7 dažniausios lūpų šerpetojimo priežastys. Kalta gali būti net dantų pasta

Žiemą, kai už lango spaudžia šaltukas, o patalpose — nuo šildymo išsausėjęs oras, susiduriame su to pasekmėmis — lūpų skeldėjimu ir šerpetojimu.

Lūpos ypač jautrios žiemos šalčiams, saulės spinduliams, vėjui. Net jei visą dieną būnate tiktai jaukiame šiltame ofise, žiemą greitai pastebėsite atsiradusį šerpetojimą, skilimus. Mat nuo šildymo greitai išsauja oras, lūpos labai greitai ims skeldėti, o tada prasideda uždegimas, įskilimai ima perštėti.

Kaip tinkamai prižiūrėti lūpas žiemą, pasakoja dermatologinės kosmetikos "Noreva Laboratoires" atstovė, gydytoja Birutė Glodenienė.

Drėkinimas ir natūralaus lūpų apsauginio barjero atkūrimas

Lūpų oda gležna ir švelni, panašiai kaip paakių oda — sako gydytoja B.Glodenienė. Tiesą sakant, lūpos dar jautresnės, nes neturi apsauginio ragėjančio sluoksnio, taip pat lūpos beveik neturi melanino – natūralaus odos pigmento, kuris padeda apsisaugoti nuo žalingų saulės spindulių.

Todėl lūpas, kaip ir paakių odą, reikėtų prižiūrėti — drėkinti ir pamaitinti. Žiemą kasdienei higienai geriausia rinktis drėkinamąjį pieštuką su sviesmedžio aliejumi, praturtintą vitaminais A ir E. Atkreipkite dėmesį — ne visi higieniniai pieštukai yra vienodi. Net ir žiemą reikėtų rinktis priemones su saulės apsauginiu filtru, ypač jei keliaujate į kalnus ar sportuojate lauke.

Visus metus, nepriklausomai nuo sezono, reikėtų gerti pakankamai skysčių. Nepamirškite išgerti bent 1,5 litro vandens per dieną — pakankamas skysčių kiekis itin svarbus tiek lūpų odos, tiek ir viso organizmo būklei. Jeigu visą dieną leidžiate sausose patalpose — verta naudoti oro drėkintuvą, tai turės teigiamos įtakos viso veido odos būklei.

Jeigu jau lūpas pradėjo varginti šerpetojimas, įtrūkimai — jums svarbu ne tiktai jas drėkinti, bet visų pirma — atkurti natūralų odos apsauginį bajerą, tvirtina “Noreva Laboratoires” atstovė B.Glodenienė. Tai galite padaryti pasirinkę dermatologinės priežiūros priemones, kurių sudėtyje būtų alfa acetilmigdolų rūgšties. Jų veikimo principas — ne tik apsaugoti lūpas nuo išorės veiksnių, bet skatinti lūpų odos atsinaujimą ir padėti atstatyti natūralų apsauginį odos barjerą. Tokių gydomųjų priemonių galite rasti vaistinėse. Svarbu — jokiu būdu nenaudokite pylingo, nekandžiokite ir nelupinėkite pradėjusių trukinėti lūpų!

Ką daryti, jei nepavyksta suvaldyti lūpų skeldėjimo

1. Jeigu niekaip nepavyksta suvaldyti lūpų skeldėjimo — atkreipkite dėmesį į galimus alergenus ir dirgiklius. Gal būt tai itin aštrus, specifinis maistas ar gėrimai — kava, alkoholis, naudojami aštrūs prieskoniai ir pan.

2. Nelaižykite lūpų, ypač šaltame ore. Lūpų laižymas yra viena iš didžiausių lūpų nušalimo ir suskeldėjimo priežasčių. Laižant lūpas nuo jų nusitrina natūrali apsauginė plėvelė. Drėgmė dar labiau traukia šaltį, lūpos dar labiau sausėja, o nuo seilių ir trūkinėja.

3. Neretai dėl pernelyg sausų lūpų kaltos dantų pastos. Ypatingai sausinančiu ir dirginančiu efektu pasižymi pastos su fluoru. Jų poveikis neretai būna toks stiprus, kad sukelia ilgai trunkantį odos aplink burną uždegimą. Jeigu pastebėjote pirmuosius tokio efekto požymius, pabandykite pakeisti dantų pastą.

4. Atsargiai naudokite taip vadinamus itin patvarius lūpų dažus bei lūpų kontūrus. Tokie lūpų dažai ilgiau išsilaiko ant lūpų, nes giliau prasiskverbia į odą. Tačiau dėl to oda praranda riebalų, o nuo jos paviršiaus greičiau išgaruoja drėgmė. Tokių lūpų dažų nereikėtų naudoti pernelyg dažnai. Rinkitės geros kokybės, turinčius kuo daugiau drėkinamųjų medžiagų.

5. Jeigu dažotės, prieš miegą būtinai švariai nuvalykite lūpas, kaip ir viso veido odą. Tam įprastai puikiai tinka įprastas micelių vanduo ar pienelis, kurį naudojate savo veido higienai. Tačiau jeigu lūpos jau pradėjo skeldėti — verčiau naudokite hipoalergines, jautriai odai skirtas priemones.

6. Didelę įtaką sveikoms ir gražioms lūpoms daro mityba, pakankamas vitaminų, ypač B grupės, kiekis. Tad į savo valgiaraštį įtraukite daugiau žuvies, avokado, nesmulkintų grūdų, pieno produktų. Taip pat labai svarbus ir vitaminas A, kuriuo organizmą aprūpinsite valgydamos lietuviškas morkas, moliūgus, pomidorus. Jeigu lūpų kampučiai trūkinėja dažnai, geriau sumažinti kavos, cukraus, riebaus maisto vartojimą. Šie produktai išplauna iš organizmo vitaminus.

7. Taip pat ši problema gali atsirasti ir dėl burnos higienos ar neteisingo sąkandžio. Esant neteisingam sąkandžiui, dažnai lūpų kampučiuose kaupiasi seilės, taip sudarydamos idealias sąlygas bakterijoms veistis. Pasitarkite su savo odontologu.

Galiausiai, lūpos skeldėti gali sergant kai kuriomis ligomis – turint herpes virusą, atopinį dermatitą, sergant cukralige, anemija ar vartojant kai kuriuos vaistus . Dėl to svarbu nenumoti ranka į lūpų pašerpetojimus — lūpos yra puikus organizmo būklės indikatorius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis