„Sostinės dienos 2016” iš arčiau: ko tikėtis šiemet?

Kas dominuoja didžiausioje Vilniaus kultūros šventėje ir kokios naujovės?

Kaip ir kasmet, pirmąjį rugsėjo savaitgalį Vilnius atsiduos kultūriniam sūkuriui – rugsėjo 2-4 dienomis miestą į šventę panardins jau 23-iąjį kartą vyksiančios „Sostinės dienos”. Jas rengiantys „Vilniaus festivaliai” šiemet žada ir nenutylantį Gedimino prospekto dūzgesį, ir pasaulinių žvaigždžių koncertus, ir keletą intriguojančių naujovių.

Muzika lydės visur

Muzika yra neatsiejama „Sostinės dienų” dalis, kuriai šiemet bus skirtos net keturios scenos – trys Gedimino prospekte ir didžioji Katedros aikštėje. Pastarojoje tradiciškai pasirodo aukščiausio kalibro atlikėjai, ne išimtis ir šie metai.

Penktadienio vakarą koncertą Katedros aikštėje surengs pirmą kartą į Lietuvą atvykstantys garsieji reivo šaukliai „Digitalism” – didžiausių pasaulio festivalių publiką šokdinantis elektroninės muzikos duetas iš Hamburgo į siautulį panardins centrinę Vilniaus aikštę. Šeštadienio vakarui specialią programą rengia lietuviškos muzikos ikona Andrius Mamontovas su grupe, o festivalį uždarys legendinė „Jazzanova” su ekstravagantiškuoju vokalistu Paul Randolph priešakyje.

Pagrindinėje Gedimino prospekto scenoje šalia Vinco Kudirkos be perstojo koncertuos tokios publikos simpatijas jau užsitarnavusios grupės kaip „Baltasis kiras”, „KeyMono”, „Saulės kliošas”, „Solo ansamblis” ir daugelis kitų, taip pat indie roko atstovai iš Švedijos „Charlion”
Naujovė festivalyje – alternatyviosios muzikos scena „Eksperimentai“, įsikursianti prie Lukiškių aikštės. Joje pasirodys „Fume“, “Girių dvasios“, Keanu Blunt, „Mesijus & Munpauzn“ ir dar didelis būrys žinomų elektroninės ir alternatyviosios muzikos atlikėjų.

Tuo metu „Kuždesių” scena prie Nacionalinio dramos teatro bus skirta atokvėpio ir įkvėpimo ieškantiems „Sostinės dienų” lankytojams. Šioje scenoje intymiomis dainomis dalinsis žinomi šalies bardai, eiles skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis, o komikas Justinas Jankevičius ir istorikai Alfredas Bumblauskas bei Gediminas Vaitkevičius pakvies į intriguojantį pokalbių šou apie kunigaikštį Gediminą.

Prospekte – tradicijos ir naujovės

Kasmet Katedros ir Lukiškių aikštes sujungiantis „Dūzgiantis prospektas” šiemet bus dar įvairesnis ir, svarbiausia, skanesnis. Pagrindinė šių metų naujovė – šalia Lukiškių aikštės įsikursianti „Gurmanų erdvė”, kurioje nedidelių Vilniaus restoranėlių šefai siūlys pasimėgauti rafinuočiausiais ir egzotiškiausiais valgiais – nuo sraigių iki aštrių troškinių, nuo armėniškų iki meksikietiškų, Karibų regiono patiekalų.
Paprastesnėmis, bet ne mažiau skanesnėmis gėrybėmis bus galima pasivaiškinti ir tradiciniame „Gardžių lauktuvių kelyje”, kuriame vilios gardžiausi sūriai, kvapniausi kumpiai, saldžiausi kepiniai, Lietuvos miškų gėrybės ir dar daug daug visko.

Sostinės stileivos turėtų neaplenkti Vinco Kudirkos aikštės, kurioje veiks „Dizaino skveras”. Jame savo darbus ir naujausias kolekcijas pristatys talentingiausi Lietuvos dizaineriai. Pernai „Dūzgiančio prospekto” dalimi tapęs „Dizaino skveras” šiemet pasipuošti norinčius šventės lankytojus pasitiks net kelis kartus didesnis ir gausesnis nei pernai.

Prospekto atkarpoje prie Žemaitės skvero visus pasitiks jau tradicine tapusi „Knygų alėja“ - kone visas sostinės leidyklas suburianti knygų mugė po atviru dangumi, kasmet sulaukianti vis didesnio vilniečių susidomėjimo. Čia bus galima ne tik įsigyti knygų, bet ir sudalyvauti naujų leidinių pristatymuose, pabendrauti su mėgstamiausiais lietuvių rašytojais ir gauti jų autografą.

Šeimų erdvė – Bernardinų sode

Iš renovuojamos Lukiškių aikštės žaidimų ir atrakcijų parkas persikelia į Bernardinų sodą – čia „Sostinės dienose“ įsikurs „Šeimų parkas“. Jame mažųjų ir jų tėvelių lauks gausybė atrakcijų: karuselės, batutai, tatamiai, šokinėjimai su guminiais lynais ir dar daug išskirtinių pramogų – viso savaitgalio gali ir neužtekti! O šeštadienį, rugsėjo 3 d., visi smalsuoliai galės iš arti susipažinti su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais ir priešgaisrine įranga, stebėti kinologų pasirodymus su šunimis, sudalyvauti saugaus eismo užsiėmimuose mažiesiems ar tiesiog trepsėti į taktą kartu su VRM pučiamųjų orkestru.
Šiemet pirmą kartą „Sostinės dienose“ rengiamas ir UNICEF bėgimas vaikams „Už kiekvieną vaiką“, kurį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Sostinės dienos 2016“ vyks rugsėjo 2–4 dienomis. Visi renginiai nemokami. Daugiau informacijos ir festivalio programa www.sostinesdienos.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis