Moterų patirtys iš pirmų lūpų: ši veido odos liga pasireiškia vienai iš dešimties

Daugybė moterų Lietuvoje susiduria su raustančios veido odos problema. Šiais metais balandžio mėnesį prancūzų dermatologinės kosmetikos gamintoja BIODERMA prisijungė prie kasmet pasaulyje balandžio mėnesį organizuojamo projekto ir inicijavo visuomeninę-šviečiamąją kampaniją su šūkiu „Pažink savo raustančius skruostus“.

Kampanijos tikslas – informuoti ir edukuoti visuomenę apie rožinę ir galimus jos gydymo būdus.

Rožinė – tai lėtinis ir progresuojantis odos uždegimas, pasireiškiantis centrinėje veido dalyje – skruostų, smakro ir kaktos zonose. Rožinė yra dažniausiai lydima raudonio, taip pat kaitimo, nemalonaus tempimo ar niežėjimo jausmo.

Įpusėjus balandžio mėnesiui Bioderma pakvietė tris moteris – Ramunę, Dalią ir Dovilę, kurios susidūrė su veido rožine. Diskusijos metu pašnekovės ne tik pasidalino savo patirtimi apie raustančią odą, bet taip pat turėjo galimybę išgirsti Vilniaus visuomenės sveikatos biuro dietistės Gabijos Paulinos Magaznieks patarimus mitybos klausimais esant rožinei.

Organizatorių nuotr.

Trumpai papasakokite apie savo veido odos būklę. Kaip ji pasikeitė bėgant laikui?

Ramunė: savo veido odą turiu nuolat prižiūrėti ir skirti jai ypatingą dėmesį. Nuo paauglystės turėjau į aknę linkusią odą ir visais įmanomais būdais ją gydžiau. Prieš pusantrų metų pastebėjau, kad oda tapo daug jautresnė, aplink skruostus atsirado spuogeliai, kurie buvo kitokie nei būdingi aknei, tačiau tada net neįtariau, kad tai gali būti rožinei būdingi spuogeliai.

Dovilė: nuo pat vaikystės turiu didelį diskomfortą dėl nuolat raustančios nosies, tik tada dar nesupratau, kad tai rožinė, kurią, deja, išsišaukiau pati nudegdama saulėje. Aplinkiniai dažnai manęs klausia: kas tavo veido odai? Gal tu po kokios procedūros? Dabar jau šie klausimai nebestebina ir su tuo susigyvenau, o veido odą nuolat maskuoju pudra.

Dalia: savo veido oda susirūpinau ir supratau, kad kažkas yra negerai dar prieš penkiolika metų. Tik tada man, deja, nustatydavo vis kitą diagnozę, o ir būdų kaip tinkamai prižiūrėti ir gydyti veido odą nebuvo. Be to, trūko net paprasčiausios informacijos. Tad palaipsniui susitaikiau su nuolat kaistančiais žandais, slėpdama juos po pudros sluoksniu.

Kaip pasikeitė jūsų kasdienė veikla sužinojus, kad turite rožinę?

Ramunė: visų pirma, teko atsisakyti pirties, kurią buvau taip pamėgusi savaitgaliais. Žinoma, tai padaryti buvo nelengva, tačiau vaikščiodama į pirtį dažnai jausdavau diskomfortą, o dabar atsisakiusi šio savo pomėgio jaučiu pagerėjimą.

Dovilė: sužinojusi, kad turiu rožinę, stengiuosi vengti saulės ir kuo labiau saugotis nuo tiesioginių spindulių tiek vasarą, tiek žiemą.

Dalia: labai mėgstu po įtemptos darbo dienos jėgas atgauti karštoje vonioje, tačiau pastebėjau, kad po to jaučiamas labai nemalonus veido tempimas ir traukimas. Todėl karštą vandenį pradėjau vėsinti ir odos būklė iš karto pagerėjo. Taip pat labai mėgau pirtis, nors ir išeidavau po jų net violetinės spalvos. Žinoma, jausdama dėl to didžiulį diskomfortą, rusišką pirtį pakeičiau turkiška ir tai taip pat atnešė mano veido odai naudos.

Organizatorių nuotr.

Ar keitėte ką nors savo mityboje?

Ramunė: labai mėgstu aštrų maistą, vyną, pelėsinį sūrį. Tačiau pastebėjusi, kad toks maistas man nėra tinkamas, stengiuosi juo nepiktnaudžiauti ir rinktis švelnesnį.
Dovilė: mano mityba liko tokia pati, kardinaliai kažko nekeičiau.
Dalia: negaliu gyventi be karštos kavos, tai man tarsi būtinas kasdienis ritualas, kuriuo pradedu savo dieną. Žinoma, po to jaučiu diskomfortą dėl kaistančių žandų, tad stengiuosi kiek įmanoma riboti, nors ir kaip sunku bebūtų.

Ką patartumėte moterims, turinčioms raustančią odą?

Ramunė: atkreipiau dėmesį, kad labai paaštrėja uždegimas, kai yra oro temperatūros skirtumas. Todėl namuose įsigyjau oro drėkintuvą, nes kai yra drėgnas oras, tuomet ne taip reaguoja oda. Turint rožinę, taip pat labai sausėja akys ir oda aplink akis, todėl oro drėkinimas ypač sausais periodais mane tikrai gelbsti.

Dovilė: mano patarimas – kaip įmanoma labiau saugotis nuo tiesioginių saulės spindulių ir naudoti specialiai tam skirtą apsaugą.

Dalia: po aktyvesnio sporto, ypač bėgimo, mano žandai tiesiog degdavo, tad dabar renkuosi sportinį ėjimą arba vaikščiojimą. Taip pat patariu rinktis švelnesnį ir kiek atvėsusį maistą bei nepiktnaudžiauti vynu, karštais ar gazuotais gėrimais.

Organizatorių nuotr.

Dietistės Gabijos Paulinos Magaznieks komentaras:

Turint rožinę, ypatingai svarbi tinkama mityba. Reikia vengti aštrių ir sūrių produktų, tokių kaip: pelėsinis sūris, feta, rūkytos ar vytintos dešros, aštrios alyvuogės, įvairūs pusgaminiai. Taip pat stengtis valgyti kiek vėsesnį maistą, nepulti gerti karštų gėrimų atėjus iš šaltos patalpos, vengti alkoholio, gazuotų gėrimų. Iš esmės, rožinei tinkama mityba yra drungna ir prėska. Tačiau reikia nepamiršti, kad rožinės paūmėjimui didelę įtaką taip pat turi saulė, vėjas, stresas, miego trūkumas.

Daugiau informacijos apie raustančią odą galite rasti www.raustu.lt

Užsakymo nr.: PT_78094603

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis