Paplitęs įprotis, galintis tapti lėtinės odos ligos priežastimi

Jaukus vakaras su mėgstama knyga ir atšaldyto balto vyno taure... Šis daugeliui įprastas vaizdinys nėra toks jau nekaltas. Nors kartą per mėnesį baltojo vyno taure besimėgaujančios moterys rizikuoja susirgti lėtine odos liga – rožine.

Daugelį moterų kankina rožinė, arba kitaip – rožiniai spuogai. Nors konkretūs veiksniai, sukeliantys šią veido odos ligą nėra nustatyti, naujas tyrimas atskleidžia, kad vienas jų gali būti baltas vynas, rašo JAV internetinis portalas „The Cut“.

Jau kurį laiką manoma, kad alkoholinių gėrimų vartojimas gali sukelti rožinę, tačiau neseniai atliktas tyrimas leidžia patvirtinti hipotezę, kad baltas vynas – vienas iš pagrindinių faktorių. Keisčiausia, kad tyrimo metu nebuvo rasta jokių įrodymų apie tai, kad veido raudonį sukelia ir raudonas vynas. Pasak mokslininkų, jis gali provokuoti staigų veido išraudimą, tačiau neskatina rožinės atsiradimo, kaip kad baltasis.

JAV atlikto tyrimo metu buvo ištirtos beveik 83 tūkst. seselių. Ilgą laiką vykdyto tyrimo rezultatai šokiruojantys – per mėnesį išgeriamo vyno kiekis gali nulemti, ar nesusirgsite rožine. Moterys, kurios per mėnesį išgėrė nuo vienos iki trijų taurių baltojo vyno, net 14 procentų padidino riziką susirgti šia odos liga. Moterys, per savaitę išgeriančios penkias taures ir daugiau, tokią riziką padidino net 49-iais procentais!

Per mėnesį išgeriamo vyno kiekis gali nulemti, ar nesusirgsite rožine. Moterys, kurios per mėnesį išgėrė nuo vienos iki trijų taurių baltojo vyno, net trimis kartais padidino riziką susirgti šia odos liga.

Taip pat buvo tiriami ir kiti alkoholiniai gėrimai. Paaiškėjo, kad stiprieji alkoholiniai gėrimai rožinės atsiradimo riziką gali padidinti nuo 8-ių iki 28-ių procentų. Ne visi stiprieji gėrimai odą veikia vienodai. Dar anksčiau atliktame tyrime „Nacionalinė rožinės draugija“ įvardijo, kad iš stipriųjų gėrimų didžiausią poveikį rožinės simptomų atsiradimui gali turėti degtinė, tekila, burbonas, džinas ir romas.

Vis dėlto, pasak Pensilvanijos universiteto dermatologijos profesorės Dr. Diane Thiboutot, nors alkoholis gali paryškinti rožinės požymius, jau yra įrodyta, kad tokie pat ryškūs šios odos ligos požymiai gali būti matomi ir pas visiškai alkoholinių gėrimų nevartojantį žmogų. Taigi raustantis veidas nebūtinai yra alkoholio vartojimo pasekmė.

Be alkoholio, rožinę sukeliantys faktoriai gali būti: stresas, ultravioletiniai spinduliai, aštrus maistas, karšta vonia, šaltas arba drėgnas oras, stiprus vėjas, karšti gėrimai, neteisinga veido priežiūra. Kita galima išsiplėtusių kapiliarų priežastis – paveldimumas arba įgimtas imuninės odos sutrikimas.

Ką daryti, kad išvengtumėme šios lėtinės ligos? Deja, bet mokslininkai neturi aiškaus atsakymo. Pirmiausiai reikėtų vengti minėtųjų kenksmingų faktorių, šiek tiek pakoreguoti gyvenimo būdą bei mitybą. Tačiau, jei jūsų veidas rausta, o raudonis laikosi ilgiau nei normalu, rekomenduojama nedelsiant apsilankyti pas specialistą, kuris gali padėti užkirsti kelią rožinės progresavimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis