TOP 7: geriausi filmai apie žiniasklaidos virtuvę

Nuo pat savo atsiradimo žiniasklaida turėjo milžinišką įtaką. Paslaptys ir melagystės, piktnaudžiavimas valdžia, alkoholiu ir seksu, privataus ir viešo intereso supainiojimas, nusikaltimai – visa tai temos, į kurias žurnalistai negali reaguoti abejingai.

Pristatome 7 itin ryškias juostas apie žiniasklaidą ir žurnalistus, kurios leidžia iš labai arti pamatyti žiniasklaidos virtuvę ir įsijausti į žurnalistų gyvenimą.

„Pilietis Keinas“ (Citizen Kane), 1941 m., rež. Orson Wellses

„Pilietis Keinas“
Organizatorių nuotr.

Geriausių visų laikų filmų viršūnėje nuolat besilaikantis „Pilietis Keinas“ pasakoja apie žiniasklaidos magnatą Keiną ir jauną ambicingą žurnalistą, kuris siekia kuo daugiau išsiaiškinti apie mirusią įžymybę.

Ir ypač tai, kodėl prieš mirdamas šis ištarė du žodžius –„rožės pumpuras“. Žurnalistas daug laiko skiria pokalbiams su mirusiojo giminėmis, draugais ir įvairiausių sąsajų paieškai.

„Visa prezidento kariauna“ (All the President’s Men), 1976 m., rež. Alan J. Pakula

„Visa prezidento kariauna“
Organizatorių nuotr.

Tikrais faktais paremtas ir keturiais „Oskarais” apdovanotas filmas tapo „žurnalistinio trilerio” etalonu. Tai istorija apie „Washington Post” reporterius Karlą Beršteiną (jį vaidina įžymusis Dastinas Hofmanas) ir Bobą Vudvordą (akt. R.Redfordas), kurių žurnalistinis tyrimas privertė atsistatydinti JAV prezidentą Ričardą Niksoną ir sukėlė garsųjį Votergeito skandalą.

Filme preciziškai atskleidžiamas žurnalistinio tyrimo procesas: medžiagos rinkimas ir apdorojimas, darbas su informacijos šaltiniais, medžiagos paskelbimas.

„Tinklas“ (Network), 1976 m., rež. Sidney Lumet

„Tinklas“
Organizatorių nuotr.

Siney Lumet niekados nebijojo savo filmuose ieškoti teisybės ir kritikuoti. Jo filmai – tai aštri teisėsaugos institucijų, žurnalistų ir politikų kritika. Vienas iš tokių filmų – satyra „Tinklas“.

Istorijos centre – kadaise populiarus televizijos vedėjas, kurį ruošiamasi atleisti. Negalėdamas su tuo susitaikyti vedėjas tiesioginiame eteryje praneša, kad kitoje savo laidoje nusižudys. Netikėtai visus šokiravęs vedėjas tampa didžiausia TV kanalo žvaigžde.

„Kapotė“ ( Capote), 2005 m., rež. Bennett Miller

„Kapotė“
Organizatorių nuotr.

Tai biografinis filmas apie populiarų 6 deš. Niujorko rašytoją Trumaną Capote. Pasirinktas kone pats ryškiausias Capote's biografijos tarpsnis, kai susidomėjęs šaltakraujiška žmogžudyste mažame provincijos miestelyje, rašytojas išvyksta rašyti apie jį reportažo. Kapotė stebi, kaip į nusikaltimą reaguoja vietiniai gyventojai, galėję ir patys tapti nusikaltimo aukomis.

Šiame filme vieną geriausių savo vaidmenų atliko akt. Philippas Seymouras Hoffmanas.

„Labanakt ir sėkmės“ (Good Night, And Good Luck), 2005 m., rež. George Clooney

„Labanakt ir sėkmės“
Organizatorių nuotr.

Filme stebime, kaip 6 deš. pradžioje tiesioginiame eteryje įvykęs CBS žurnalisto Edo Murrow ir antikomunistų senatoriaus Joe McCarthy konfliktas užvaldė ir žiūrovus, ir Amerikos politikus. Pagrindinis dėmesys tenka tokioms temoms kaip žiniasklaidos atsakomybė, etika ir padorumas. Kertinė mintis – televizija gali mokyti ir šviesti, bet tik tada, kai žiūrovas pats to norės.

„Frostas prieš Niksoną“ (Frost/Nixon, 2008) rež. Ron Howard

„Frostas prieš Niksoną“
Organizatorių nuotr.

1977-ieji metai. Nuo Votergeito skandalo ir Ričardo Niksono priverstinio atsistatydinimo iš JAV prezidento pareigų prabėgo treji metai. Tačiau skandalo atgarsiai ir įvairiausios sąmokslo teorijos dar gyvos žmonių galvose.

Pats Niksonas po atsistatydinimo apie skandalą praktiškai nekalbėjo, tad jo sutikimas atskleisti tiesą tampa kone sensacija. Tuo laiminguoju, kuriam tenka užduotis „iškvosti” buvusį prezidentą, tampa britų žurnalistas Deividas Frostas. Šis filmas – tai žurnalistikos klasika.

„Sensacija“ (Spotlight), 2015, rež. Tom McCarthy

Penkis mėnesius „The Boston Globe“ žurnalistinių tyrimų komanda Spotlight slapta tyrė istoriją, kuria vis dar sunku patikėti. Net kelis dešimtmečius Bostono arkivyskupija slėpė masiškai kunigų praktikuojamą seksualinę prievartą prieš vaikus. Skandalui iškilus į viešumą, daugelis dvasininkų net nebandė jo neigti.

Trims nusikaltimą atskleidusiems Spotlight žurnalistams – Sachai Pfeiffer, Michaelui Rezendesui ir Walteriui V. Robinsonui – tas neramias dienas iki gyvenimo pabaigos primins naujausias Tomo McCarthy filmas „Sensacija“ (orig. Spotlight).

Filmo „Sensacija“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=kFroEtgBX1g

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis