Keliaujate į užsienį automobiliu? Nuo kelionės dokumentų iki kuro ir nakvynės kainų

Nuo vaiko kelionės dokumentų, kuro kainų iki patarimų, kaip pasirinkti nakvynę. Vertingi patarimai, kuriems padės tinkamai pasiruošti kelionei už Lietuvos ribų.

Skaitomiausi savaitės straipsniai:
- Norintiems sulieknėti - naujausios mitybos sistemų tendencijos, žadančios ir -13 kg per 2 mėn.
- Marie Stopes: moteris sterilizavo, o sūnų pavertė bandomuoju triušiu
- Specialistai pataria, kaip rūpintis grožiu, kai tau: 30+, 40+, 50+, 60+
- Marti už mane vyresnė 40 metų (FOTO)
- Ilgametės onkologės patarimai besibaiminantiems vėžio
- R. Lukoševičiūtė: dėl -14,5 kg pakeista ir mityba, ir gyvenimo būdas
- Grietininiai rageliai

1. Automobilio paruošimas ir vairavimas užsienyje

Techniškai tvarkingas automobilis – tai kelionė be rūpesčių. Todėl siūlome pasirūpinti, kad bagažinėje tilptų ne tik Jūsų bagažas, bet ir pripūstas oro atsarginis automobilio ratas, avarinis ženklas, gesintuvas. Automobilio vaistinėlėje – visos būtinos medicininės priemonės ir vaistai. Nepagailėkite laiko ir lėšų, ir būtinai patikrinkite savo automobilį automobilių priežiūros centre – pašalinus net ir menkiausius gedimus aušinimo ar variklio maitinimo sistemoje, nuodugniai patikrinus automobilio pakabos, stabdžių trinkelių būklę – tikrai galima tikėtis, jog nemalonūs netikėtumai nesugadins jums kelionės.

Vertėtų žinoti, kad Europoje (visose ES šalyse) reikalaujama segėti saugos diržus sėdint automobilio ir priekyje, ir gale. Airijoje ir Jungtinėje karalystėje – automobilių srautas juda kaire puse. Didžiuosiuose Europos miestuose (Romoje, Paryžiuje…) eismas labai intensyvus, egzistuoja parkavimo problemos, todėl jei nesate įsitikinę jog sugebėsite prisitaikyti prie bendro srauto, geriau palikti automobilį viešbučio aikštelėje ir po miesto centrą pasivaikščioti pėsčiomis ar važinėti visuomeniniu transportu.
Važiuojant ir kalbant mobiliu telefonu avarijos rizika išauga penkis kartus, todėl tai yra uždrausta ES šalyse. Tik kai kurios šalys toleruoja laisvų rankų įrangą.

2. Kelionės dokumentai

Prieš vykstant į kelionę būtina pasitikrinti paso galiojimo laiką. Pasas, kurio galiojimo laikas baigėsi kelionės metu, bus laikomas negaliojančiu. Dauguma valstybių reikalauja, kad keliautojo pasas galiotų dar mažiausiai 3 mėnesius po kelionės pabaigos.

3. Vaiko kelionės dokumentai

Nuo 2003 sausio 1 d. nebeišduodami vaiko kelionės dokumentai. Vaiko kelionės dokumentai, išduoti iki šio nutarimo įsigaliojimo, galioja iki juose nurodytos galiojimo datos. Nuo 2003 m. sausio 1 d. vaikui, neturinčiam Vaiko kelionės dokumento ir norinčiam vykti į užsienį, tėvų (įtėvių, globėjų, rūpintojų) prašymu išduodamas Lietuvos Respublikos pasas. Dokumentai paso gavimui pateikiami Migracijos departamentui prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, Vilnius, Šventaragio 2, tel. 8-5 2717236. Jei vaikas keliauja su vienu iš tėvų, turi būti antrojo iš tėvų notaro patvirtintas sutikimas ir jo kopija.

4. Maršrutas

Artimesnis ar tolimesnis? Kalnai ar jūra? Gamta ar architektūra? Priklauso nuo pomėgių, vairavimo įgūdžių, laiko limito ir, žinoma, finansinių galimybių. Jei leidžiatės į kelionę pirmą kartą – pakaks nuvažiuoti iki Slovakijos ir Čekijos. Kalnai ir senųjų pilių architektūra, gardus maistas ir nebrangus geras alus – puikus derinys. Puikiausiai laiką praleisite ir kaimyninėse šalyse – Lenkijoje ar Vokietijoje – neverta jų pravažiuoti nesidairant. Latvijos ir Estijos įžymybės puikiai papildys kelionę į Suomiją.

Labiau patyrusiems – “tolimesnė” Europa: paskutiniaisiais metais ypač pamėgtos Skandinavijos, Beneliukso šalys, Kroatija. Prancūzija, Ispanija, Portugalija skirtos turintiems daugiau laiko. Kur bekeliautumėt, maršrutą būtina sudaryti prieš kelionę. Labai svarbu realiai įvertinti savo jėgas, kad po varginančių kelionių neprireiktų papildomų atostogų grįžus namo.

5. Informacija apie lankytinas vietas.

Apmaudu būtų sužinoti grįžus namo, jog tik keletas kilometrų į šalį nuo jūsų maršruto stūksojo nepaprasto grožio viduramžiška pilis ar krito aukščiausias Europos krioklys, o jūs to nežinojote. Todėl geriau iš anksto pasidomėti apie pasirinktos šalies lankytinas įžymybes, atrakcionų, muziejų darbo laiką. Ir netgi prieš kelionę pagalvoti kurias įžymybes lankysite. Nes neįmanoma per keletą dienų apžiūrėti nei visų Prancūzijos pilių, nei visų Norvegijos fjordų nei pažvejoti visuose Suomijos ežeruose.

6. Nakvynės

Prabangūs ar vidutinės klasės viešbučiai, pigūs moteliai ar dar pigesni kempingai. Tai sprendžiate Jūs, žinodami savo finansines galimybes. Būtina sąlyga užsisakant viešbutį – automobilių stovėjimo aikštelė šalia viešbučio, o jei vykstate ypač prabangiu automobiliu, geriau jį palikti saugojamoje aikštelėje. Patartina nakvynes viešbučiuose užsisakyti iš anksto, o jei nakvosite kempinguose – įsigyti jų adresus.

Nakvynės kempinguose pigiausios, tačiau, jokiu būdu, ne prasčiausios. Norintiems nebrangiai ir romantiškai stovyklauti tūkstančiai kempingų Europoje siūlo savo paslaugas. Vienuose įrengtos tik stovyklavietės palapinėms su elektros prisijungimu ir sanitarinės paslaugos, kituose, 4* kempinguose yra ne tik vietos palapinėms ir stovyklavimo nameliams, bet ir 3-7 vietų nameliai su patogumais ar be jų. Kempingo teritorijoje rasite ir moderniai įrengtas sanitarines patalpas, virtuves, skalbyklas, džiovyklas, nedideles parduotuvėles, kavinukes, teniso kortus, baseinus, vaikų žaidimo aikšteles… Visa ko reikia, rasite neišėję iš kempingo teritorijos. O jei kempingas įrengtas ant jūros ar ežero kranto – ko daugiau reikia geram poilsiui.

4 asmenų šeimai (2 suaugę+2 vaikai) su palapine ir automobiliu ar stovyklavimo nameliu (su elektros tiekimo prisijungimu) viena nakvynė aukšto lygio kempinge kainuotų:

Čekijoje, Slovakijoje 15-20 eurų,
Vengrijoje – 15-35 eurai,
Kroatijoje 20-40 eurai,
Prancūzijoje, Vokietijoje – 30 – 60 eurų.

Brangiausios nakvynės Italijos kempinguose – 40-70 eurų. Įvairios paslaugos suteikiamos už papildomą mokestį. Kainos keičiasi priklausomai nuo kempingo lygio ir sezono.

7. Kelionės draudimas

Vykstant į kelionę privalu apsidrausti nuo ligų ir nelaimingų atsitikimų, kad būtų garantuota būtinoji medicininė pagalba užsienyje. Automobilio civilinės atsakomybės draudimas vykstant į užsienį yra privalomas.

8. Kuro kainos

Kur prisipilti pilną degalų baką – Vokietijoje, Belgijoje ar Liuksemburge? Tiesiog būtina turėti kelionėje naujausių degalų kainų lentelę. Žinant kuriose šalyse kuras pigesnis, galima sutaupyti.

9. Kelių mokesčiai ir greitis keliuose

Europoje beveik visose šalyse yra mokamų kelių. Mokama už važiavimą greitkeliais, tuneliais. Norint sutaupyti, galima rinktis važiavimą nemokamais šalutiniai keliais – ir pigiau, ir pamatysite tikrąjį krašto grožį. Tačiau laiko tikrai nesutaupysite, nes vietinės reikšmės keliais judama žymiai lėčiau, ypač jei vietovė kalnuota, kaip pvz. Italijoje.

Greitis nustatytas Europos keliuose:
* gyvenvietėse - 50 km/h;
* ne gyvenvietėse – 70 – 100 km/h;
* greitkeliuose –110-130 km/h.

O važiuodami į Austriją, Čekiją, Slovakiją, Šveicariją ir Vengriją jau pasienyje privalėsite nusipirkti kelių mokesčio lipduką ir saugoti jį visos kelionės po šalį metu. Už greitkelius šiose šalyse mokama papildomai.

Nemokamai galite keliauti Lenkijos, Vokietijos, Beneliukso, Danijos, Latvijos, Estijos, Skandinavijos keliais.

10. Asmeninės išlaidos

Kaip sutaupyti naudojantis tarptautine nuolaidų sistema? Lietuvos automobilininkų sąjunga siūlo savo nariams naudotis „Show Your Card!“ nuolaidų sistemos teikiamomis privilegijomis. „Show Your Card!“ - tai nuolaidų sistema, galiojanti Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Įvairiomis nuolaidomis jau daugiau nei penkeri metai naudojasi didžiųjų Europos autoklubų nariai, keliaudami po užsienio šalis įvairiu transportu (lėktuvu, automobiliu ir kt). Nuolaidos suteikiamos viešbučiuose, kavinėse, muziejuose, atrakcionų parkuose, keltuose…. Jums tereikia parodyti savo kortelę ten, kur pamatysite ženklą „Show Your Card!“. Su šia kortele taip pat turėsite teisę naudotis LAS techninės pagalbos ir įvairių paslaugų nuolaidomis Lietuvoje.

11. Pinigai

Vykstant į kelionę patartina dalį pinigų turėti grynaisiais, dalį - kreditinėmis kortelėmis.Geriau turėti kelias skirtingas, jei kartais likimas iškrėstų piktą pokštą ir kortele būtų neįmanoma pasinaudoti. Naudojantis bankų mokėjimo kortelėmis (Visa, Master Card/Euro Card, American Express) užsienyje nebus problemų atsiskaityti ar pasiimti pinigų iš bankomato, tačiau keliaujant per Lenkiją, Vengriją, Slovakiją, Čekiją (ypač jei keliaujate nakties metu) patartina turėti grynųjų vietine valiuta kurui, užkandžiams, mokamoms sanitarinėms paslaugoms.

Naujoji ES valiuta euras – legali mokėjimo priemonė Austrijoje, Belgijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Italijoje, Airijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Portugalijoje ir Ispanijoje.
Eurai taip pat naudojami ir Andoroje, Monake, San Marine, Vatikane ir Kanarų salose. Euras skirstomas į 100 centų. Naudojami septyni įvairių spalvų banknotai ir aštuonių tipų monetos.

12. Atsargumas

Visur būtina saugotis kišenvagių. Būkite budresni masinio susibūrimo vietose, prie turistinių objektų, visuomeniniame transporte. Pasirūpinkite dokumentų ir pinigų saugumu (geriau laikyti juos atskirose piniginėse). Atsitikus nelaimei skambinkite - 112 – tai bendras skubios pagalbos numeris Europos šalyse. Dingus asmens dokumentams būtina informuoti ne tik policiją, bet ir artimiausią Lietuvos ambasadą ar konsulatą.

13. Techninė pagalba užsienyje

Lietuvos automobilininkų sąjunga, bendradarbiaudama su UAB “Euroasista”, teikia techninę pagalbą Lietuvoje ir Europoje. LAS nariai, vykstantys į užsienį, turi tik prisiminti 24 valandas per parą veikiantį techninės pagalbos centro telefono numerį +370 5 2104422. Sugedus automobiliui, įvykus incidentui ar autoįvykiui, tereikia paskambinti šiuo numeriu ir profesionalūs, gerai užsienio kalbomis kalbantys koordinatoriai suorganizuos techninę pagalbą bet kurioje Europos šalyje, padės susikalbėti su užsienio techninės pagalbos atstovais.

www.kelioniuklubas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis