Kalėdų stalui – augalinis maistas

Gruodžio 3 d. organizatoriai kviečia į „Vegfest LT“ kalėdinę mugę.

Po praėjusį mėnesį įvykusios pirmosios Lietuvoje veganų mugės „Vegfest LT“ organizatoriai kviečia į dar vieną renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę, kuri vyks gruodžio 3 d. Vilniaus viešbutyje „Novotel“. „Ji bus dar didesnė, o prekių asortimentas – gausesnis“, - žadėjo renginio sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Organizatorių nuotr.

Rugsėjį įvykusi pirmoji „Vegfest LT“ mugė buvo sausakimša – žmonės plūdo nuo pat ryto, urmu pirko veganiškas dešras, kondensuotą pieną, pyragus - kai kurios prekės baigėsi renginiui nė neįpusėjus. „Žurnalistai taikliai palygino – kaip per „Lidl“ atidarymą“, - sakė V.Viteikaitė. Mergina prisipažino – renginio sėkme neabejojo, tačiau tokio didelio susidomėjimo nesitikėjo.

Idėja rengti veganų mugę Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje ir sutraukia tūkstančius žmonių. Jungtinėje karalystėje, kur gyvena mergina, veganų renginiai rengiami netgi mažuose miesteliuose. „Mano mieste - Norhamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, rengiami net trys dideli veganų renginiai per metus“, - pasakojo ji. Itin populiarūs ir kalėdiniai renginiai.

Organizatorių nuotr.

Artėjant šventėms veganai skatina rinktis dovanas, kurioms pagaminti nereikėjo išnaudoti gyvūnų, o kalėdiniam stalui siūlo gaminti augalinį maistą. Anot Ventės, tai padaryti nesunku – kalėdaičius veganai kepa be pieno, vietoj silkės pataluose gamina skoniu itin panašų baklažanų patiekalą su grybais, mišraines skanina majonezu be kiaušinių, tradiciškai ant stalo deda riešutų, džiovintų vaisių.

„Tai metas, kai žmonės apgalvoja savo gyvenimą ir imasi pokyčių“, - sakė Ventė. Veganizmą ji siūlo rinktis ne tik dėl etinių priežasčių, bet ir savo pačių sveikatos bei aplinkosaugos.

Organizatorių nuotr.

Gyvūninės kilmės produktų vartojimas siejamas su daugybe „nepagydomų“ ligų, o gyvulininkystės daroma žala gamtai yra didesnė nei automobilių ir gamyklų kartu sudėjus. Veganizmas padėtų išvengti daugybės šiuolaikinio pasaulio problemų.

„Būti veganu tampa vis lengviau ir šį kelią renkasi vis daugiau žmonių“, - džiaugėsi Ventė. Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinejė karalystėje per paskutinius keletą metų veganų skaičius išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono, panašus skaičius ir Prancūzijoje, Italijoje, o Vokietijoje jau siekia milijoną. Lietuvoje tikslus veganų skaičius nėra žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ įkurta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia daugiau nei 11.000 narių – tai didžiausia Lietuvos veganų platforma internete.

Organizatorių nuotr.

Verslas į šią grupę jau atkreipė dėmesį. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Prisimenu, kad prieš porą metų grįžus į Lietuvą, kavinėse, restoranuose pasiteiravus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiandien tie patys restoranai jau turi veganiškus meniu“, - apie pokyčius pasakojo Ventė.

Pasak merginos, „Vegfest LT“ idėja kilo iš noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei padrąsinti veganiškus verslus. „Vegfest LT“ kalėdinėje mugėje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių.

Organizatorių nuotr.

Lankytojai galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių ir karštųjų patiekalų, desertų, įsigyti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiško maisto, kosmetikos, knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. „Tai puiki vieta išrinti kalėdines dovanas artimiesiems“, - sakė organizatorė.

„Vegfest LT“ kalėdinė mugė vyks nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

Gintarės Stepanavičiūtės, Gabrielės Mortos Vilkaitės, Gediminos Šalkauskaitės ir Mildos Ruckaitės nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis