Renkame geriausią kūno šveitimo procedūrą

Kalbame ne apie generalinę namų ruošą, o apie kūną, nepakartojamą mūsų sielos buveinę. Jį, ypač – veidą, šveisti irgi reikia, ir šaltasis sezonas tam yra palankiausias. Tik kaip nenušveisti per daug?

Grožio specialistai nepavargsta kartoti, kad šveisti odą yra jos priežiūros pagrindas. Ir mes jais tikime. Suragėjusias odos ląsteles ir nešvarumus šalinti būtina, tik ne visada daugiau yra geriau. Apžvelkime populiariausias odos šveitimo procedūras – nuo švelniausių iki radikaliausių ir įvertinkime jų pliusus ir minusus.

Kava, druska ir kitos naminės priemonės

Ne visada tai, kas lengvai pasiekiama, yra neveiksminga. Vienas populiariausių naminių šveitiklių yra kavos tirščiai. Šios priemonės dauguma lietuvių kasdien turi po ranka dėl įpročio gerti puodelyje plikytą kavą. Tirščius, kaip vieną didžiausių savo grožio atradimų, mini ne viena garsi moteris. Mat jie ne tik mechaniškai nušveičia odą, bet ir suteikia gražų rusvą atspalvį, padengia švelnia aliejaus plėvele. Nušveistą kūną tereikia nuskalauti vandeniu. Veidui šveisti šią priemonę reikėtų naudoti atsargiau, ypač jei oda labai jautri arba spuoguota.

Padaryti naminį šveitiklį galima ir iš jūros druskos, cukraus ar avižinių dribsnių – šie produktai turi abrazyvinių dalelių. Kad nebūtų per aštru, juos galima sumaišyti su takesniais komponentais. Paprasčiausias variantas – dušo gelis, natūralesnė alternatyva – įvairūs aliejai, medus. Naminėmis priemonėmis odą nušveisti rekomenduojama maždaug kartą per savaitę.

Pliusai. Paprasta, pigu, natūralu.
Minusai. Nušveičiamas tik viršutinis sluoksnis. Tinka, jei oda normali, nekelianti problemų. Jautresnę odą gali sudirginti, jei oda spuoguota – pažeisti ir infekcija užkrėsti sveikus odos plotus.

Enzimai, molis ir kitos pirktinės priemonės

Jau paruoštų namie tinkamų naudoti odos šveitimo priemonių galima nusipirkti vaistinėse ir parduotuvėse. Pirktinių šveitiklių sudėtyje irgi būna abrazyvinių dalelių, dažniausiai – trintų riešutų kevalų, kartais – sintetinių granulių. Nereikia bijoti sintetikos, ji į odą vis tiek nepatenka, o priemonės su šiuo komponentu veikia švelniau nei natūralūs abrazyvai.

Jautresnei odai tinka švelnesnės kaukės be aštrių dalelių. Itin populiarios – su enzimais, arba augalinės kilmės fermentais. Jie pasiekia ir gilesnius odos sluoksnius, ją skaistina, sugeria paviršiuje esančius nešvarumus, riebalų perteklių, tirpdo negyvas odos ląsteles. Tiesa, spuoguotos odos iki galo neišvalo, nes neprasiskverbia iki pat inkštirų šaknų.

Riebiai odai labai tinka kaukės su kosmetiniu moliu, purvu. Galima pirkti jau paruoštas arba, įsigijus sauso kosmetinio molio, kaskart jų pasidaryti. Pastarasis variantas – labai patogus, nes sausas molis, galima sakyti, negenda, tad užtenka ilgam. Tereikia žiupsnelį jo užpilti trupučiu vandens ir paruošti košelę. Šia padengti veidą, palaukti, kol apdžius (bet ne sudžius!), ir švelniai pirštų galais nutrinti. Kaukė sugeria riebalų perteklių, odos nešvarumus, o trinant nuimamas ir suragėjęs epidermio sluoksnis. Toks valymas dar vadinamas „gomažu“ (pranc. „gommage“ reiškia „nutrinti trintuku“). Mineralų gausus natūralus molis turi ir atkuriamųjų, jauninamųjų savybių, tad kartais kaukes su juo gali naudoti ir sausesnę odą turinčios moterys, tik atidžiau reikėtų rinktis molio rūšį (tinkamiausias baltasis) ir į kaukę įpilti šlakelį aliejaus.

Suragėjusias odos ląsteles ir nešvarumus šalinti būtina, tik ne visada daugiau yra geriau.

Pliusai. Paprasta naudoti, palyginti nebrangu, gana veiksminga, gausus pasirinkimas, netraumuojami poodiniai audiniai.
Minusai. Sunku atsirinkti tinkamiausią, priemonės gali dirginti odą, poveikis dažniausiai – vienkartinis.

Ultragarsas, vakuumas ir kitos aparatinės procedūros

Gilesni odos sluoksniai, jų pernelyg netraumuojant, pasiekiami įvairiomis aparatinėmis procedūromis. Grožio salonuose vakuuminio odos šveitimo procedūra specialiu pneumatiniu aparatu su piltuvėlio formos antgaliu dažniausiai atliekama spuoguotos odos savininkėms. Jos metu ne tik iš porų išsiurbiamas riebalų perteklius, nešvarumai, bet ir geriau pradeda tekėti limfa, sparčiau ima dalytis ląstelės, paspartinama riebalinių ir prakaito liaukų veikla, kolageno sintezė.
Kitas būdas pasiekti gilesnius sluoksnius – ultragarso bangos. Jos švelniai smūgiuoja – taip masažuojami paviršiniai audiniai, dėl to kraujagyslių sienelės tampa laidesnės, pagreitėja medžiagų apykaita, senos ląstelės, komedonai ir inkštirai greičiau išstumiami į paviršių.

Vienas naujausių atradimų – hidromasažas. Šios procedūros metu pro mikroskopinius purkštukus garso greičiu ir itin aukštu slėgiu purškiamas oro ir vandens mišinys. Principas ir poveikis – panašūs: mikrosmūgiai pašalina paviršines ląsteles ir pažadina gilesnius odos sluoksnius.

Pliusai. Netraumuoja odos, neskausmingas, tinka beveik visų tipų odai.
Minusai. Poveikis – menkai pastebimas. Bent jau taip tikina dauguma aparatines procedūras išbandžiusių moterų. Kai kurie grožio specialistai sako, kad smogiamasis impulsas iš pradžių verčia odą pasitempti, bet kartu silpnina karkasines dermos funkcijas, dėl to ilgainiui nukąra oda. Ypač atsargiai reikėtų vertinti pasiūlymą atlikti ultragarso procedūrų ciklus.

Cheminis šveitimas

Cheminis šveitimas paprastai atliekamas grožio salone. Įgudus galima jį daryti ir namie, bet tuomet kyla didesnė rizika sužaloti odą. Paprastai į cheminių šveitiklių sudėtį įeina salicilo, glikolio arba pieno rūgštis bei alfa hidrorūgštys (AHA), populiariai vadinamos vaisių rūgštimis. Jos išgaunamos iš obuolių, ananasų, papajų, raudonųjų vynuogių ir kitų vaisių, uogų. Šios rūgštys prasiskverbia gana giliai, suardo raginių ląstelių sąsajas ir sukelia odos pleiskanojimą. Ji ima luptis sluoksnis po sluoksnio, iki dingsta beveik visos negyvos ląstelės ir lieka tik švari, skaisti, švelni it kūdikio odelė. Cheminis odos šveitimas tinka kenčiančioms dėl aknės, turinčioms pigmentinių dėmių, mat odos pigmento melanino ląstelės yra šiek tiek giliau, tad mechaninis šveitimas jų nepasiekia. Pagreitėjus odos atsinaujinimo procesams, sparčiau gaminamas kolagenas, elastinas, dėl to sulaukiama ir odos patempimo efekto.

Ir švelniausios, ir radikaliausios odos šveitimo procedūros turi savo pliusų ir minusų.

Pliusai. Oda tampa pastebimai skaistesnė, lygesnė, švelnesnė, naikinamos pigmentinės dėmės, spuogai ir net nuo jų likę nedideli, neseni randeliai.
Minusai. Sulaukti rezultatų reikia kantrybės – kurį laiką po procedūros oda būna paraudusi, ją peršti, vėliau ilgokai pleiskanoja. Dar rimtesnių pasekmių gali turėti itin dažnas cheminio šveitimo naudojimas. Mat ilgainiui oda pernelyg suplonėja, dėl to suprastėja jos funkcijos, greičiau raukšlėjasi. Kita vertus, ir tos negyvosios odos ląstelės nėra toks baisus blogis, kad reikėtų jų visų atsikratyti – jos yra svarbi raginio odos sluoksnio dalis, neleidžia išgaruoti drėgmei, saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Lazerinis odos šlifavimas

Ar reikėtų lazerinio odos šlifavimo procedūrą priskirti prie odos šveitimo, – dėl to diskutuojama. Jei turime omenyje jos funkciją, tuomet – ne, nes odos šlifavimo paskirtis yra ne išvalyti odą, o ją atjauninti. Jei turima omenyje jos atlikimo technika, tuomet – taip, nes jo metu nušveičiamas viršutinis odos sluoksnis. Pašalinus epidermį, per dvi ar tris savaites atauga visiškai nauja oda – minkštesnė, lygesnė, kur kas jaunesnė. Tai gana radikalus metodas, jis laikomas ne kosmetine, o estetine procedūra, tai gali atlikti tik kvalifikuoti, medicininį išsilavinimą turintys specialistai. Lazeriu galima atlikti ir švelnesnes procedūras, kai energija nukreipiama į vidurinį dermos sluoksnį. Derma susitraukia, o nepažeistas epidermis atsisluoksniuoja pats. Viršutinis odos sluoksnis nepažeidžiamas, paraudimas praeina maždaug per 3 dienas.

Pliusai. Efektas – akivaizdus ir ilgalaikis, trunka iki trejų metų ir ilgiau. Lazeriu ne tik nušlifuojamas epidermio paviršius, bet ir aktyvuojama kolageno ir elastino sintezė, tad oda tampa ne tik skaistesnė, bet ir stangresnė, pastebimai sumažėja raukšlių, susitraukia odos poros. Taip galima išlyginti mažus randelius, panaikinti pigmentines dėmes.
Minusai. Brangu ir gana skausminga. Po procedūros oda kelias dienas gali šlapiuoti, būti patinusi, pasidengti šašais. Etapas, kai nelabai norisi eiti į viešumą, gali trukti nuo dviejų iki keturių savaičių. Raudonesnė nei įprasta oda gali būti net kelis mėnesius. Yra randelių susidarymo, fibrozės (kai, sustorėjus jungiamajam audiniui, veidas primena kaukę) pavojus. Du ar tris mėnesius po procedūros patariama vengti ultravioletinių spindulių, nes gali atsirasti pigmentinių dėmių. Nenuostabu, kad vis dažniau renkamasi šlifuoti ne visą odą, o lazeriu veikti tik gilesnius jos sluoksnius arba tik problemines zonas.

Grožio salonas namie

Šios priemonės leis palepinti ir išvalyti odą neišėjus iš namų.

* Intensyvus rūgštinis veido šveitiklis „D-220“ („Maria Galland“)

Sudėtyje esanti glikolio rūgštis pašalina senąsias odos ląsteles, mažina raukšles, glotnina. Vaisių rūgščių ir fermentų kompleksas skatina aktyviau gamintis kolageną ir atsinaujinti ląsteles. Mielių ekstraktas jaunina. Hialurono rūgštis drėkina ir stangrina. Tinka jautriai odai.

* Skaistinamasis veido šveitiklis-kaukė „Osmoclean“ („Institut Esthederm Paris“)

Švelnus kremas be kietųjų dalelių pasižymi šveitiklio ir skaistinamosios kaukės savybėmis. Švelniai valo negyvas ląsteles, skaistina veido odą išsaugodamas jos ekosistemą. Tinka jautriai odai.

* Rankų šveitiklis „Gommage Mains Minute“ („L'Occitane“)

Pagamintas iš šveičiamojo organinio cukraus, trintų riešutų kevalų ir taukmedžių, saldžiųjų migdolų bei vynuogių sėklų aliejų. Nušveičia rankas per vieną minutę, taip pat maitina, švelnina ir saugo.

* Šveičiamasis kūno cukrus („L'Occitane“)

Papildytas maitinamuoju taukmedžių sviestu, švelninamuoju medumi iš Provanso, praturtintas šveičiamaisiais cukraus kristalais ir smulkintais riešutų kevalais. Švelniai pašalina negyvas ląsteles ir suteikia odai šilko švelnumo.

* Valomasis masažinis šepetys („Shiseido“)


Kūgio forma nukirsti šereliai giliai išvalo poras, guminiai spurgeliai glotnina, skaistina odą ir suteikia jai energijos. Masažas padeda odą geriau pamaitinti. Šepetėlis gali būti naudojamas su visais putojančiais prausikliais.

* Valomoji molio kaukė „Purifying Mask“ („Shiseido“)

Kaukėje esantis veikliosiomis medžiagomis papildytas Japonijos jūros molis atkemša poras, subalansuoja riebalų gamybą, pašalina negyvas ląsteles. Kaukė ilgai išlieka elastinga, maksimaliai priglunda, todėl tinka net sausai odai.

* Poras atveriantis šveitiklis „Pureness Pore Purifying Warming“ („Shiseido“)

Skirtas riebiai ir normaliai odai. Atveria poras, pašalina nešvarumus ir riebalų perteklių. Neužkemša porų. Mikrogranulės nušveičia negyvas odos paviršiaus ląsteles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis