Krūtų korekcijos: specialistai pataria, kaip rasti geriausią sprendimą

Dailus moters tarpkrūtis – tarsi praraja, kurioje skęsta vyrų žvilgsniai, o neretai – ir patys vyrai. Tik ką daryti, jei vietoj trokštamų iškilumų plyti lyguma? Į visus moterims rūpimus klausimus apie krūtų korekciją atsako patyrę plastinės chirurgijos klinikos „Vitkus Clinic“ specialistai.

„Dvi tavo krūtys lyg du stirniukai, gazelės dvyniai, besiganantys tarp lelijų“, – taip Saliamonas apdainavo savo mylimosios krūtis „Giesmių giesmėje“. Ir kaip tik nevadinamas šis moteriškumo simbolis – rojaus obuoliukais, prinokusiais persikais, sultingais melionais, malonumų kalvelėmis... „Deja, tokias krūtis, kokios buvo manosios po dviejų nėštumų ir ilgų žindymų, dar vadina ir spanielių ausimis“,– atvirai rėžia žodžio kišenėje neieškanti 35 metų pardavėja Akvilė. Prieš 3 metus, kai jos antrajam vaikui sukako dveji, Akvilė ryžosi plastinei krūtų operacijai. „Mano krūtys niekada nebuvo labai didelės, dėvėdavau B dydžio liemenėles ir labai nekompleksavau, – pasakoja ji. – Deja, du vaikai, gimę beveik pamečiui, ir ilgas žindymas visiškai pakeitė krūtų formą, jos kabėjo kaip du tušti maišeliai. Gėdijausi nusirengti prieš vyrą, drovėjausi maudytis sporto klubo duše, negalėjau į save žiūrėti veidrodyje. Kitos mamos siūlė palaukti, sakė, kad, praėjus metams po žindymo, krūtys atsistatys, bet taip nenutiko.“ Tuomet Akvilė nutarė atlikti krūtų pakėlimo ir padidinimo operaciją. „Turėjau tam susitaupiusi šiek tiek savo pinigų, be to, matydamas, kaip kankinuosi, padėjo ir vyras. Nesigailiu nė vieno tam išleisto cento, tai buvo pati geriausia mano investicija“, – tvirtai sako moteris. O skausmas? „Jis tikrai nebuvo toks baisus, kaip tikėjausi. Nėra ko lyginti su gimdymu! Labiau skaudėjo tik kelias dienas po operacijos. Tai jau seniai pamiršau, bet niekada nepamiršiu to jausmo, kai ir vėl galėjau pasimatuoti liemenėlę be jokių kamšalų ir kai mano vyro rankos vietoj tuščių odos maišelių apglėbė dvi stangrias kalveles“, – sako Akvilė.

Krūtis koreguoti pasiryžtančių moterų vis daugėja. Vienos skuba ištaisyti gamtos duotus trūkumus, kitos – ištrinti laiko žymes. Krūtų padidinimas (augmentacija) – viena dažniausiai pasaulyje atliekamų estetinių operacijų. Statistikos duomenimis, 97 proc. moterų vėl ryžtųsi koreguoti krūtis ir net 98 proc. pripažino, kad operacijos rezultatas atitiko jų lūkesčius. Vis dėlto kokios bebūtų žinomos ir populiarios šios operacijos, klausimų apie jas moterims vis dar kyla. Kokie dažniausi?

1. Kokie užpildai yra geriausi?

„Geriausias pasirinkimas vis dar tebėra silikono implantai, – tvirtai sako mikrochirurgas profesorius Kęstutis Vitkus. – Tai nereiškia, kad nevyksta progresas: nuolat gerinama užpildų kokybė, tobulinama forma. Mes naudojame aukštos kokybės implantus, kuriems plyšus, gelis neišteka, o krūtys nepraranda formos. Neseniai buvo sukurtas implantas su titano tinkleliu – idealus, faktiškai nesudėvimas.“ Silikono implantais galima padidinti natūraliai mažas ar neišsivysčiusias, suvienodinti skirtingų dydžių ar formų krūtis, atkurti jas po onkologinių operacijų bei jų pilnumą po žindymo.


Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas prof. Kęstutis Vitkus

Silikono alternatyva yra savi riebalai, tokių krūtų didinimo operacijų sparčiai daugėja. „Organizmas savus audinius kur kas geriau toleruoja, neatmeta, tai mažiausiai invazinė procedūra, todėl randų po jos, galima sakyti, nelieka, – sako šio metodo šalininkas plastinės chirurgijos gydytojas Gintaras Papečkys. – Padidinus krūtis savais riebalais, šių prigyja 30–70 proc. Be to, krūtys atrodo kur kas natūralesnės nei padidintos implantais.“


Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Gintaras Papečkys

Chirurgas Renaldas Vaičiūnas pastebi, kad didinant krūtis silikono implantais lengviau numatyti galutinį rezultatą, nes jie, priešingai nei riebalai, neįsigeria. Su riebalais sunkiau, jei moteris yra labai liekna, turi mažai riebalinio audinio. „Kita vertus, jei moteris visiškai neturi krūtinės, yra tik speneliai (vadinamoji aplazija), o ji nori didesnių, natūraliai atrodančių krūtų, silikonas nelabai gražiai atrodys. Tokiu atveju geriau persodinti riebalus“, – sako jis.

2. Kas geriau – pakelti ar padidinti?

Krūtų pakėlimo operaciją (mastopeksiją) dažniau renkasi vyresnio amžiaus moterys nusileidus krūtims, odai praradus stangrumą ir sumažėjus riebalinio audinio kiekiui. Tokioms operacijoms dažnai ryžtasi ir daug svorio netekusios moterys ir tos, kurios skundžiasi, kad po žindymo krūtys prarado pilnumą. Pasak profesoriaus Kęstučio Vitkaus, tokiais atvejais didinti implantais būtų netikslinga, nes krūtys, nors ir padidėtų, atrodytų dar labiau nukarusios. Tad pirmiausia reikia jas kilstelėti ir pašalinti atliekamus audinius. Jei krūtys yra nedaug pasmukusios, jų formą pakoreguoti ir odos perteklių pašalinti galima darant pjūvį aplink spenelio areolę. Taip ir spenelis kilstelimas aukštyn, ir krūtis įgauna jaunesnėms moterims būdingą formą. Jei krūtys pasmukusios labiau, tenka atlikti inkarą primenantį, arba apverstos T formos, pjūvį. Taip galima pašalinti daugiau perteklinės odos ir liaukinio audinio. Ar didinti? Jei nuosavo riebalinio audinio yra pakankamai, paprastai užtenka vien pakelti krūtis. Jei jos pernelyg subliuškusios, po pakėlimo tūrio joms vertėtų suteikti silikono implantais. Ir krūtys pakeliamos, ir padidinamos paprastai per tą pačią operaciją.


Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Tautrimas Aštrauskas

3. Kur daryti pjūvį?

„Man labiausiai patinka pjūvį daryti aplink areolę, – sako chirurgas profesorius Kęstutis Vitkus. – Toks yra nedidelis, tik apie 2 cm, randas nepastebimas. Dar vienas šio metodo pranašumas – jei krūtį prireikia pakelti, simetriškas pjūvis gali būti daromas areolės viršuje.“ Tiesa, jei spenelis labai mažas arba areolė pernelyg šviesi, geriau rinktis kitą variantą. Plastinės chirurgijos gydytojui Tautrimui Aštrauskui labiausiai patinka implantus dėti per pažastį. „Šio metodo tenka ilgiau mokytis, bet įgudus tokia operacija padaroma greičiau, sukelia mažiau komplikacijų, jos sąnaudos mažesnės – ir laiko, ir kainos prasme. Pažastyje paprastai yra odos perteklius ir galima gražiai įtaikyti randą. Šis metodas labai puikiai tinka toms moterims, kurių krūtys yra mažos, su nedidelėmis areolėmis“, – sako jis. Chirurgas Renaldas Vaičiūnas mėgsta daryti pjūvį po krūtimi.


Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas

„Manau, kad toks yra sveikiausias moters kūnui, nes niekuomet nepažeidžiama pieno liauka, latakėliai, mažesnė tikimybė formuotis cistoms. Paprasčiau ir tuo atveju, jei vėliau reikėtų ką nors pataisyti. Randas po krūtimi nematomas, nes ten paprastai susiformuoja raukšlė. Tiesa, toks būdas nelabai tinka toms, kurių krūtys itin mažos.“

4. Kur dėti implantą?

Yra du pagrindiniai implanto dėjimo būdai – po raumeniu ir po pieno liauka. „Po pieno liauka dėti implantus vis dar populiaru Amerikoje. Tokia operacija paprastesnė, trumpesnis pooperacinis periodas, nereikia atkirsti dalies raumens, – sako chirurgas Renaldas Vaičiūnas. – Vis dėlto pas mus labiau linkstama implantus dėti po raumeniu. Tai sumažina kapsulinės kontraktūros tikimybę, raumuo pridengia implantą, krūtis atrodo natūraliau.“ Profesorius Kęstutis Vitkus siūlo atsižvelgti ir į tai, ar norėsite turėti vaikų ir juos žindyti. „Kai implantai dedami po raumenimis, pieno liaukos nepaliečiamos, tad žindyti bus galima be jokių problemų“, – sako jis.

Užsakymo nr.: PT_71321880

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis