D. Praspaliauskas pristato debiutinę knygą, kurioje siūlo išlaisvinti kulinarinę fantaziją

Vienos sėkmės formulės, kaip sukurti sėkmingą restoraną – nėra. Garsaus virtuvės meistro Deivydo Praspaliausko teigimu, daug kas priklauso nuo šefo kūrybiškumo ir jį supančios komandos.

Leidyklos „Alma littera“ išleistoje debiutinėje jo knygoje „Aš, tu ir virtuvė“ vaizduojamas įkvepiantis, bet sudėtingas restoranų gyvenimas ir pasakojamos asmeninės autoriaus gyvenimo istorijos. Joje taip pat surašyta daugybė receptų, kurie į virtuvę įneš gaminimo džiaugsmo ir neragautų skonių.

Geriausiu Lietuvos šefu tituluojamas Deivydas Praspaliauskas sako ilgokai gvildenęs mintį parašyti knygą, tačiau nenorėjo, kad ji būtų panaši į klasikinę receptų knygą ar restoranų verslo vadovėlį.

„Ši knyga nėra vadovėlis ar pamokymų rinkinys, nes pirmiausia noriu kitiems parodyti restoranų kasdienybę. Visos joje užrašytos mintys radosi per maždaug septynerius metus, todėl dabar atėjo laikas jomis pasidalinti. Knygoje sudėjau receptus ir patarimus, kurie leis nesudėtingai eksperimentuoti bei kurti naujus patiekalus savo namų virtuvėje. Dauguma receptų pateikti paliekant erdvę ir skaitytojo fantazijai“, – intriguoja D. Praspaliauskas.

Debiutinę virtuvės meistro knygą sudaro trys dalys. Pirmojoje jis pasakoja apie savo kelionę paskui svajonę – nuosavą restoraną, antrojoje dalyje parodomi restorano užkulisiai, o trečioje dalyje atskleidžiamas vidinis restorano virtuvės gyvenimas.

Kiekviena virtuvės šefo debiutinės knygos dalis yra papildyta unikaliais receptais – jose aprašytos kremų, užkandžių, garnyrų, padažų, marinatų, sriubų, pagrindinių patiekalų, desertų ir gėrimų patiekalų receptų. Anot virtuvės šefo, knygoje skaitytojai taip pat ras gudrybių, kurios padės pamilti namų maistą bei paruošti gardžių patiekalų šeimai be didelių kūrybinių kančių.

„Morkų kremas su skrudintais lazdynų riešutais, geltonosios šparaginės pupelės su rabarbarais, veršiuko nugarinė su Portobello grybais ar obuolių panakota – tai tik keli iš daugybės mano sukurtų ir ne vieną kartą gamintų patiekalų. Skaitytojai galės perskaityti visą receptų kūrimo istoriją – nuo konkrečių ingredientų paieškų iki meniu eskizų“, – sako D. Praspaliauskas.

Virtuvės meistro knygoje sudėti ne tik receptai, bet ir jo gyvenimiškos istorijos: „Virtuvė yra ne vien puodai ir maisto produktai – tai gyvas organizmas, susidedantis iš daugybės skirtingų situacijų, gebėjimų ir profesijų. Būtent dėl to mano istorijos gali labai nustebinti.“

Restoranų verslas – be galo įdomus, tačiau, D. Praspaliausko teigimu, visuomenei matoma tik nedidelė jo dalis. Todėl savo knygoje jis atvirai papasakoja apie čia laukiančius iššūkius bei siekį toliau kurti progresą šioje srityje.

Virtuvės šefas įsitikinęs, kad norint sėkmingai vadovauti restoranui, kartais svarbiau ne perskaityti vadovėliai, o motyvacija ir nusiteikimas: „Mane visuomet vedė motyvacija įtikti svečiams ir kad mano darbuotojai jaustųsi laimingi. Manau, kad geras virtuvės šefas yra tas, kuris nebijo improvizacijos“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis