10 mitų apie krūtų implantus

Krūtų didinimas – viena populiariausių plastinės chirurgijos procedūrų, tačiau visuomenėje vis dar gajūs įvairūs mitai...

Visuomenėje vis dar gajūs mitai, kad turint implantus negalima skristi lėktuvu, sportuoti, o „normalios“ moterys turi būti patenkintos savo kūnu tokiu, kokį gamta padovanojo. Populiariausius mitus apie krūtų implantus aptarti padėjo klinikos „Grožio chirurgija“ plastikos chirurgas Kęstutis Maslauskas.

MITAS: Turint implantus negalima skristi lėktuvu

TIESA: „Jei implantus veiktų slėgių pasikeitimai, kiekvieno skrydžio metu išsproginėtų bene pusė lėktuvo keleivių“, – juokiasi gydytojas. Skrydis ir su juo susiję aukščio bei slėgio pokyčiai krūtų implantų nepažeidžia. Žinoma, jei moteris operaciją darysis trečiojo pasaulio šalyje ir ji nežinos, kokios firmos implantus jai įdėjo, nėra garantijos, kad tai bus kokybiškas darbas ir produktas.

MITAS: Implantai linkę plyšti

TIESA: „Tam, kad implantas plyštų, reikia itin didelio smūgio ar dūrio aštriu daiktu. Kartą buvo atvejis Švedijoje, kuomet vyras pradūrė savo draugės implantą peiliu konflikto metu. Tačiau tokie atvejai yra išskirtiniai ir pats implantas tam įtakos neturi“, – sako specialistas. Implantai gali plyšti esant patologiniam randėjimui ir formuojantis labai grubiai kapsulei. Tačiau net ir plyšus implantui silikonas iš jo neišsilieja kaip vanduo. Silikonas implante yra gelio konsistencijos ir net implantui plyšus silikonas lieka kapsulės viduje. Tokiu atveju rekomenduojama pašalinti seną implantą ir pakeisti jį nauju.

MITAS: Turint implantus negalima nardyti

TIESA: „Nardymo klausimas yra paralelus skraidymui lėktuvu. Nardyti galima ir 12, ir 15 metrų gylyje, implantai neturi įtakos ir jei implantas kokybiškas, jam nieko neatsitiks“, – teigia plastikos chirurgas. Šiuolaikinius implantus, jei moteris neturi jokių nusiskundimų, galima nešioti kad ir visą gyvenimą.

MITAS: Silikonas yra nuodingas

TIESA: „Kaip implantacinė medžiaga silikonas naudojamas nuo 20 a. vidurio. Būtent silikonas yra laikomas geriausiai toleruojama biologine medžiaga, nes yra intertiškas ir nealergiškas, tad grožio specialistai jį naudoja ir medicinoje, ir kosmetikos pramonėje“, – pasakoja K. Maslauskas. Bet kuriuo atveju, nors implanto plyšimas – itin reta komplikacija, silikono patekimas į organizmą neigiamas dalykas ir tokiu atveju tenka šalinti implantą.

MITAS: Implantai sukelia vėžį

TIESA: „Šis teiginys buvo bandytas įrodyti daugybe tyrimų, tačiau jie nepasitvirtino. Prieš keliasdešimt metų JAV kilo skandalas, kai moteris susirgo vėžiu ir to priežastimi buvo įvardyti krūtų implantai. Tačiau iki šiol nė vieni tyrimai nenustatė, kad turinčios krūtų implantus moterys krūties vėžiu serga dažniau nei neturinčios implantų“, – teigia gydytojas. Be to, atliekiant krūties rekonstrukciją moterims po krūties šalinimo operacijos dėl krūties vėžio, procedūrai yra naudojami implantai.

MITAS: Su implantais negalima sportuoti

TIESA: „Taip, negalima. Pirmus kelis mėnesius. Praėjus gijimo periodui moteris gali sportuoti, vaikščioti į baseiną, pirtis, degintis, nardyti, skraidyti lėktuvu ir gyventi normalų gyvenimą. Žinoma, reikėtų vengti fechtavimosi be apsaugų ir smiginio. Svarbiausia – netraumuoti krūtų pirmus kelis mėnesius, juk žaizda vis dar gyja“, – šypsosi specialistas. Implantai gaminami iš tvirtų medžiagų, todėl moterims, kurios nešioja implantus, nėra draudžiamas nei įprastas, nei ekstremalus, nei kontaktinis sportas.

MITAS: Amžiaus riba – 60 metų

TIESA: „Amžiaus limitas yra taikomas tik nepilnametėms – lytinio brendimo metu krūtinė formuojasi, o formavimasis baigiasi tik pasibaigus lytinei brandai. Kartą sulaukėme klinikoje mamos su 16 metų dukra, kuriai neva reikėjo operacijos, nes mergina negalėjo dėl per mažos krūtines lankyti kūno kultūros pamokų. Atlikti operaciją atsisakėme, mergina turėjo normalią B dydžio krūtinę“, – prisimena plastikos chirurgas. Tad amžiaus limito krūtų implantams nėra. Žinoma, galbūt itin solidaus amžiaus dama ir nedrįs dėtis implantų, tačiau tai – tik pačios moters ir gydytojo patarimai.

MITAS: Implantus dedasi tik žvaigždės ir barakudos

TIESA: „Krūtų didinimas – bene populiariausia plastinė operacija tarp moterų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Moterys po gimdymo, numetusios daug svorio, turinčios mažą ar asimetrišką krūtinę ir net po krūties šalinimo operacijos – kompleksų yra įvairių ir toli gražu ne tik žinomos moterys nori dailios krūtinės“, – sako K. Maslauskas. Tad krūtų didinimas jau seniai tapo ne tik estetinė procedūra, bet ir padedanti moterims grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Tokį, kokia moteris buvo prieš sunkią ligą, prieš gimdymą ar net pradėti naują, pasitikėjimo savimi kupiną gyvenimą.

MITAS: Krūtų didinimas kainuoja milžiniškus pinigus

TIESA: „Visose klinikose vidutinė operacijos kaina – 10-14 tūkstančių. Į tai įeina ir operacija, ir implantai. Lietuvoje operacijos kainuoja pigiau nei užsienyje, tad moterys iš svetur skrenda operuotis čia. Ar kaina didelė, įvertinti gali tik kiekvienas žmogus pagal savo pragyvenimo lygį“, – teigia gydytojas. Tačiau jei vidutinė operacijos kaina yra per didelė – verta sekti įvairius konkursus, kuriuos organizuoja grožio klinikos ir suteikia galimybę laimėti pageidaujamas procedūras ar tam tikrą pinigų sumą, skirtą procedūroms. Niekada negali žinoti, kada nusišypsos fortūna.

MITAS: Krūtų implantai itin matosi ir jaučiasi.

TIESA: „Jei implantai, jų dydis, operacijos technika buvo parinkti atsižvelgiant į anatomines moters ypatybes, krūtys atrodo natūraliai. Chirurgas visuomet turi patarti, kaip pasiekti tokių rezultatų, kurie tenkintų pacientę ir kur yra riba, kai implantai atrodys nenatūraliai“, – sako specialistas. Buvo atliktas ne vienas eksperimentas, kurio metu žmonėms buvo rodomi operuotos ir neoperuotos moterų krūtinės. Tokie eksperimentai tik patvirtino, kad sėkmingai atliktos operacijos užtikrina natūralią krūtinės išvaizdą. Neproporcingai dideli implantai moteriai užtikrina nenatūralią išvaizdą.

Turite klausimų plastikos chirurgui ar kitiems grožio specialistams? Rašykite juos info@groziochirurgija.lt.

Užsakymo nr.: PT_66384686

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis