Odontologė pataria: gudrybės, padėsiančios turėti gražius ir sveikus dantis

Graži šypsena – kiekvienos moters svajonė, jos natūrali puošmena ir vizitinė kortelė. Visuomenėje vyrauja klaidinga nuomonė, kad dantų sveikata ir grožis – ne nuo mūsų priklausantys dalykai.

Nors daugelis mano, kad dantų sveikata yra nulemta genetiškai, gydytoja odontologė Indrė Stankevičienė su tuo nesutinka. Specialistė paaiškins, kaip tinkamai reikia kasdien prižiūrėti dantis bei burną, kad odontologo kėdėje tektų sėdėti kuo rečiau ir galėtume džiaugtis gražia šypsena.

– Dažnas žmogus (ypač turintis daug bėdų dėl dantų) pasakys – „blogi genai“, nieko čia nepadarysi. Ar teisingas toks požiūris? Ar didžiąją dalį dantų grožio ir sveikatos nulemia genetika?

Aš manau, kad atvirkščiai – dantų būklę nulemia paties žmogaus įdėtos pastangos. Aišku, pasitaiko, kai pacientas susiduria su didelėmis, ne nuo jo priklausančiomis problemomis, tačiau daugeliu atveju net ir tie, kurie skundžiasi „bloga genetika,“ savo burnos būklę, imdamiesi tam tikrų priemonių, gali stipriai pagerinti.

– Kokie yra geri dantų priežiūros įpročiai? Ką turime kasdien daryti, kad pas odontologą reikėtų kreiptis kuo rečiau? Ar tiesa, kad kiekvienas iš mūsų gali turėti gražius dantis?

Grožis – labai subjektyvus dalykas, net ir sveiki dantys kai kurių pacientų suvokimu jiems atrodo negražūs ir jie imasi drastiškų bei visiškai nereikalingų priemonių. Mano nuomone, pirmiausia reikia stengtis, kad dantys būtų sveiki, o tam reikia laikytis kelių kasdienių įpročių. Būtina taisyklingai valyti dantis ir tarpdančius, naudoti burnos skalavimo skystį ir skirti dėmesio savo mitybai.

Dantis valyti patariu du kartus per dieną šluojančiais judesiais, jei nežinote, kaip tai atrodo, reikėtų, kad jūsų gydytojas parodytų. Labai dažnai randame dantų defektų, kurie susiję būtent su netaisyklingu valymu. Ypač tai pastebima vyresnių vyrų dantyse.

– Jei dantys prarado blizgėjimą dėl tamsiai pilkų ar gelsvų dėmių, ką reikia daryti? Daugelis, o ypač moterys, dėl to labai jaudinasi, juk visos norime šviesesnių, baltesnių dantų.

Pirmiausia, ką galite padaryti, nuvykti pas savo gydytoją ar higienistą profesionaliai burnos higienai. Šios procedūros metu bus pašalintos ne tik apnašos, bet ir pigmentas, suteikiantis dantims nepageidaujamą spalvą. Aišku, šios dėmės gali būti ir kitų būklių požymis, pavyzdžiui, ankstyvos dantų ėduonies stadijos, tokiu atveju, jums jau gali prireikti kitokių priemonių.

– Ar mityba ir įvairūs žalingi įpročiai gali turėti įtakos dantų baltumui ir sveikatai? Jei taip, tai kokie?

Tikrai taip. Pirmiausia, jei vartojate daug saldaus, miltingo (trapučiai, duoniukai, duonos gaminiai, konditerija ir t.t.) maisto, dažnai užkandžiaujate, mėgstate greitą maistą – jūsų dantys bus tikrai labiau linkę gesti. Jei mėgstate dažnai gerti sultis, gazuotus gėrimus, kitus rūgščius produktus – turite riziką eroziniams dantų pažeidimams. O jei mėgstate stiprią arbatą, kavą, raudoną vyną – jūsų dantys gali nusidažyti nepageidaujamu pigmentu.

– Tikriausiai, vien dantų pastos ir šepetėlio burnos priežiūrai neužteks? Kodėl būtina naudoti skalavimo skystį? Kokia jo nauda?

Taip, kad būtumėte tikri, jog padarėte viską dėl savo šypsenos, turėtumėte naudoti ne tik dantų pastą bei šepetėlį, bet ir kartą per dieną išsivalyti tarpdančius dantų siūlu ar tarpdančių šepetėliais. Taip pat savo pacientams patariu po valgio (ypač tada, kai buvo vartojami saldūs ar rūgštūs produktai) išsiskalauti burnos ertmę skalavimo skysčiu, taip atstatysite tinkamą burnos ph.

– Kodėl gydytojai odontologai rekomenduoja rinktis skalavimo skysčius su fluoridu?

Mes, odontologai, patariame rinktis visas dantų priežiūros priemones, papildytas fluoridu, nes tai vienas patikimiausių būdų dantų ėduoniui stabdyti. Kai dantys yra veikiami nepalankių sąlygų, pradeda vykti jų demineralizacija, jie netenka mineralų, tačiau jei naudojate preparatus su fluoru, danties audiniai efektyviai stiprinami. Taigi, jei svarstote, kokį skalavimo skystį rinktis, įsigykite tą, kuris bus papildytas fluoridu.

– Kodėl patartina rinktis dantų priežiūros priemones be alkoholio?

Tikrai naudinga rinktis tokias priemones, kurios sudėtyje neturi alkoholio, nes jis stipriai džiovina burnos gleivinę, galite patirti burnos deginimą, sausumą. Tai ypač svarbu tam tikroms žmonių grupėms, kurios serga ligomis, mažinančiomis seilėtekį (pavyzdžiui, imuninėmis ligomis arba susirgimais, gydytais radioterapija).

– Pasitaiko žmonių, tvirtinančių, kad kramtomoji guma gali atstoti dantų valymą ar skalavimą specialiu skysčiu. Ar tiesa?

Kramtomoji guma, kurios sudėtyje nėra cukraus, gali atstatyti jūsų burnos ph, tačiau dantų valymo tikrai nepakeis, nes tik jo metu kokybiškai pašalinamos ant dantų susidariusios apnašos. Jei norite būti tikri, kad burnos ertmė švari, o ph atstatytas – pirmiausia dantis išsivalykite šepetėliu ir pasta, o po to rinkitės ne kramtomąją gumą, o burną skalaukite tam skirtu skysčiu.

– Kokie ženklai gali įspėti, kad metas apsilankyti pas odontologą? Ar tik skaudantys dantys? Ar ir dantų patamsėjimai, kraujuojančios dantenos ir kiti nemalonūs pojūčiai?

Aišku, pageidautina, kad pas dantų gydytoją apsilankytumėte bent kartą per pusmetį ar metus (priklausomai nuo jūsų rizikos sirgti burnos ertmės ligomis). Jei patiriate bet kurį iš išvardintų požymių (skausmą, diskomfortą, blogą burnos kvapą, dantenų kraujavimą ar bet kokį gleivinės pažeidimą, besitęsiantį ilgiau nei dvi savaitės), būtinai apsilankykite pas savo odontologą.

– Kaip dažnai reikėtų apsilankyti pas odontologą apžiūrai, jei žmogus neturi jokių nusiskundimų?

Tikrai taip. Bent kartą per metus pas savo odontologą apžiūrai atvykti turėtų visi, bet jei jūs turite didesnę riziką sirgti įvairiomis burnos ligomis, jums gali būti rekomenduojama lankytis ir dažniau. Toks reguliarus dantų būklės patikrinimas yra viena svarbiausių sąlygų sveikai šypsenai. Juk, laiku aptikus nedidelius pažeidimus, juos bus lengviau pagydyti nei įsisenėjusias problemas.

Užsakymo nr.: PT_74640154

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis