O. Koršunovas pristatys stereotipus laužantį spektaklį

„Ambicingas spektaklis“, „stereotipus laužanti interpretacija“, „inovatyvus mąstymas“ – taip Norvegijoje buvo liaupsinamas Oskaras Koršunovas ir jo spektaklis „Peras Giuntas”. Lietuvoje šį pastatymą pagal Henriko Ibseno pjesę bus galima išvysti vos vieną dieną.

Trupė iš Norvegijos „Perą Giuntą” Lietuvos publikai pristatys dešimtojo Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ metu.

Po O. Koršunovo spektaklio premjeros Oslo nacionaliniame dramos teatre žiūrovai ir kritikai negailėjo pagyrų. Šiais metais prestižiniuose Norvegijos teatro apdovanojimuose „Heda“ lietuvių režisierius buvo pripažintas geriausiu.

„Sirenos“ niekada nebijojo pristatyti tų teatro režisierių, kurie kuria naują teatro realybę. Galbūt ji ne visiems įkandama ar maloni, kai kam skaudi ir gluminanti, tačiau nepaliekanti abejingų, priverčianti susimąstyti. Oskaras Koršunovas drąsiai dekonstravo norvegų literatūros pasididžiavimą – Henriko Ibseno „Perą Giuntą“, klasikinį kūrinį paversdamas modernia fantasmagorija“, – teigė Audra Žukaitytė, festivalio meno vadovė.

Spektaklis „Peras Giuntas”
Spektaklis „Peras Giuntas”
Organizatorių archyvas

Eiliuota penkių veiksmų pjesė virto pusantros valandos spektakliu, o kūrinio erdvės platybės „susitraukė“ iki kamerinės aplinkos. Pjesės istoriją, vykstančią XIX a., režisierius perkėlė į cirko erdvę. Spektaklis kunkuliuoja nuo intelektualaus humoro, ekspresijos, aktorių šėlsmo scenoje, stebina radikaliais sprendimais.

„Sukūrėme metafizinį cirką, kuriame didžiausia atrakcija ir fokusu tampa mirtis. Norvegai pakvietė mane „Perą Giuntą“ susprogdinti iš vidaus. Tai – avantiūra, tačiau pats Pero Giunto personažas yra nenuilstantis avantiūristas, tad turėjau savotišką jo leidimą rizikuoti. Nusprendęs kurti spektaklį pagal klasikinį kūrinį, tikrai negali nueiti lengviausiu keliu. Turi su pjese įnirtingai susigrumti, diskutuoti, nuolat perklausti – ką jis sako dabar?“ – teigė Oskaras Koršunovas.

H. Ibsenas – ne vienintelis klasikas, kurio tekstas šių metų „Sirenose“ bus perkeltas į teatro sceną. Festivalio programoje – naujos ir ne mažiau drąsios interpretacijos pagal Euripido bei Williamo Shakespeare’o kūrinius. Bus parodytas italų režisierės Emmos Dante spektaklis-koncertas „Medėjos link“, gruzinų kūrėjo Davido Doiašvilio „Makbetas“, o „The Tiger Lillies“ interpretuos anglų poeto klasiko Samuelio Tayloro Coleridge’o poemą „Eilės apie seną jūreivį“.

Norintys išvysti ir įvertinti unikalią O. Koršunovo „Pero Giunto“ interpretaciją galės tai padaryti rugsėjo 30 d., spektaklis bus rodomas Menų spaustuvėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis