Izraelio vilionės - aktyvus laisvalaikis, geras maistas ir net trys jūros

Kai Izraelis tapo lengvai pasiekiamas, būtų nuodėmė ten nenuvykti bent jau kelioms dienoms. Į margaspalvės kultūrų ir religijų mozaikos žvalgytuves leidosi ir mūsų žurnalistė.

Šių dienų populiariausi:
- Popiežiaus dukra miegojo su broliu ir garsėjo kaip nuodytoja
- Horoskopas 05.21-28: nepražiopsokite šanso, kurį jums suteikia žvaigždės
- Dėl kokių priežasčių vyrai palieka moteris dažniausiai?
- A. Urbonaitė: pirmieji susidūrimai su vyrų seksualumu buvo klaikūs
- 5 produktai, kurių reikia atsisakyti, jei norite būti liekni ir sveiki

Kaip nuvykti

Ko vykti į Izraelį, jei esi maldininkas, ir taip aišku, bet šioje šalyje nestinga ir žemiškų malonumų. Juos ir buvau nusiteikusi pažinti – bent jau tiek, kiek įmanoma per keletą dienų. Išvyką rengiant bendradarbiavusi Izraelio turizmo ministerija laikosi panašių nuostatų. Aktyvus laisvalaikis, pramogos, puikus maistas, modernus menas ir net trys jūros – štai šalies turtai, į kuriuos stengiamasi atkreipti dar daugiau dėmesio.

Jeruzalės panorama
Organizatorių nuotr.
Kelionės iš Lietuvos į Pažadėtąją žemę tapo itin patogios nuo praėjusių metų rudens, kai Tel Avivą ir Vilnių sujungė tiesioginiai kompanijos „Wizz Air“ skrydžiai. Nuo balandžio 1 d. jie vykdomi net keturis kartus per savaitę. Kelionės trunka apie 4 valandas, o bilietams gali pakakti ir šiek tiek daugiau nei 300 litų.

Kur nakvoti

Jeruzalėje – viešbutis „Inbal“
Šiame penkių žvaigždučių viešbutyje prieš metus buvo įsikūrę 150 žurnalistų, atvykusių nušviesti JAV prezidento Baracko Obamos vizito Šventojoje žemėje. Kolegų pėdsakais pasekėme ir mes, grupė žurnalistų iš Lietuvos. Kai apsistoji tokioje vietoje, imi gailėtis, kad neturi pakankamai laiko paplaukioti baseine (vasarą jis atviras, o žiemą paverčiamas dengtu), išmėginti vieno geriausių šalyje SPA centro paslaugų ir išragauti visų keturių viešbučio restoranų patiekalų. Jaukiame vidiniame viešbučio kiemelyje jautiesi tarsi atsidūręs senamiestyje. Nors, tiesą sakant, reikėtų būti labai tingiam ar pavargusiam, kad neįveiktum vos penkiolikos minučių kelio iki miesto centro.

Jeruzalės viešbučio „Inbal“ vidiniame kiemelyje sukurta senamiesčio atmosfera
Organizatorių nuotr.
Tel Avive – viešbutis „Herods“
Geriausia tai, kad šis penkių žvaigždučių galiūnas patupdytas prie pat Viduržemio jūros, vos keli šimtai metrų nuo paplūdimio. Gaivinančios rytinės maudynės, keli jogos pratimai ant kranto ir puikūs pusryčiai su vaizdu į pakrantę. O vakare saulėlydį gali stebėti tiesiai iš savo balkono.

Organizatorių nuotr.
Ką valgyti ir gerti

Riestainiai Izraelį ir Lietuvą sieja ne ką menkiau nei rimti istoriniai įvykiai. Sakoma, kad beigelių kepimo technologija sukurta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos žydų bendruomenių ir iš mūsų kraštų paplito po pasaulį.

Žydiški riestainiai
Organizatorių nuotr.
Žydiškų riestainių, vadintų beigeliais, mūsų protėviai galėjo be jokio vargo gauti kone kiekvieno miestelio krautuvėlėje arba paskanauti Kaziuko mugėje, o štai mums teko sukarti kone du tūkstančius kilometrų, kad atsidurtume prie riestainių prekystalio. Vietiniai mėgsta kepti įvairias bandeles ir gaminti rytietiškus saldumynus. Jei turguje pavyksta praeiti pro kalnus gardėsių nė karto nestabtelėjus atverti piniginės, gali pasijusti tarsi Kristus, sėkmingai atlaikęs gundymus dykumoje.

Rytietiški turgaus saldumynai
Organizatorių nuotr.
Jei restorane ar kavinėje ant sienos kabo kašruto (košerinės mitybos taisyklių rinkinys) sertifikatas, vadinasi, maistas bus košerinis. Man labiausiai patiko tai, kad valgydama košerinį kepsnį gali būti tikras – gyvūnas paskerstas stengiantis suteikti jam kuo mažiau skausmo. Žydai privalo valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdų, o šalies svečiams būtina paragauti žuvų patiekalų. Mums patiko Jeruzalės košeriniame restorane „Olive & Fish“. Valgiaraštyje buvo ir patiekalas iš šv. Petro žuvų. Tokį Šventojoje žemėje sukrimsti atrodo kone privalu. Ar galėjome žinoti, kad biblinis pavadinimas slepia gerai žinomą tilapijų skonį?

Tradicinis patiekalas šakšuka - (shakshuka) - tarsi kiaušinienė su pomidorais
Organizatorių nuotr.
Iš kur po pasaulį išsibarstę Dovydo vaikai grįžo į po Antrojo pasaulinio karo įkurtą žydų valstybę, iš ten ir atsivežė receptų, todėl dabar ant izraeliečių pietų stalo galima aptikti įvairių etninių motyvų. Daugiakultūrės virtuvės patiekalų apžvalgą atlikome užsukę vakarienės į Tel Avivo senamiestyje veikiantį restoraną „Dr. Shakshuka“. Prie ilgų medinių stalų, gausiai nukrautų dubenimis paprastų valgių, mėgsta pasėdėti vietiniai. Tiesa, gastronominės pramogos Izraelyje gerokai patuština turistų pinigines.

Izraelyje itin sunku atsispirti gundymams pasimėgauti bandelėmis
Organizatorių nuotr.
Šiais laikais izraeliečiai tikriausiai nebeprašytų versti Kristaus vandens vynu, nes yra kuo puikiausiai įvaldę vyndarystės meną. Izraelio vynas – puikus, europietiško stiliaus, daugiausia rūšių gaminami iš ‘Cabernet Savignon‘, ‘Savignon Blanc‘ ir ‘Chardonnay‘ veislės vynuogių. Visgi man iš galvos neišeina nedidelės, bet prestižinės italų vyninės „Civielle“ atstovo išsakytos mintys. Iš vietinių rūšių vynuogių pagaminto gėrimo ragavęs vyno žinovas tik apmaudžiai skėstelėjo rankomis – negalįs suvokti, kodėl izraeliečiai nepuoselėja iš vietinių vynuogių spausto savito stiliaus vyno gamybos, juk šis – tiesiog nuostabus. Gaila, nepavyko patikrinti: tarptautinėje Viduržemio jūros regiono turizmo parodoje (IMTM), kur mudu buvome susitikę, tokio vyno neaptikau.

Izraelyje mėgstamos arabiškos pitos
Organizatorių nuotr.
Kur pasivaikščioti

Vingiuotos Tel Avivo senamiesčio Jafos gatvelės veikia tiesiog magiškai. Nuo Jafos krantinės ne tik atsiveria vaizdas į neveikiantį legendomis apipintą švyturį, bet ir kaip ant delno matyti visi Tel Avivo paplūdimiai. Ilgas, platus, smėlėtas, švarus ruožas laikomas vienu geriausių pasaulyje urbanistinių paplūdimių.

Tel Avivas didžiuojasi vienu geriausių pasaulyje urbanistinių paplūdimių ruožu
Organizatorių nuotr.
Pavakare žingsniuoti pakrante nusidriekusiu bulvaru – vienas šios kelionės malonumų. Rotšildo bulvare netruksi įsitikinti, kad Tel Avivas ne veltui vadinamas vakarietiška salele Artimuosiuose Rytuose. Vėlų vakarą, improvizuodami naktinio gyvenimo tema, užsukome į naktinį klubą „Radio E.P.G.B.“. Vietos jame buvo tiek mažai, o žmonių – tiek daug, kad naujos pažintys ir kultūrų pažinimas buvo tiesiog neišvengiami. Tiems, kurie mėgsta rūsius, eksperimentinę muziką ir išskirtinę atmosferą, rekomenduočiau užsukti.

Kur apsipirkti

Izraelis – Artimųjų Rytų regiono šalis, o Rytai be turgaus sunkiai įsivaizduojami. Tai – puiki vieta apsipirkti, užkąsti ir pažinti vietos kultūrą. Tel Avive aplankėme Karmelio turgų. Gaila, pritrūko laiko užsukti į Jafos sendaikčių prekyvietę – ji, teigiama, gali varžytis su Paryžiaus blusturgiais. Jeruzalėje, regis, kur tik pasisuksi, visur – turgus. Net Kančių kelyje (Via Dolorosa), krikščionims šventoje vietoje, yra atkarpų, iš abiejų pusių apstatytų prekystaliais.

Nuo Jafos krantinės atsiveria romantiškas vaizdas į seną švyturį
Organizatorių nuotr.
Ką pamatyti

Tel Avive veikia 18 iš 35 Izraelio vaizduojamojo meno centrų, smagu užsukti į nedideles saleles – tokias kaip šiuolaikinio meno galerija „Jaffa Art Salon“.

Meno galerija „Jaffa Art Salon“ yra Jafos senojo uosto teritorijoje
Organizatorių nuotr.
Architektūros stilių pažinimas prieinamas visiems Tel Avivo svečiams be jokių didelių pastangų. Tereikia žingsniuoti ir dairytis į pastatus. Šiame mieste – daugiausia pasaulyje bauhauso stiliaus statinių. 1919 metais vieną įtakingiausių modernizmo architektūros srovių sukūręs Walteris Gropius teigė, kad grožis yra būtina gyvenimo sąlyga. Prisipažinsiu – iš pirmo žvilgsnio įvertinti griežtų formų grožį man sekėsi sunkiai.

Kiekviename Raudų sienos plyšelyje prikimšta raštelių su užrašytais norais
Organizatorių nuotr.
Plačiausia Izraelio vieta yra vos 135 km ilgio, ir tai nemenkas privalumas turistams, norintiems vienu metu aprėpti kuo daugiau.

Maldos prie Raudų sienos
Organizatorių nuotr.
Nuo Jeruzalės iki Negyvosios jūros – vos 24 km, tad pirmoje dienos pusėje brukame raštelius į tarpus tarp Raudų sienos plokščių, o popiet plūduriuojame tirštame it glicerinas vandenyje. Įėjimas į bendrąjį paplūdimį kainavo apie 30 litų.

Tirštame it glicerinas Negyvosios jūros vandenyje leidžiama plūduriuoti tik ant nugaros
Organizatorių nuotr.
Holokausto aukų muziejaus „Yad Vashem“ pastatą projektavęs žymus architektas Moshe Safdie's pasistengė, kad simbolių kalba čia kalbėtų net sienos, o mūsų grupę per ekspozicijos sales lydėjusi gidė Susan Caine nevengė liesti jai asmeniškai skaudžios temos. Sujaudino iki ašarų ir palietė širdies gelmes.
Holokausto aukų muziejus „Yad Vashem“
Organizatorių nuotr.

Kiekviena muziejaus „yad Vashem“ fotografija pasakoja skaudžią žydų tautos istoriją
Organizatorių nuotr.
Nuotraukos – autorės ir iš kelionės organizatorių archyvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis