintelė veganiško maisto parduotuvė Baltijos šalyse, kelios kepyklėlės, veganiškų varškės sūrelių gamybos cechas.

„Itin sėkminga pirmoji veganų mugė, verslo ir žiniasklaidos dėmesys rodo, kad susidomėjimas veganizmu auga, o tokie renginiai reikalingi“, - džiaugėsi Ventė.

Organizatorių nuotr.

Antrą kartą organizuojama mugė po vienu stogu vėl suburs veganiškus bei veganams draugiškus šalies verslus. Pakviesta ir keletas dalyvių iš užsienio. Iš viso dalyvaus beveik pusšimtis įmonių. Mugės lankytojai galės paragauti įvairių mėsos ir pieno pakaitalų, paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, drabužių, papuošalų, aksesuarų, prekių vaikams. Veiks infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairios su veganizmu susijusios informacijos, lankstinukų, bukletų su receptais.

Organizatorių nuotr.

„Daug kas mano, jog veganiška mityba blanki. Tačiau tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais sako, kad ėmė maitintis daug skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado naujų produktų, apie kuriuos prieš tai nė nebuvo girdėję, - aiškino Ventė. – Kviečiu apsilankyti mugėje ir patys tuo įsitikinsite“.

Kalėdinė veganų mugė vyks gruodžio 3 d. Vilniaus viešbutyje „Novotel“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis