Kaip didžiausią odos priešą paversti geriausiu draugu?

Žmogaus oda – tai didžiausias žmogaus organas. Jei tik jis galėtų prabilti, oi kiek daug paprašytų. Vienų pareikalautų atidžiau rinktis kosmetikos priemones, kitus priverstų vengti streso, trečius - stebėti, kas valgoma. Dar kitiems greičiausiai būtų įsakyta daugiau miegoti.

Konsultuoja medicinbos kosmetologė Nomeda Morkūnienė

Jei kas nors paskelbtų didžiausių odos jaunystės bei grožio priešų rinkimus, vieną iš pirmųjų vietų neabejotinai laimėtų nemiga, nekokybiškas miegas.

Moksliškai įrodyta, jog trūkstant miego odos būklė pastebimai prastėja. Odą kasdien neigiamai veikia aplinkos veiksniai - UV spinduliai, temperatūros svyravimai (ypač žiemą), vėjas, dulkės, nesubalansuota mityba, stresas ir kt.

Norint, kad ši žala sumažėtų, o odos ląstelės atsinaujintų, būtina miegoti 8 val. per parą. Miegant organizmas beveik negamina streso hormonų. Miegant odos ląstelės dalijasi 10 kartų greičiau nei dieną, atsipalaiduoja mimikos bei viso kūno raumenys, dėl to oda tampa lygesnė, pasipildo poodyje esančios drėgmės atsargos, oda godžiai priima visą jai skirtą kosmetiką.

Miegant trumpiau (4-5 val.), odos ląstelės negauna visų jai reikalingų medžiagų. Miego trūkumą išduoda jautri ir plona paakių oda - dėl bemiegės nakties po akimis atsiranda tamsūs ratilai, patinimai, paburkimai. Veido oda pradeda glebti, praranda spindesį, papilkėja, ypač išryškėja raukšlės.

* Norint bent kiek pagerinti odos būklę po bemiegės nakties, rekomenduojama gerti daug skysčių – negazuoto vandens, natūralių sulčių ar arbatos.

* Odą galima palepinti maitinamąja, atkuriamąja ar su deguonimi kauke, pabūti gryname ore.

* Jei ryte paakiai pabrinkę – uždėti ant jų į skepetėlę suvyniotus ledukus ar ramunėlių arbatos kompresiuką. Taip pat verta išbandyti paakių kremą, kurio sudėtyje yra kofeino, jis neleidžia skysčiams kauptis.

Tačiau, jei ir sekančią naktį sunku po įtemptos darbo dienos užmigti giliu ir ramiu miegu, pamėginkite pasinaudoti keliais patarimais:

1. Prieš pat miegą nevalgykite, nevartokite daug skysčių bei alkoholio. Kompiuteris, telefonas, kiti elektroniniai prietaisai vakare, prieš miegą, turi būti išjungti. Žinutes telefone ar elektroninį paštą rekomenduotina pasitikrinti dar prieš vakarienę, bet ne vėliau.

2. Gerai išvėdinkite kambarį, kuriame miegate. Žiemą pasirūpinkite, kad kambarys būtų pakankamai pridrėkintas. Oro temperatūra ir drėgmė miegamajame turi nekelti diskomforto, kad neatsibustumėte sušalę.

3. Miegoti reikia galva į šiaurę arba rytus. Taip tvirtino mūsų protėviai, motyvuodami magnetinių Žemės linijų kryptimis. Kinų protėviai, pasitelkę Feng Shui, rekomenduoja miegui rinktis pietvakarinį namo kampą, be to, nestatyti lovos priešais duris, o geriausia lovos padėtis - įstrižai durų (galvūgalis durų pusėje).

4. Geriausias laikas eiti miegoti nuo 21 val. iki vidurnakčio. Jei ilsėtis eitumėte iki vidurnakčio – jūsų odos būklė ženkliai pagerėtų.

5. Prieš miegą patartina išsimaudyti – oda galės kvėpuoti geriau. Galite pagulėti šiltoje, bet ne karštoje vonioje. Į vonią įberkite žiupsnelį druskos, mėgiamo kvapo.

6. Pasirūpinkite, kad patalynė būtų maloni ir švelni jūsų odai. Patalynė turėtų būti natūralių pluoštų, pavyzdžiui, medvilninė. O jeigu jūsų kišenė leidžia, rinkitės šilkinę patalynę, nes šilkas nesukelia alerginių reakcijų, nesugeria drėgmės, todėl jis neištrauks iš jūsų veido drėgmės bei kremo, neatsiras skruostuose raukšlių nuo gulėjimo ant pagalvės.

7. Pabandykite pasinaudoti elementariais kvėpavimo pratimais, kurie padės atsipalaiduoti ir sumažinti stresą , pvz: giliai įkvėpkite per nosį ir įsivaizduokite, kad oras juda žemyn į skrandį; sulaikykite kvėpavimą ir suskaičiuokite iki 4; orą iškvėpkite per burną: iškvėpę orą kvėpavimą sulaikykite ir suskaičiuokite iki 8; kartokite 6-10 kartų.

8. Pamirškite savo mėgstamą pižamą ar naktinukus. Mokslininkai įrodė, kad nemigos kamuojami asmenys nuogi miega kur kas geriau.

Akivaizdūs ir nenuginčijami miego įtakos grožiui faktai kalba patys už save: jeigu mes gerai jaučiamės, tai gerai ir atrodome. Geras miegas gali suteikti pakankamai energijos, išlaikyti sveiką ir gražią odą. Išsimiegojusios jausitės žvalios ir darbingos, o ir atrodysite jauniau.

www.jaunaoda.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis