Specialistė pataria, kaip užkirsti kelią priešlaikiniam senėjimui

Savaitgalį su šeima planuojame išvyką į gamtą. Visą dieną praleisime prie vandens, mėgausimės saule, ant grilio keptais produktais. Tad užsukau į vaistinę išsirinkti priemonės nuo saulės apsisaugoti. Akis užkliuvo už produkto, kuris saugo nuo fotosenėjimo. Teko prisipažinti, kad nedaug apie tai esu girdėjusi...

Tad konsultacijos kreipiausi į gydytoją kosmetologę Eveliną Sinkevičienę.

Papasakokite, kas tai yra fotosenėjimas.

Tai yra spindulių, ir ne tik apie Saulės spindulius kalbama, bet ir regimosios šviesos įtaka odos senėjimui. Saulė ir regimosios šviesos spinduliai žeidžia odos ląsteles DNR lygmenyje ir oda sensta. Fotosenėjimas pasireiškia odos sausumu, elastingumo sumažėjimu, smulkiomis raukšlelėmis ir pigmentacija.

Todėl norint apsisaugoti nuo priešlaikinio senėjimo būtina rinktis priemones nuo saulės ir nuo fotosenėjimo, jos padeda užkirsti kelią šiam nemaloniam reiškiniui, apie kurį pastaruoju metu vis labiau kalbama.

Priemonės, saugančios nuo fotosenėjimo, pastebimai mažina veido ir iškirptės srities raukšles. Intensyviai drėkina odą, pagerina jos išvaizdą. O svarbiausia, pasižymi dvejopa apsauga nuo UVA/ UVB spindulių bei neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurių formavimąsi lemia UV spinduliai bei didelės energijos regimoji šviesa.

Ar tai reiškia, kad priemonėmis nuo fotosenėjimo turėtume tepti odą ne tik saulėtomis dienomis?

Veidą reikia saugoti ištisus metus. Nors Saulės spinduliai ir apsauga nuo jų mums, Lietuvos gyventojams, aktualesni vasarą, tačiau juk mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai taip pat skleidžia spindulius, kurie žeidžia mūsų odą nuolat.

Ar žinote, kad net debesuotą dieną debesys sulaiko tik 40 procentų ultravioletinių spindulių. O visi kiti 60 procentų veikia mūsų odą. Taip, gal ir neįdegame, bet šie spinduliai veikia odą. Tad noriu griežtai pabrėžti – veidą reikia saugoti visus metus.

Ką svarbu žinoti ir niekada nepamiršti: saulės energija yra kaupiama odoje, tai yra, kuo daugiau nesaugiai deginsitės, tuo labiau senėsite. Ląstelių fotosenėjimas prasideda tada, kai jos ima matyti tą saulę. Svarbu to nepamiršti rūpinantis ne tik savo, bet ir vaikų apsauga nuo saulės.

Ar gerai suprantu, kad priemonės nuo fotosenėjimo yra tinkamiausios vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems ant odos jau ima ryškėti pigmentinės dėmės?

Be abejo, tokios priemonės itin tinkamos vyresniems žmonėms, nes brandi oda yra plonesnė, jautresnė, o papildomas drėkinimas būtinas, nes saulė labai džiovina odą.

Aišku, pigmentinės dėmės atsiranda ne tik dėl saulės poveikio (įtakos turi ligos, hormoniniai pokyčiai), tačiau Saulė jas neabejotinai išryškina. Tad visiems žmonėms, kurie linkę į odos pigmentaciją, turi strazdanų, būtina visus metus naudoti apsaugą nuo saulės spindulių ir maksimaliai. Jei jau turite pigmento ant veido, tepkite veido odą visus metus.

Ir žinoma, priemonės nuo fotosenėjimo rekomenduojamos žmonėms, turintiems senatvinių dėmių, kurios linkusios plėstis ir sukelia estetinį diskomfortą. Paprastai, kai vyresnėms moterims pasakau, kad apsauga nuo fotosenėjimo reikalinga dėl jų pačių sveikatos, lyg ir nelabai reaguoja. Tačiau, kai užsimenu, kad dėmės yra labai negražu, moterys išgirsta mano patarimus (juokiasi).

Mūsų skaitytojos nori sužinoti apie žalą sveikatai.

Jei oda prigamina daug pigmento, ir jis jau iškilęs į odos paviršių, yra matomas, tai rodo, kad oda yra nemažai gavusi saulės spindulių, kad ląstelių pažeidimas jau yra didelis. Taigi, būtina atkreipti į tai dėmesį, nepamiršti priemonių, saugančių nuo saulės bei fotosenėjimo.

Produktai nuo fotosenėjimo – kuo jie skiriasi nuo kitų apsaugos priemonių nuo saulės?

Jie yra praturtinti papildomomis medžiagomis, kurios kovoja su odos sausumu, smulkiomis raukšlelėmis. Tarkime, „Eucerin®“ fluidas nuo saulės ir fotosenėjimo SPF 50 su pažangia spektro technologija užtikrina dvejopą odos apsaugą: UVA / UVB filtrai apsaugo nuo UV spindulių, o likochalkonas A neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurių formavimąsi lemia UV spinduliai ir didelės energijos regimoji šviesa. Formulė, kurios sudėtyje yra didelės ir mažos molekulinės masės hialurono rūgšties, pastebimai sumažina veido ir iškirptės srities raukšles.

Tad rūpinkitės savo odos sveikata.

Dėkui, gydytoja, dabar saulės spindulius vertinsime kiek kitaip.

Užsakymo nr.: PT_77955641

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis