Ką valgyti norint turėti gražesnę ir jaunesnę odą

Nors žmonių amžius ilgėja, noras atrasti stebuklingąjį jaunystės eliksyrą nemąžta. Mat neužtenka gyventi ilgai, norisi kuo ilgiau išlikti jaunam, sveikam ir gražiam. Kaip tai pasiekti, pataria mitybos specialistė Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir iš Skandinavijos.

Senėjimą stabdančios gyvensenos guru Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir sveiku gyvenimo būdu susidomėjo dirbdama medicinos slauge. Apie tai, kaip sustabdyti laiką, ji kalba savo seminaruose, konsultacijose, knygose.

Pasisemti gerų idėjų jau galima ir lietuvių kalba išleistoje šios skandinavės knygoje „10 metų jaunesnė per 10 savaičių“ (leidykla „Obuolys“). Knyga iliustruota Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir nuotraukomis, ir jos yra geriausias įrodymas, kad autorės idėjos veikia. „Man 54. Mano oda stangri. Jauni vaikinai man vis dar merkia akį, nuolat išgirstu komplimentų dėl savo jaunatviškos odos ir dėviu džinsus, – rašo Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir. – Dalykai, kurių neturiu: apdribusi oda, raukšlės, celiulitas ir gelbėjimosi ratai ties liemeniu. Aš žinau, kad išliksiu seksuali ir sulaukusi 60-ties, ir netgi 70-ties.“ Tjorbjörg teigia nepatirianti jokių menopauzei būdingų simptomų – karščio pylimo, prakaitavimo, nuotaikos svyravimų, nors ir nevartoja sintetinių hormonų.

„Atsisakau maitinti savo kūną sintetiniais hormonais, – rašo ji. – Vengiu trikdyti natūralią hormonų pusiausvyrą, nenoriu išprovokuoti krūties vėžio ar prisišaukti giliųjų venų trombozės. Aš nenoriu į savo kūną kimšti medžiagų, kurių nepažįstu. Dirbtinis estrogenas dažniausiai būna pagamintas iš premarino, kuris išgaunamas iš nėščių kumelių šlapimo. Ir šiuos apgailėtinus likučius man siūlo kaip vaistą, mažinantį menopauzės simptomus?“ Prasidėjus menopauzei, užmiega kiaušidės – svarbiausias estrogenų šaltinis, tačiau tai nereiškia, kad estrogenų mūsų organizmas negamina apskritai. Šią funkciją atlieka ir antinksčiai, tiesa, jie hormonų pagamina ne tiek ir daug.

Antinksčius labai alina stresas, tad reikėtų jo vengti, išmokti atsipalaiduoti. Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir taip pat siūlo papildyti mitybą tam tikrais produktais. Pasak jos, atkurti hormonų pusiausvyrą padeda granatai, kopūstai, žalioji arbata, linų sėmenys ir jų aliejus, raudonieji dobilai, šventagaršvės, saldymedžių šaknys, sojų produktai. Be abejo, kiekvienas žmogus yra savitas, tad atsirinkti, kas geriausiai tinka jums, turėtumėte patys. Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir knygoje „10 metų jaunesnė per 10 savaičių“ skirsto moteris į tris pagrindinius tipus ir siūlo mitybą bei sportą rinktis atsižvelgiant į charakterį.

Tuoj pat turėtumėte išmesti produktus su cukrumi, pagamintus iš rafinuotų miltų, rafinuotus ir sukietintuosius riebalus, daugumą pieno gaminių.

Nenuoramos tipas

Šio tipo atstovėms būdingi adrenalino šuoliai, energijos bangos ir atoslūgiai. Vieną akimirką jas gali apimti susijaudinimas, kitą – mirtinas nuovargis. Šios moterys linkusios vartoti daug stimuliuojamųjų medžiagų – kavos, žaliosios arbatos, cigarečių. Dažniausiai yra lieknos (bet nebūtinai sveikos), greitai reaguojančios, trokštančios ir siekiančios sėkmės, entuziastingos, darbščios, mėgstančios sportuoti. Pirmenybę teikia didelio krūvio reikalaujančioms, neretai vyriškomis laikomoms sporto rūšims – aeorobikai, svarmenų kilojimui, dviračio mynimui sporto salėje, bėgimui, kikboksui ir pan.

Trūkumai ir silpnybės. Šio tipo atstovės yra pernelyg aktyvios (netgi hiperaktyvios), nekantrios, irzlios, ūmios, piktos, darboholikės. Dėl nuolat sudirgusios imuninės sistemos jas dažnai kamuoja egzema, astma, dilgėlinė. Šios moterys lengvai nudega saulėje, dažnai netoleruoja pieno ir glitimo turinčių produktų, bet negali gyventi be cukraus.

Mityba. Nenuoramos tipo moterys turėtų vartoti kuo daugiau baltyminio maisto – žuvų, vištienos, raudonos mėsos, sojų varškės, beglitimių kruopų, sėklų, riešutų. Reikėtų vengti pieno, sūrio, kviečių, žalių pomidorų, bulvių, glitimo turinčių produktų, cukraus (tai beveik nuodas jų organizmui!). Joms papildomai gali tekti vartoti magnio, vitamino C, kofermento Q10.

Rekomenduojami fiziniai pratimai. Jei esate šio tipo, turite daug sportuoti, tad minkite dviratį, bėgiokite, plaukiokite... – aktyvi fizinė veikla padės išeikvoti energijos perteklių. Vis dėlto turėtumėte paslopinti adrenalino pliūpsnius ir sumažinti stresą kalanetikos, jogos, pilateso pratimais. Daugiau būkite gryname ore, išeikite ramiai pasivaikščioti, ramybės suteiks plaukimas baidare.

„Neskubėsiu, pasėdėsiu“ tipas

Šio tipo moterys dažniausia yra berniukiškų bruožų, putlios – nuo šiek tiek apkūnių iki nutukusių. Labai lengvai priauga svorio, gali turėti tamsių ūsiukų. Riebalai dažniausiai kaupiasi ant pilvo ir ties juosmeniu, o kojos plonos. Šių moterų psichika stabili. Jos draugiškos, kantrios, tvirtai stovi ant žemės, greitai priima sprendimus, tiesa, ne visada teisingus. Ieško ramybės, nėra labai energingos, gali valandų valandas užsiimti ta pačia veikla, tarkim, skaityti. Blogiausia, kad skaitydamos dar linkusios ir ką nors kramsnoti, gerti karštą šokoladą su plakta grietinėle, mėgautis balinta saldžia kava ir pyragaičiais. Jos mėgsta pavalgyti, dievina kaloringus nesveikus produktus, negali apsieiti be druskos, tad ant jų stalo paprastai būna sūdytų riešutų arba traškučių.

Trūkumai ir silpnybės. Prie šios grupės priklausančios moterys sunkiai geba nustatyti ribas sau ir kitiems, nemoka pasakyti „ne“, yra pernelyg kantrios. Jų medžiagų apykaita lėta, kamuoja hormoninių pokyčių nulemti sutrikimai, užkietėję viduriai, antsvoris, padidėjęs plaukuotumas, prislėgta nuotaika. Šio tipo atstovės rizikuoja susirgti cukriniu diabetu ir su tuo susijusiomis ligomis.

Mityba. „Neskubėsiu, pasėdėsiu“ tipo moterims svarbu valgyti reguliariai, vengti užkandžiauti, vartoti daugiau baltyminio maisto, ryžių, du kartus per dieną rinktis viso grūdo produktus. Reikėtų vengti kopūstų, alkoholio, sojų produktų. Papildomai gali prireikti cinko, seleno, magnio, omega 3 riebalų rūgščių, vitamino B.

Rekomenduojami fiziniai pratimai. Šiaurietiškas ėjimas, greitasis ėjimas, plaukimas, joga, pilatesas, pratimai su elastinėmis juostomis ir su savo kūno svoriu, t. y. atsispaudimai, pritūpimai, atsilenkimai.

Adobe Stock

„Pirmyn atgal“ tipas

Šio tipo atstovės nuolat jaučiasi tarsi pasirengusios karui. Jų kūnas visada įsitempęs, pasiruošęs kautis arba sprukti. Abejonės, neryžtingumas ir nerimas yra nuolatiniai šių moterų gyvenimo palydovai. Norėtų veikti, bet negali. Norėtų pailsėti, bet nemoka atsipalaiduoti. Šovusios pirmyn tuoj pat suabejoja savimi ir grįžta atgal. Vis dėlto, jei apsisprendžia veikti, energija liejasi per kraštus, tikslo „pirmyn atgal“ tipo moterys siekia aktyviai ir kūrybingai. Tai malonios, šiltos, empatiškos asmenybės, išsiskiriančios itin dailiomis kūno linijomis. Yra linkusios priaugti svorio, bet jis pasiskirsto gana tolygiai. Be to, šios moterys labai stengiasi išlaikyti stabilų kūno svorį ir joms tai dažniausiai pavyksta.

Mitybą ir sportą rinkitės atsižvelgdamos į charakterį – ar esate nenuorama, ar neryžtinga, ar mėgstate neskubėti.

Trūkumai ir silpnybės. „Pirmyn atgal“ tipo atstovės nuolat jaučiasi pavargusios, kamuojamos streso, yra jautrios, linkusios į depresiją, pasiduoda nuotaikos svyravimams, sunkiai kontroliuoja emocijas. Jos ne visada pačios žino, ko nori, blaškosi tarp džiaugsmo ir liūdesio, alkio ir persivalgymo, jų viduriai čia laisvi, čia užkietėję.

Mityba. Sportuojančioms šio tipo moterims reikėtų valgyti ne tik daug baltymų turinčio maisto, bet ir tokio, kuriame yra gerųjų riebalų, t. y. natūralaus aliejaus, riebių žuvų. Tinka bolivinių balandų, sorų kruopos. Svarbu, kad maistas būtų kuo įvairesnis. Reikėtų vengti alkoholio, bulvių, griežtai draudžiamas cukrus. Papildomai gali tekti pagerti kofermento Q10, vitaminų B ir C, magnio.

Rekomenduojami fiziniai pratimai. Šioms moterims labai tinka jėgos pratimai – darbas su treniruokliais, svarmenų kilojimas, jėgos diržų treniruotės. Atsikratyti įtampos padės greitasis vaikščiojimas, joga, pilatesas.

Tai turėtumėte išmesti tuoj pat!

* Visus maisto produktus ir gaminius, kuriuose yra cukraus. Cukrus, ypač rafinuotas, – pats didžiausias sveikatos ir grožio priešas.

* Gaminius iš baltų rafinuotų miltų – baltą duoną, batoną, makaronus, picas. Keiskite juos gaminiais iš viso grūdo miltų.

* Rafinuotus ir sukietintuosius riebalus – išvalytą aliejų, margariną. Taip pat gaminius, kuriuose tokio aliejaus yra, – majonezą, padažus, marinuotas daržoves, kepinius.

* Daugumą pieno produktų – neraugintą pieną, grietinėlę, saldintus jogurtus, sūrelius, ledus. Galite palikti tik raugintą pieną, natūralų jogurtą, varškę be priedų, ožkų sūrį.

* Visus konservuotus produktus, išskyrus natūraliai raugintus.

* Perdirbtus mėsos ir žuvų gaminius – dešras, dešreles, rūkytus gaminius, pusfabrikačius, žuvų pirštelius ir kt.

20 Tjorbjörg siūlomų senėjimą stabdančių produktų

1. Brokoliai ir lapiniai kopūstai
2. Žalioji arbata
3. Sėklos, ypač – ispaninių šalavijų, linų sėmenys
4. Laisvėje augusios lašišos
5. Sojų varškė
6. Pomidorai
7. Valgomieji batatai ir kiti šakniavaisiai
8. Riešutai
9. Bolivinių balandų kruopos
10. Išrūgos
11. Mėlynės ir kitos uogos
12. Granatai
13. Špinatai
14. Citrinos
15. Prieskoniai – ciberžolė, imbierai ir česnakai
16. Nerafinuotas aliejus, ypač – kokosų ir linų sėmenų
17. Spindulinės pupuolės
18. Tikras sviestas ir išvalytas lydytas (ghee)
19. Petražolės
20. Ekologiška vištiena

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis