Geriausių filmų apie karą apžvalga

Filmo „Įniršis“ premjeros belaukiant: Geriausios juostos apie Antrąjį pasaulinį karą (I dalis).

Skaitomiausi straipsniai:
- Lietuvių dizainerės - apie madingiausius vėsiojo sezono akcentus
- Gražina Baikštytė: džiaugiuosi, kad tai atradau
- Prognozės savaitei: dvi dienos bus neįtikėtinai puikios
- Aktorės, kurios ir nebūdamos gražuolės sulaukė sėkmės
- Vengriškas aguonų štrudelis

Jau spalio 24 dieną Lietuvoje ir visame pasaulyje įvyks vieno laukiamiausių rudens sezono filmų – režisieriaus Davido Ayerio naujojo projekto „Įniršis“ (angl. „Fury“) – premjera. Šioje juostoje vienam tankų būriui teks kariauti su priešiškai nusiteikusiais naciais. Kriminaliniais trileriais ir pasakojimais apie korumpuotus Los Andželo gatvių policininkus pagarsėjusiam kino kūrėjui D.Ayeriui, sukūrusiam filmus „Sunkūs laikai“ (angl. „Harsh Times“), „Gatvių karaliai“ (angl. „Street Kings“) ir „Patruliai“ (angl. „End of Watch“), kartu su pagrindinio vaidmens atlikėju ir juostos prodiuseriu Bradu Pittu prireikė net kelerių metų, kad atgaivintų ir į kino teatrus atgabentų jų grandiozinį „Įniršio“ projektą.

„Įniršis“
Organizatorių nuotr.
Pastaraisiais metais filmus, pasakojančius apie Antrojo pasaulinio karo metus, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, todėl nenuostabu, jog žanro gerbėjai pasigedo rimtų karinių dramų ir tikroviško požiūrio į vieną didžiausių karų žmonijos istorijoje. Prieš metus kino teatrus pasiekė rusų bandymas pagyvinti šį žanrą, filmas „Stalingradas“, kuris buvo ganėtinai vykęs iš techninės pusės, tačiau nenustebino turiniu.

Belaukdami „Įniršio“ norime pasidalinti įsimintiniausiais, labiausiai aptariamais ir gausiausiai apdovanotais Antrojo pasaulinio karo tematikos filmais, kurių veiksmas vyksta Europoje ir kuriuos privalu pamatyti šio žanro gerbėjams (filmų eiliškumas atsitiktinis, – red. past.).

1. „Ilgiausia diena“ (angl. „The Longest Day“), 1962

„Ilgiausia diena“
Organizatorių nuotr.
Vienu tikroviškiausių ir labiausiai neįvertintu filmu galima įvardyti dviejų JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų laureatą, 1962-aisiais pasirodžiusi trijų valandų karinį epą – „Ilgiausia diena“ (angl. „The Longest Day“). Filmas gavo du „Oskarus“ už geriausius ano meto specialiuosius efektus bei geriausią kinematografiją, kuri išties įspūdinga. Taip pat, juosta buvo ypatinga ir tuo, jog ją kūrė net penki režisieriai. Filmas pasakoja apie legendinę 1944-ųjų birželio 6 dieną įvykusią „D dieną“. Juostoje labai vaizdžiai galima pamatyti karo siaubą, neįtikėtinai aniems laikams pastatytas kovų scenas ir daug autentiškos karinės technikos. Filme pasirodė tokios žvaigždės kaip Johnas Wayne‘as, Robertas Mitchumas, Richardas Burtonas ir Henry Fonda. Kol kas joks kitas filmas, kuriame parodoma „D diena“, neprilygsta šiam reginiui, kurį mums pristatė režisieriai Kenas Annakinas, Andrew Martonas, Bernhardas Wickis, Gerdas Oswaldas ir žinomiausias to meto prodiuseris Darrylas F. Zanuckas.

2. „Bresto tvirtovė“ (angl. „The Brest Fortress“), 2010

„Bresto tvirtovė“
Organizatorių nuotr.
2010-aisiais pristatytas baltarusių ir rusų bendros kūrybos filmas „Bresto tvirtovė“ (angl. „The Brest Fortress“) atvėrė naujas galimybes nacionaliniams šių šalių bendradarbiavimo projektams. Filmas sukurtas pagal tikrais įvykiais paremtą istoriją su akį džiuginančiomis kovomis, kruvina karo tikrove ir žemiškais personažais, kurie gynė savo namus. Juostoje labai mažai patriotizmo, kuriuo, rusai dažniausiai mėgsta pasipuikuoti tokio žanro filmuose. Juostos pliusu tapo įtemptai vystomas veiksmas, puikūs susišaudymai, kovos prieš vokiečių tankus ir autentiškos dekoracijos. Tai tikrai vienas geriausių kada nors sukurtų baltarusių filmų.

3. „Gelbstint eilinį Rajeną“ (angl. „Saving Private Ryan“), 1998

1998 metais į kino ekranus atkeliavo žiūrovų pamėgtas režisieriaus Steveno Spielbergo karo epas „Gelbstint eilinį Rajaną“ (angl. „Saving Private Ryan“). Jame pasakojama apie 1944 m. birželio 6 dienos karinę operaciją „D diena“ ir vieno kario paieškas. Net vienuolikai „Oskarų“ nominuotas filmas susišlavė penkias auksines statulėles, tarp jų – už geriausią režisūrą ir kinematografiją. Filme ypač vaizdingai parodyta „D diena“ ir kruvinas, brutalus jos įspūdis, tačiau, galiausiai filmas iš karo juostos virsta į dramą apie eilinio kario paieškas ir būrio susidūrimus su priešais. Filmą pagražina Tomas Hanksas, Vinas Dieselis ir Mattas Damonas, kuriam ši juosta tapo nauju tramplinu ir išgelbėjo jo prigesusią karjerą. Vien dėl puikių ir įsimintinų kovų filmas vertas žiūrovo laiko.

4. „Vienu tiltu per toli“ (angl. „A Bridge Too Far“), 1957

„Vienu tiltu per toli“
Organizatorių nuotr.

Dar vienas kino klasikai priklausantis 1977 metais išleistas karo epas apie Europos išvadavimą –„Vienu tiltu per toli“ (angl. „A Bridge Too Far“). Tai trečias brito režisieriaus ir aktoriaus Richardo Attenborougho darbas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko tokie žinomi aktoriai, kaip Seanas Connery, Michaelas Caine‘as, Jamesas Caanas, Gene‘as Hackmanas ir Anthony Hopkinsas. Filme pasakojama apie nesėkmingą karinę operaciją, kuri sąjungininkams atnešė daug nuostolių ir žmonių mirčių. Profesionaliai nufilmuoti vaizdai ir karių pasirodymai suteikia šiam trijų valandų karo epui savitos atmosferos. Filme vyrauja galbūt ne tokios žiaurios, kaip aukščiau minėtų filmų, tačiau estetiškesnės psichologinių emocijų kupinos scenos.

5. „Negarbingi šunsnukiai“ (angl. „Inglourious Basterds“), 2009

Vadinamųjų „spagetti“ vesternų ir visokiausių keistenybių mėgėjas, kultinis režisierius ir scenaristas, Quentinas Tarantino 2009 metais pristatė pirmąjį savo filmą apie karą „Negarbingi šunsnukiai“ (angl. „Inglourious Basterds“), kuris buvo nominuotas aštuoniems „Oskarams“, tarp jų: už geriausią metų filmą, scenarijų ir režisūrą. Juostai pavyko pelnyti tik vieną apdovanojimą, tačiau ji padėjo kino pasauliui ir jo gerbėjams atrasti talentingąjį Christophą Waltzą, suvaidinusį klastingą nacį. Gražus tiek akims, tiek ausims filmas tėra 1978 metų, italų filmo perdirbinys. Tai vienas retų atvejų, kai originalas nusileidžia naujajai vizijai. Brutalus, juokingas, kruvinas ir išvaizdus filmas, kurį verta pamatyti visiems žanro gerbėjams. Damos irgi turės į ką pasižvalgyti, juk filme suvaidino moterų numylėtinis aktorius Bradas Pittas, kurį jau visai greitai bus galima pamatyti ir naujajame D. Ayer‘o filme „Įniršis“.

6. „Stalingradas“ (angl. „Stalingrad“), 1993

Vienas baisiausių Antrojo pasaulino karo mūšių vyko rusų žemėje – Stalingrade. Būtent šio miesto vardu vadinasi 1993 metais pasirodęs vokiečių kūrybos filmas apie žiaurųjį mūšį, kuriame žuvo šimtai tūkstančių karių. Vokiečiai savo juostoje išvaizdžiausiu būdu parodė karo siaubą, nepagražindami istorijos. Save parodė iš blogesnės pozicijos nei rusus. Karinės batalijos taip pat gniaužia kvapą. Rusai vokiečiams atsakė tuo pačiu ir 2013 metais pristatė patį brangiausią nacionalinį projektą, kurį režisavo Fiodoras Bondarčiukas. Įdomiausia, jog vokiečių karininką abejose juostose suvaidino aktorius Thomas Kretschmannas.

7. „Kanalas“ (angl. „Canal“), 1957

„Kanalas“
Organizatorių nuotr.
Vienas geriausių lenkų kino režisierių, Andžejus Vaida, 1957 metais pristatė patį reikšmingiausią ir pasaulinio pripažinimo sulaukusį karo filmą „Kanalas“ (angl. „Canal“), kuriame pasakojama apie nepavykusio 1944 metų sukilimo padarinius, pogrindinių karinių pajėgų, Armijos Krajovos, bei eilinių žmonių bandymą pabėgti iš Varšuvos per miesto kanalizaciją. Tai kraupus, itin rimtai nuteikiantis ir liūdnas pasakojimas apie kelių žmonių nelaimingus likimus. Kovų scenos irgi atrodo visai gražiai. Tai – geriausias lenkų karo filmas, kokį tik galima pamatyti.

8. „Purvinasis tuzinas“ (angl. „The Dirty Dozen“), 1967

„Purvinasis tuzinas“
Organizatorių nuotr.
„Oskaru“ už geriausius garso efektus apdovanotas 1967 metų režisieriaus Roberto Aldricho sukurtas karinis epas „Purvinasis tuzinas“ (angl. „The Dirty Dozen“) skiriasi nuo kitų šio žanro filmų dėl savo pasakojimo būdo. Filmas parodo ne tik karių kasdienybę, bet ir jų slapčiausias fantazijas karo metu. Juosta pasakoja istoriją apie būrį, surinktą iš pačių didžiausių atmatų, kurie, norėdami išvengti mirties bausmės, privalo įvykdyti pavojingą ir beveik neįmanomą misiją. Filmas kupinas sveiko humoro, nors jam greta pateikiamas ir karo žiaurumas, tad juostą tinkamiausia vaddinti nuotykine karo drama. Filmo scenas paryškino aktoriai Lee Marvinas, Charlesas Bronsonas, Jimas Brownas ir Donaldas Sutherlandas.

9. „Geležinis kryžius“ (angl. „Cross of Iron“), 1977

„Geležinis kryžius“
Organizatorių nuotr.
Vokiečiai ir britai 1977 metais apjungė savo jėgas ir pristatė labai savitą, patrauklų įtempto siužeto karinį filmą „Geležinis kryžius“ (angl. „Cross of Iron“), kuriame buvo nuosekliai pasakojama vieno vokiečių karininko istorija. Jis 1943 metais privalo keliauti į Rytų frontą kovoti su rusais. Juostos karo mūšiai labai vaizdūs, o vokiečių veikėjai, iš kurių pozicijos ir buvo pateikta ši juosta, atrodo ypač kraupiai. Filme kalbama apie garbę ir karininkų orumą, kurie lieka antrajame plane, kai išvystame gracingai filmo kūrėjų paruoštus karinius manevrus. Juostą režisavo Samas Peckinpahas, kurį išgarsino šie filmai: „Laukinė gauja“ (angl. „The Wild Bunch“), „Šiaudiniai šunys“ (angl. „Straw Dogs“) ir „Pabėgimas“ (angl. „The Getaway“).

10. „Trečiojo reicho žlugimas“ (angl. „Downfall“), 2004

„Trečiojo reicho žlugimas“
Organizatorių nuotr.
2004 metais vokiečiai pristatė vieną geriausių savo šalies filmų – „Trečiojo reicho žlugimą“ (angl. „Downfall“), kurį režisavo Oliveris Hirschbiegelis. Filmas apjungia visas baisybes ir karo padarinius, nusikaltimus, kurie buvo įvykdyti Adolfo Hitlerio ir jo parankinių. Juosta pasakoja apie dešimt paskutiniųjų vokiečių fiurerio dienų. Šiai rimtai ir labai sukrečiančiai dramai pasibaigus, žiūrovai suvokia, koks beprasmis buvo Antrasis pasaulinis karas ir kokias nelaimes jis atnešė visai žmonijai.

11. „Desantininkai“ (angl. „Band of Brothers“), 2001

Kaip papildomą priedą, į sąrašą įtraukiame nuostabų Antrojo pasaulinio karo tematikos mini-serialą, 2001-aisiais pasirodžiusius dešimties serijų „Desantininkus“ (angl. „Band of Brothers“). Seriale pasakojama vieno desantininkų būrio istorija. Vyrai savo kruviną kelią pradeda treniruotėmis Džordžijos valstijoje ir pabaigia Europoje. Jie yra paruošiami išsilaipinimui Normandijoje, kur ir pradedami svarbiausieji karo veiksmai, lemiantys operaciją „Rinkos sodas“, Bastonės apgultį ir Keištenhauso užėmimą. Brutalus, tikroviškas ir labai jautrus pasakojimas apie heroizmą ir atsidavimą. Tai vienas brangiausių visų laikų serialų, kurį pastatė didelio pripažinimo sulaukusiais projektais garsėjantis kanalas HBO. Serialą prodiusavo Tomas Hanksas ir Stevenas Spielbergas.

Tikimės, kad kiekvienas jūsų atras patikusį filmą šiame labiausiai intriguojančių filmų apie Antrąjį pasaulinį karą sąraše. Jau spalio 24 dieną jį papildys efektingas ir stiprių emocijų prisotintas „Įniršis“ su B.Pittu.

Filmo „Įniršis“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=aqaoxuyXQ0A

Parengė Dario Voitukevez (kino portalas buvaukine.lt)

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Mano namai"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis